Karacaklavuz dokuma kumaş. |
Karacakılavuz, Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa ilçesinin bir mahallesidir ve bu mahalle Anadolu'nun önemli dokuma merkezlerinden biridir. Yöre dokumaları meşe ve gürgen ağaçlarından yapılan, düzen adı verilen, dört pedallı tezgâhlarda dokunur. Dokumaların en önemli özelliği, mekikli dokuma tekniklerinden biri olan dimi ve kirkitli dokuma tekniklerinden cicim tekniğinin bir arada kullanılmasıdır. Karacakılavuz dimi dokumaları fabrikasyon yün ve pamuk ipliklerdir. Genellikle canlı görünüme sahip olan dokumalarda kullanılan ipliklerin doğal ve anilin boyalarla renklendirilir. Nazarlık, seccade, perde, minder yüzü, heybe, çanta, kıyafet yapımında kullanılan Karacakılavuz dimi dokumaları, yatay, dikey, serpme, merkezi ve mihraplı olmak üzere beş farklı kompozisyon şemasında tasarlanır.
Tekirdağ dimi kumaş. |
Karacaklavuz Dimi Tarihçesi
Karacakılavuz Dimi Dokuması, Tekirdağ ili Karacakılavuz beldesinde dokunmaktadır. 1878 Rus Harbi ve Balkan Savaşları sonrasında, 1884-1885 yıllarında Bulgaristan Sevlievo şehrinin Krushevo ve Sennik köylerinden anavatana dönen muhacirler, Tekirdağ ilinin Karacakılavuz çiftliğine yerleştirilmişlerdir. Burası Cumhuriyetin kuruluşu sonrasında köy ve 1971'de köyde belediyenin kurulması ile belde haline gelmiştir. Karacakılavuz namazlıkları ve torbaları ile meşhur olmuştur. Günümüzde Karacakılavuz beldesi S.S. Karacakılavuz Küçük El Sanatları Derneği atölyesinde karacakılavuz dimi dokumasına devam edilmektedir.
Karacaklavuz dimi dokuması. |
Karacakılavuz dimi dokuması; çözgüde pamuk, atkıda yün malzeme kullanılan, bezayağı ve dimi dokuma örgülerindeki zemin üzerine renkli atkı iplikleri ile desenleme yapılarak dokunmaktadır. Dokumalarda kahverengi; Karagül, Morkaraman, Sakız gibi koyun ırklarına bağlı, kalıtımsal olarak, krem, beyaz ve portakal rengi arası (açık), boz ile siyah arası (koyu) tonlarda olan yünün doğal renkleri kullanılmaktadır. Desen isimleri yörede unutulduğu için dokumalar, üzerlerinde kullanılan koçboynuzu, civankaşı, sırana, kilit, muska gibi motif isimleri ile adlandırılmıştır. Karacakılavuz dimi dokumasından namazlık, yastık yüzü, minder yüzü, heybe, torba, kese, nazarlık, önlük/önlücek yapılmaktadır.
Karacakılavuz Dimi Dokuması için Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 30.10.2019 tarihinden itibaren korunmak üzere 467 no.lu mahreç/coğrafi işaret alınmıştır.
1 yorum:
Tekirdağ'ın meşhur kumaşıdır kendileri, bu çok güzel desenlere sahip kumaş adeta bir sanat eseri bence
Yorum Gönder