Tekstil ve Moda

Agraf Nedir, Agraf Ne Demek

Agraflar, sütyen gibi iç giyim ürünleri başta olmak üzere konfeksiyonda yoğun olarak kullanılır. 
Agraf (Alm. Haken und Ösenverschluss, Fr. fermeture agrafe, İng. hook and eye fasten), bir giyim eşyasının karşılıklı uçlarını birbirine tutturarak kapatmaya yarayan, üzerinde genel olarak metal küçük çengeller ve halkaların bulunduğu iki parçadan oluşan bir yardımcı malzemedir. Farklı çeşitleri bulunan agrafların genel çalışma prensibi, mevcut iki parçanın birbirine geçirilmesi şeklinde olur. Agraf kelimesi yerine zaman zaman kanca, kopça gibi kelimelerin de kullanıldığı görülebilir. Kanca ve kopça gibi gereçler mantık olarak aynı işlevi görse de agraf, bunların bir kumaş parçasına dikilerek toplu şekilde kullanıldığı bir malzemedir. Agraf gibi tamamlayıcı malzeme kategorisine giren ürünlerin yokluğu ya da işlevini yitirmesi durumunda üzerinde kullanıldığı ürünler kullanılamaz hale gelebilir. 
Agraflar yerine göre elbise bir veya daha fazla sayıda kullanılmaktadır. 
Agraf, kumaşın karşılıklı uçlarını tutturmaya yarayan çengelli ve yuvarlak iki parçadan oluşan madeni veya plastikten yapılabilen araçlardır ve kıyafetlerin üç farklı bölgesinde sıklıkla kullanılmaktadır. En sık kullanım alanı olarak sütyenler örnek gösterilebilir. Klasik bir sütyen için olmazsa olmaz bir parça olan agraf, sütyenin iki uç parçasının birleştirilmesine yarar. Bu tarzdaki agraf, bir parçası çengelli bölüm, diğer parçası bu çengellerin içine geçeceği halkalı bölüm olmak üzere sütyenlerin uçlarına dikilir. Terzilerin sık sık kullandığı bu faydalı malzemeler, bir kumaş parçası üzerine metal parçaların dikilmesi şeklinde imal edildiği için zamanla deforme olabilir ya da dikim bölgesinden sökülüp kullanılamaz hale gelebilir. Bu durumda kıyafet üzerindeki agrafların bir yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Agraf, kapatma işlevi yanında bir elbisenin açık kalan bir bölgesini birleştirmeye de yarar. Örneğin, elbiselerin ense bölgelerinde kullanılan agraflar bu işe yarar. Bu yardımcı malzemelerin kıyafetlerde kullanıldığı diğer bir bölge ise etek ve pantolonların bel kısımlarıdır. Kıyafetin bel boşluğuna tam oturmasına yardımcı olan bu önemli parçalar sayesinde daha rahat bir kullanım söz konusu olabilir. Agraf gibi ufak terzilik malzemeleri, her ne kadar göz önünde olmasalar da işlevleri açısından oldukça faydalıdır. 

3 yorum:

Agraf sütyen, etek, pantolon, yelek, ceket gibi ürünleri birbirine tutturmak için kullanılan boy boy çeşitli büyüklüklerde üretilen kopça çeşididir.

agraf kopça nedir agraf kopça kullanımı ve agraf kopça ne işe yarar bilgilendirici bir yazı olmuş

sütyen agrafı söz öbeğindeki agraftır kendileri ilk kez duyduğunuzda o neymiş la dedirtebilir