Tekstil ve Moda

Kanvas Kumaş Nedir, Kanvas Kumaş Özellikleri

Kanvas kumaş dayanıklı ve sağlam yapıya sahiptir. 
Kanvas, orijinal olarak keten ipliklerden, kumaşa gözeneklilik ve kırışmama özellikleri sağlamak için 2/1 ribs örgüde dokunan bir kumaştır. Kanvas, yelken, çadır, tente, sırt çantası, barınak yapımında, yağlı boya için tuval olarak ve sağlamlık gerektiren diğer eşyaların yanı sıra el çantası, ayakkabı gibi moda ürünleri, elektronik cihaz kılıflarında kullanılan son derece dayanıklı, düz dokuma bir kumaştır. 

Kanvas kumaş, kalın dokuda üretilen keten kumaşa verilen genel bir isimdir. Ancak günümüzde farklı çeşitlerde üretilmiş kanvas kumaşlar vardır. Bunlardan en çok kullanılanları polyester kanvas kumaş ve pamuklu kanvas kumaş olarak sayılabilir. Günümüzde yaygın olarak karde pamuk ipliğinden dokunmaktadır. Denim gibi dimi dokuma ile dokunan diğer ağır pamuklu kumaşlardan, kanvas kumaş bezayağı dokuma olması bakımından farklılık gösterir. 

Kanvaslar kolay baskılanabilir özelliklere sahip olduğu için piyasada kanvas kumaş çeşitleri oldukça fazladır. Ayrıca resim sanatçıları tarafından, ahşap bir çerçeve boyunca gerilmiş kanvas kumaşlar; tuval yani yağlı boyama yüzeyi olarak popüler bir şekilde kullanılır. Tekstil dünyasında genellikle düz veya desenli olarak yer alırlar. 

Kanvas Kumaş Özellikleri 
Kanvas, bazı özellikleri sebebiyle birçok sektörde kullanım alanına sahiptir. Kanvas kumaş özellikleri aşağıdaki gibidir: 
- Oldukça dayanıklı ve mukavim bir kumaş türüdür, özellikle kalın yapılı kanvas kumaş çeşidinin uzun süre kullanım özelliği vardır. 
- Esnek bir yapıya sahiptir, kullanım şekline göre şekil alır. 
- Bu kumaş tipinin arka ve ön yüzü aynıdır. 
- Desenli ya da düz çeşitleri bulunur. 
- Birçok farklı sektörde kullanılır. 
- Baskıya uyumludur. 
- Dekor amaçlı değerlendirilir. 
- Klasik bir görünüme sahiptir ancak spor giyim için kullanımı da vardır. 
- Baskının kolay yapılabilmesi nedeniyle desenli kanvas tipleri çoğunluktadır. 

Kanvas Kumaşın Kullanım Alanları 
Kanvas kumaşın çok farklı kullanım alanı vardır. Bu da kanvas kumaş endüstrisi için büyük avantajlar sağlar. Kanvas kumaşın bazı kullanım alanları aşağıdaki gibidir: 
- Baskı sektörü: Kanvas kumaş, reklam veya fotoğraf basımı için oldukça uygundur. Bu nedenle baskı sektörünün ana malzemeleri arasında yer alır. 
- Giyim sektörü: Pantolon başta olmak üzere birçok kıyafetin kumaş tipidir. Ayrıca çanta ve ayakkabı yapımında da kullanılır Kanvası kullananlar özellikle şık ve rahat kullanım özellikleri nedeniyle tercih eder. 
- Döşemecilik sektörü: Tahmin edilebileceği üzere kanvasın en önemli kullanım alanlarından biri mobilya döşemeciliğidir. Kanvas kumaşlar koltuk, sandalye, minder gibi ürünlerin ana malzemelerinden biridir. 

3 yorum:

Kanvaslar, giyimde yapı olarak kot kumaşı ile normal pantolon kumaşı arasında bir konuma sahiptir.

kanvas elbise uzun yıllar dayanan yapısı aynı zamanda görsel açıdan hoş bir etki sağlar

kanvası önceleri sadece krem rengi ekru gibi renkte olan kumaşlar zannederdim halbuki değişik renklerde üretimleri mevcutmuş.