Tekstil ve Moda

Oversize Ne Demek, Oversize Giyim Tarzı ve Oversize Ürünler Nelerdir

Oversize sweatshirt. 
Oversize kelimesi İngilizce over ve size sözcüklerinin birleşimiyle oluşmuştur. Over, büyük; size, ise beden anlamlarına gelir. Oversize ifadesi ise büyük beden manası taşır ve bol kesim kıyafetleri temsilen kullanılır. Tekstil sektöründe oversize tarzı; büyük beden, büyük boy, geniş beden kıyafetlerin kullanıldığı giyim stilidir. Ancak bu ifade zaman zaman yanlış anlaşılmalara sebep olabilmektedir. 2XL, 3XL gibi büyük bedenleri temsil ettiği düşünülmektedir. Fakat oversize terimi ile kastedilen büyük beden bu değildir. 

Modayı sıkı takip edenlerin özellikle son yıllarda gözdesi haline gelen oversize; kazaktan monta, gömlekten sweatshirt'e kadar birçok seçenekte kendini göstermektedir. Rahatlığı ve şıklığı bir araya getirmesiyle hem iş hem de günlük hayatta sıklıkla kullanılabilir. Siz de bol kesimli kıyafetlerden hoşlanıyor, onları hayatınıza en doğru şekilde dahil edebilmek istiyorsanız oversize modasını yakından göz atmaya ne dersiniz. 

Oversize Kıyafet Nedir 
Normal bedeninden daha büyük olarak adlandırılan Oversize ürünlerde, bel, göğüs bölgeleri geniş, diğer bölgelerin ölçüleri ise bu ölçülere uyumludur. Son yılların trendi olan oversize kıyafetler rahatlık konusunda olduğu kadar şıklık anlamında da ilgi görmektedir. Ama her kıyafet ürününü olduğu kadar, oversize kıyafetleri tercih ederken de, vücut tipine ve ölçülere dikkat edilmesi gerekmektedir. Beden ölçüsünden iki beden büyük tercih edilmesi yeterlidir. Ayrıca fazla karışık, daha çok, ayrıntıdan uzak ürünler seçilmelidir. Oversize kıyafetleri özellikle, salaş giyimi sevenler ve kendini özgür hissetmek isteyenler tercih etmektedir. Hatta ufak kilo problemlerini de rahatlıkla kapatan oversize kıyafetler arasında, kazak, triko, bol kesimli kabanlar bulunmaktadır. 
Oversize kıyafetlerde de, diğer kombinlerdeki gibi, renk uyumuna dikkat edilmesi gerekmektedir. 
Oversize Kıyafetler Nasıl Kombinlenir 
Oversize kıyafetlerde de, diğer kombinlerdeki gibi, renk uyumuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle oversize bir giysi kullanıldığında, dar kesim bir giysi ile kombin etmek doğru bir seçimdir. Sweatshirtler tüm mevsimlerde kullanılan ve moda olan ürünlerdir. Uzun ve geniş modelleri ve geniş kesimleri ile oversize olarak da kullanılan sweatshirtler, rahatlık bakımından en çok ilgi gören ürünlerdendir. Dar pantolon ve taytlar, oversize sweatshirtler ile giyildiğinde en uygun kombin olmaktadır. Ayrıca soğuk kış günlerinde içine giyilecek gömlek ile de soğuktan korunabilinir. Oversize tişörtlerin kombininde, dar kot pantolon,  tayt ya da dar şort çok uygundur. Hatta üzerine alınacak büyük beden bir dış giyim ürünü de, şık bir tercih olabilir. Yazın da özellikle plajlarda bikini ya da mayo üzerine oversize tişört kullanıldığında hem şık hem spor bir görünüm elde edilir. Oversize mont seçiminde, skinny pantolon ile kombin yapılmalıdır. Oversize elbise modelinde ise normal kesim mont giyilmelidir. Oversize hırkaların, mom jeanlerle giyilmesi çok uygundur. Ayrıca hırkaların içine mini etek ya da elbise de tercih edilebilinir. Günlük giyimde rahatlığı ön planda tutan kişilerin kullandığı eşofmanlarda da, oversize modası bir akım oluşturmaktadır. Oversize eşofman takımlarında da, renk uyumuna mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha şık olmak için spor ayakkabı yerine daha şık bir model ile de farklı bir görünüme sahip olunabilinir. 

Peki Ne Kadar Oversize? Oversize Beden Seçimi 
Oversize Türkçe karşılığı normal bedeninden büyük demektir. Bir oversize giyim ürünün yazan bedeni örneğin M ise kalıbı XL kadar geniş olabilir. Ama burada şunu düşünmemek lazım, ben regular fit bir üründe XL alsam aynı şey olur demeyin. Çünkü normalde beden büyüdükçe ürünün kol uzunluğu, boyun etrafı genişliği gibi her ölçüsü büyüyeceği için üzerinde emanet gibi duracaktır. Ama oversize da, göğüs, bel gibi rahat görünmeyi sağlayan yerler geniş, diğer ölçüler ise hem bu ölçülere uyumlu hem de omuz, boyun, paça gibi kritik ölçüleri de size uyumlu olacaktır. Ek olarak bazı büyük boy kıyafetler evde bazı küçük düzeltmeler ile oversize tarza dönüştürülebilir. 

