Tekstil ve Moda

Mekik Nedir, Mekik Ne Demek

Dokuma makinelerinde mekik atkıyı taşıyan aparattır. 
Mekik (Alm. Schutzen, Fr. navette, İng. shuttle), dokuma makinesinde atkı atmada kullanılan, üzerinde masuraya sarılmış atkı ipliğini taşıyan kayık şeklindeki elemana denir. Mekikler dokumada atkı ipliğini çözgü iplikleri arasındaki açıklıktan taşımak için kullanılan iki sivri uçlu bir bobinlerdir. 

Mekikli dokuma tezgahları, mekik elle veya otomatik olarak hareket ettirilmesine göre iki gruba ayrılır. Mekikler, el ya da otomatik dokuma tezgahlarında atkı ya da argaç denilen ve enine olan iplikleri uzunlamasına olan arışların arasından geçirmeye yarayan masuralı araçlardır. Dikiş makinelerinde benzer işi gören masuralı araçlara da mekik adı verilir. 

Mekik, dokuma tezgahı ile dokuma yaparken atkı ipliğinin ipliğini taşıyan bir tutucuyu düzgün ve kompakt bir şekilde saklamak için tasarlanmış bir araçtır. Atkıda dokumak için mekikler atkıda dokunmak için çözgü ipliklerinin arasına, ağızlığın içinden atılır veya ileri geri aktarılır. En basit mekikler, uçlarında atkı ipliğini tutmak için çentikler bulunan düz, dar bir tahta parçasından yapılır. Daha karmaşık mekiklerde bobin veya atkı masurası bulunur. Mekikler genellikle sert, parçalanmaya karşı dayanıklıdır ve çok pürüzsüz bir yüzey elde etmek için cilalanabilir ağaçlardan yapılır. 

2 yorum:

mekikler atkıyı yani ipliği karşıya götüren aparatlardır.

Mekik dokumak ifadesi buradan geliyor demek ki, mekiğin İngilizce'si olan shuttle kelimesi İngilizce'de iki yer arasında düzenli olarak seyahat eden bir ulaşım şekline denir.