Vejetaryen terimine yeni yeni alışmaya başlarken bir de vegan terimini duymaya başladık. Sadece beslenme ve gıda ile ilgili olduğu düşünülse de moda, mobilya ve aksesuar gibi alanlar ile ilgilidir.
Bu kavramlar birçok insan için ikisi de aynı gibi görünse de aslında ayrı ayrı felsefelere sahipler. Peki nedir onları birbirinden ayıran? Gelin birlikte bakalım.
1-) İlk ve en önemli fark; vejetaryen kişilerin et ürünlerini tüketmeyi tercih etmemesi, vegan kişilerin ise baldan yumurtaya kadar hayvansal hiçbir gıdayı tüketmeyi tercih etmemesi demektir.
2-) Vejetaryenler et, balık veya kümes hayvanlarını tüketmeyi tercih etmez; ancak peynir, yumurta, yoğurt, süt ve bal gibi hayvan kaynaklı tüm ürünleri tüketebilirler. Veganlar ise baldan süte kadar hayvanlardan elde edilen hiçbir besini tüketmeyi tercih etmez.
3-) Vejetaryenler deri, yün ve tüy gibi hayvansal kaynaklı tekstil ürünlerini ya da aksesuarları tercih edebilir. Veganlar ise hayvansal kaynaklı hiçbir tekstil ürününü ya da aksesuarını tercih etmez.
4-) Vejetaryenlerin hayat düşüncesi çoğu zaman daha sağlıklı yaşamak amaçlı beslenme biçimini değiştirmesinden ibarettir. Veganlar ise bu durumu sadece beslenme biçimi olarak indirgemez, hayvanların ekonomik bir mal olmasına karşı çıkarak felsefi, politik ve ideolojik bir anlayışı savunma çabasındadır.
5-) Vejetaryenler hayvanlar üzerinde test edilen ürünleri isteğe göre tercih edebilir. Veganlar ise hayvanlar üzerinde test edilen kozmetikten, ilaca kadar hiçbir ürünü tercih etmemeye özen gösterir.
6-) Vegan ve vejetaryenler birçok insana göre daha dengesiz beslenirler, hayvansal tüm yiyeceklerin bir alternatifi ile sorunu çözmeye çalışırlar. Örneğin et yemeyen bir vegan ya da vejetaryen etten alacağı proteini baklagillerden olan barbunyadan almaya çalışır.
Ancak bu tarz beslenmeler insan doğasına aykırı olması sebebiyle bebeklerin ve çocukların gelişimlerini tamamlayana kadar bu beslenme akımlarından uzak durmaları gerekmektedir.
2 yorum:
vegan arkadaşlarım var arada kebap çakıyorlar nasıl bir veganlık bu :)
Bende bunların çoğunun gizli gizli ızgara yediğini düşünürüm hep
Yorum Gönder