Oversize kaç beden alınmalı sorusu kafaları karıştırsa da üzerinde veya etiketinde özel olarak; oversize sweatshirt, oversize tişört gibi oversize beden olduğu yazan elbiseler özel olarak bol kesimli üretilmiştir ve standart bedeniniz ne ise o bedeni alınız örneğin M (medium) giyiyorsanız, M beden oversize elbiseleri tercih ediniz. Oversize kesimli olmayan ürünleri seçerken kendi ölçünüze en yakın büyüklükte beden tercih etmeniz gerektiğini unutmayın. Kendi bedeninizden elbisenin kalıbına göre bir ya da iki beden büyüklükte kalmanız ideal bir oversize görünümü elde etmeniz için yeterli olacaktır. Aksi taktirde bir yığın kumaşın içinde kaybolursunuz. 
Yuvarlak yaka oversize siyah tişört. 
Oversize Moda, Giyinmenin En Rahat Halidir 
Oversize modasını; giyim anlayışı hiçbir zaman dar kıyafetlerden oluşmayan, giydiğinin içinde tamamen rahat olmak isteyen insanların tercih ettiği bir salaş giyim şekli olarak özetlememiz mümkün. Fazla kilolarından memnun olmayanlara da zayıf insanlara da aynı zarif şıklığı sağlayan oversize modası, sizin de vazgeçilmezleriniz arasına girebilir. 

Oversize Kıyafetler Ofis Yaşamını Kurtarır 
Mesai saatlerinde hepimiz çok rahat olmayı hatta mümkünse eşofmanlar, pijamalarla işimizi bitirmeyi dileriz. Ancak eğer ki evden çalışmıyorsanız bunun pek de mümkün olduğu söylenemez. Oversize modası ise evden çalışmadan da ofis ortamında çok rahat aynı zamanda çok şık olmanızı sağlayacak kurtarıcı bir stildir. Bol kesimli seçeneklerle neredeyse pijama rahatlığı elde edip aynı zamanda ofis şıklığını elde edebilirsiniz. 

Oversize Tarz, Genç ve Modern Bir Görünüm Sağlar 
Oversize gençler için de orta yaş üzerindeki insanlar için de uyabilen stillerden biridir. Gençler için eğlenceli, bohem bir görünüm sağlarken orta yaş üzeri insanlar için de modern bir tarz yaratır. Dolayısıyla belirli detaylara dikkat edildiği takdirde herkesin tercih edebileceği bir modadır. 

Oversize Giyimde Detaylara Dikkat Edilmelidir 
Oversize modası, birçok insan tarafından, olduğundan daha büyük bedenler tercih etmek olarak tanımlansa da bu düşünce çoğu zaman yanlış seçimlere yöneltebilir; çünkü dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. İşte, o noktalardan bazıları: 

- Eğer aldığınız elbise oversize kesimli değilse, gerçek beden ölçünüze en yakın büyüklükte (genellikle iki beden kadar) seçimler yapmalısınız. 
- Dantel, boncuk, desen gibi karmaşık süslemelerden ziyade en sade parçalara yönelin. 
- Düşük bir omuz, küçük bir yırtmaç gibi belli belirsiz dekoltelerle hareket katın. 
- Kesimleri hiç belirgin olmayan seçenekler yerine, şekli belirgin seçeneklere yönelerek kıyafetin içinde kaybolmayı engelleyin. 
- Kalın kumaş ya da kalın örgülü oversize seçimler sizi olduğunuzdan çok daha kilolu göstereceğinden pamuklu, triko, penye gibi hafif materyallerden hazırlanan seçeneklere yönelin. 
- Yüzük, kolye gibi çeşitli aksesuarlarınızı da oversize veya cluth seçeneklerden yana kullanarak bütünlük sağlayın. 
- Üst bölgeniz için oversize giyim tercih ederken alt bölgeniz için tayt, dar etek gibi zıt seçeneklerden yararlanarak denge sağlayın. 
- Alacalı ya da birkaç farklı renk yerine tek renkle tüm kombini tamamlayarak sade bir şıklığı yakalayın. 
- Oversize tarzın yanı sıra feminen bir görünüm de elde etmek istiyorsanız kazak, elbise gibi kıyafetlere kemer takarak bel kıvrımınızı ön plana çıkarın. 

9 yorum:

oversize kelimesi büyük beden giysi veya büyük beden herhangi bir şeyi anlatmak için kullanılan terimdir.

çocuğum sana oversize alalım seneye de giyersin gibi bir şey galiba

belli bölgelerde fazlalıkların varsa mecburen seveceğin bir moda akımıdır oversized kıyafet.

bol kesim elbiselere bayılıyorum

Oversize hangi beden özellikle oversize tişört hangi beden diye sordu bir arkadaş oversize kıyafet nedir tanımını yaptırdım bende ona; oversize diye beden yok ki bunlar göreceli sana büyük gelen elbise senin için oversize olur. Oversize kimlere yakışır dedi sana bana herkese dedim

etrafımda efil efil oversize kombinleri dolaşıyor.

oversize modasını sevmiyorum ne öyle elbiseyi büyük alıp seneye de giyersin dedikleri çocuklar gibi, onun bir mantığı var overize elbisenin bence alınacak bir çekiciliği ve anlamı yok.

Oversize kesim ne demek bol ve salaş kesim tarzındaki elbise demektir.

normal bir kiloda iseniz veya bölgesel yağlanmanız yoksa oversize kıyafetleri tercih etmenin bir anlamı yok çünkü elbiseler doğaları gereği giderek bollaşmaktadır.