Siirt Battaniyesi. |
Siirt battaniyesi; çözgüsü pamuk, atkısı kirmanla eğrilmiş tiftik kullanılarak bezayağı dokuma örgüsündeki dokuma işlemi tamamlandıktan sonra, dokuma yüzeyi ıslatılarak çelik taraklarla şekil verilerek tüylendirilen bir dokumadır. Oldukça kaygan ve yumuşak bir yapıya sahip olan Siirt battaniyeleri yalıtım özelliğine de sahip olup dört mevsim kullanılmaktadır. Siirt Battaniyesi, doğal beyaz pamuk rengi, doğal beyaz tiftik rengi, doğal siyah yün rengi, gri, kahverengi ve devetüyü renklerinde dokunmaktadır. Dokumalarda desen geometrik motiflerden oluşturulmaktadır. Dokumadan battaniye, seccade, heybe ve örtü yapılmaktadır.
Yöresel en güzel dokulardan bir tanesi olan Siirt battaniyesi, Siirte ait geleneksel ürünler arasında yer alır. Bölge halkının geçim kaynağı olarak bilinen Siirt battaniyesi, el işçiliği ile üretilir. Özel dokuma tezgahlarında, ustalar tarafından üretilir.
Siirt Battaniyesi Tarihçesi
Siirt battaniyesi, Siirt ilinde dokunmaktadır. Siirt’te battaniye ve tiftik dokumacılığının gelişiminin 13. yüzyılda Ankara tiftik keçisinin Siirt’e getirilmesiyle başladığı ifade edilmektedir. 19. yüzyılda ise Siirt battaniyeleri dünya çapında üne kavuşmuş ve aranan bir dokuma haline gelmiştir.
Siirt Battaniyesi Neyden ve Nasıl Üretilir
Siirt battaniyesi ham maddesinin tiftik keçisinin kılı olduğunu söylemek gerekir. Karasal iklimin bulunduğu bölgelerde beslenebilen Tiftik keçisinin kılı son derece değerlidir. İyi bir şekilde beslenen ve tüyleri yumuşak olan bir keçiden üretilen Siirt battaniyesi, uzun yıllar kullanılabilecek değerli ürünler arasında yer alır. Siirt battaniyesinin üretim aşamasında belirtilen hayvanlardan toplanan kıllar alınmakta ve özel bir ipliğe dönüştürülmektedir. Hazırlanan iplik sayesinde, dokuma tezgahlarında birbirinden farklı Siirt battaniyesi modeli oluşturulabilir. İpliklerin hazırlanması ve battaniyenin oluşturulması yaklaşık olarak 3-4 haftayı bulabilir. Ancak belirtilen süre Siirt battaniyesinin ya da kiliminin boyutlarına göre değişiklik gösterebilir.
Siirt Battaniyesi için Siirt Valiliği Özel İdare Müdürlüğü tarafından 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’nin 12. maddesi kapsamında 24.02.2003 tarihinden itibaren korunmak üzere 57 no.lu mahreç işareti alınmıştır.
1 yorum:
siirte gittim herkes fıstık kebab falan meşhur dedi siirtin battaniyesi meşhur deselerdi bir de ona bakardık bilinirliği az sanırım
Yorum Gönder