Tekstil ve Moda

Balenli Sütyen Nedir, Ne İşe Yarar

Balenli sütyende balenin yerleşimi. 
Balenli sütyen (underwire bra) demir veya plastik gibi çubuklarla alt kısmı çevrelenmiş sütyen modellerine denir. Bu tip sütyenlerde, kumaşın içine yerleştirilmiş ince, yarı dairesel bir sert malzeme şeridi kullanır. Tel; metal, plastik veya reçineden yapılabilir. Tel, bir kadının göğüslerini kaldırmaya, ayırmaya, şekillendirmeye ve desteklemeye yardımcı olur. 

Balenli sütyenlere adını veren balen, sütyenlerin göğüs altını çevreleyerek daha dik ve toplu görünmesini sağlayan, kumaş içine yerleştirilerek gizlenen böylece vücuda zarar vermesi engellenen, yarım daire şeklindeki ince demir yada plastik çubuklara denir. Balenli sütyen dediğimiz aslında sütyenin iç tarafına dikilerek tutturulmuş olan ve nispeten sert sayılan bir tellere sahip sütyen türüdür. 

Balenli sütyenlerin en büyük avantajı göğüsü toparlayıp desteklemesidir. Bu yüzden özellikle büyük göğüslüyseniz balenli sütyenle daha rahat edebilirsiniz. Büyük göğüs sırt ağrısına neden olur. Balen göğüsü taşımaya yardımcı olarak sırt ağrısının yaşanmasını önler. Aynı zamanda da özellikle göğüs dekolteli bir elbise ya da bluz giydiğinizde göğüslerinizin daha biçimli ve hoş görünmesini sağlar. 

Demir veya plastik gibi ince tel çubuklarla alt kısmı çevrelenmiş sütyen modellerine balenli sütyen denir. Balenli sütyen çoğunlukla kapsız ve toparlayıcı sütyen modellerinde kullanılmaktadır. Gelişen teknolojilerle birlikte balen adı verilen çubuklar metal yerine hafif ve sert plastiklerden üretilmektedir. Artık demir balenlerin sertliğinden gelen toparlayıcı avantaj daha hafif ve daha konforlu bir biçimde yeni nesil plastik balenlerden elde ediliyor. Hava-alanları veya x-ray cihazlarında karşılaşılan istenmeyen durumlarında böylelikle önüne geçilmektedir. Balenli sütyenin en çok kullanıldığı türlerin başında toparlayıcı sütyen modelleri gelmektedir. balenler sayesinde göğüsleri daha iyi toparlayak daha toplu ve dik görünmesini sağlar. 
Siyah balenli sütyen. 
Balenli sütyenin özellikleri 
Balenli sütyenler toparlayıcı özelliğe sahip olduğu için göğüslerinizin daha yuvarlak ve dolgun bir görünüme sahip olmasını sağlar. Bu tür bir sütyen almadan önce göğüs ölçünüzü tekrardan ölçmenizi tavsiye ederiz. Üstünüze tam oturması, sıkmaması ya da göğüslerinizin taşıp kötü bir görünüme neden olmaması için buna dikkat etmenizde fayda var. Büyük göğüslü olmamakla birlikte göğüslerinizin sarkık durmasından endişe edenlerdenseniz, yine balenli sütyenlerin kurtarıcınız olacağını da not düşmekte fayda var. Doğru bilinen yanlışlar arasında ise balenli sütyenlerin balensizlere göre daha rahatsız olduğu inancı bulunuyor. Ancak kaliteli malzemeden üretilmiş ve göğüs ölçünüze uygun doğru bedeni bulduğunuz takdirde rahatsız hissetmeniz mümkün değil. 

Balenli sütyenin avantajları 
Balenli sütyen kullanan hanımların göğüsleri sarkık ise, ürün sayesinde oldukça dik görünecektir. Göğüslerden kaynaklanan omuz ve sırt ağrılardan şikayetçi iseniz seçiminiz balenli sütyen olmalıdır. Büyük göğüslü kadınlarda, göğüslerin dik durmasını sağlamak ve göğsü rahatlıkla taşımak biraz zor olabilir. Balenli sütyenler tercih edildiğinde, göğse destek sağlamış olursunuz ve omuzlara fazla yük binmez. Hali hazırda göğüsleri sarkık olmayan kadınların balenli sütyen kullanması, göğüslerin sarkmasını geciktirir. Büyük göğüslü kadınlarda balenli sütyenler, toparlayıcı etki sağlar ve kıyafetlerin daha düzgün görünmesini sağlar. 

Balenli sütyenin dezavantajları 
Balenli sütyen kullanmak birçok açıdan fayda sağlayan bir durum olabilir.Ancak olumsuz hiç bir yanı yoktur demek çok doğru sayılmaz. Öncelikle kesinlikle balenli sütyenlerin gece çıkartılarak yatılması gerekir. Aksi halde oldukça rahatsız edici olabilir. Bu sütyenlerin bakımları doğru yapılmadığında iç kısmındaki çubuklar yerinden çıkarak cilde zarar verebilir. Ayrıca balenli sütyenler, göğüs kafesine, klasik sütyenlerden daha fazla baskı yapar. Bu durum uzun süreli kullanımlarda acı ya da ağrı duymanıza neden olabilir. Hatta kalp krizi riskini artırıcı derecede büyük etkileri olabilmektedir. 

1 yorum:

Ergenlik çağındaki genç kızlar kesinlikle balenli sütyen kullanmamalıdırlar. Genç kızların meme gelişimi açısından balensiz sütyen doğru tercih olur.