Tekstil ve Moda

Makrome Nedir, Makrome İşi Ne Demek

Makrome, düğümleme teknikleri kullanılarak üretilen bir tekstil türüdür. 
Makrome, araçsız, elle yapılan ve birbiri arasından geçirilen ipliklerin meydana getirdiği düğümlerle gelişen bir düğümleme ve bir tür süsleme sanatıdır. Makrome farklı düğümleme teknikleri kullanılarak üretilen bir tekstil biçimidir. İplikler elde örülerek, düğümlenerek, yapılan istenilen kalınlık ve boyda üretilen; moda dünyasından giyime, dekora kadar hemen hemen her alanda karşımıza çıkan el sanatlarından birisidir. 

Makrome tekstil ve örme sanatının ilk basamağı olarak görülür. Makrome, moda dünyasından giyime, dekora kadar hemen hemen her alanda kullanılmaya başlayan, ayrıca pazarda da iyi bir yere sahip olan bir el sanatıdır. Günümüzde giderek yükselen bir çizgisi olan makrome sanatından duvar ve kapı süsleri, büstiyerler, şapkalar, kemerler, çantalar, ev süsleri yapılabilir. Bu teknikle yapılan aksesuar, süs eşyaları günümüzde aranılan ürünlerdendir. 

Makromede kare ya da resif düğüm atılarak uygulama yapılıyor. Dekoratif ya da kullanım amaçlı çok farklı makrome ürünleri hazırlanabiliyor. Cavandoli makrome; dokuma benzeri serbest biçimli ve geometrik desenler oluşturmak için tercih ediliyor. Cavandoli tarzında tek düğümde çift yarım aks düğümü yapılıyor. Makrome yapımında pamuk sicim, kendir (kenevir), keten, jüt, deri ya da sentetik iplikten yapılan kordonlar kullanılıyor. Kullanım amacı ve dekoratif beklentilere göre düğümlerin arasına yerleştirmek için renkli pullar, boncuklar ve taşlar da eklenebiliyor. Duvar panosu, saksı ve sarkaç gibi farklı dekoratif parçaların yapımında ise kordonların yerleştirilmesi için plastik, ahşap ya da metal ürünler de kullanılabiliyor. 

Makrome Nasıl Yapılır 
Makrome yapımı öncelikle el yeteneğine ve beceriye dayanıyor ancak öğrenmesi kolay ve yapması da oldukça zevkli. Düzgün bir ve sıkı bir makrome için düğüm atma aşamasında ipliğin mümkün olduğunca gergin tutulması gerekiyor. Çift düğüm ile çalışılan kare düğümle makrome yapılacağı zaman dört iplikle örgü yapılıyor. İplik; ortadan ikiye katlanıp sabit yere geçiriliyor ve iplikler diziliyor. En sağda bulunan iplik diğerinin üstüne gelecek biçimde tutuluyor ve diğerinin üstünde alınıp alttan geçiriliyor. Altta boşta kalan ip çıkarılıyor ve sıkıca çekilip yeniden düğüm atılıyor. Sonrasında soldan ve tekrar sağdan olacak şekilde motif işleniyor. 

Sarmal yapıda ise bundan biraz daha farklı düğümleme tekniği uygulanıyor. Makrome ipi tam ortadan katlandıktan sonra makrome tahtasına sabitleniyor. Devamında iplerden bir tanesi gergin şekilde eldeyken diğer ip de üstüne konuyor. Gergin ipin alt tarafından kavis ile ip geçiriliyor ve boşluktan çekilip düğüm atılıyor. Tek yön üstünden gidilerek sarmal yapı tamamlanıyor. Her iki düğüm tekniğini başarılı bir şekilde uygulayabilmek için düğümler konusunda olabildiğince fazla pratik yapmak gerekiyor. Düğüm atma pratiği kazandıktan sonra istediğiniz makrome ürününü rahatlıkla yapabilirsiniz. 

Makrome ile Neler Yapılabilir 
Makrome yapımındaki örme teknikleri kullanılarak salıncak, duvar panosu, kavanoz kılıfı, perde, hamak, puf, raf askısı, masa örtüsü, minder, beşik, tabure, bitki askısı ve paravan gibi çok sayıda ürün yapılabiliyor. 

Makrome İplerini Seçerken Nelere Dikkat Edilir 
Genellikle makrome uygulamalarında doğal, suni ve sentetik olmak üzere üç tip ip kullanılıyor. Özellikle iplerin dayanıklı ve bükümlü olması gerekiyor. Doğal iplik olarak pamuk, yün ya da ipek iplik tercih edilebiliyor. 

Makrome Ürünlerin Temizliği Nasıl Yapılır 
Makrome ürünler, içi ılık su dolu olan geniş bir leğenin içine bastırılarak çamaşır deterjanı ile yıkanabiliyor. Birkaç saat leğenin içinde bekletildikten sonra ovuşturarak yıkanıp durulanıyor. 

Yıkarken Renkli Makrome İpliklerinin Boyası Akar Mı 
Boya veren cinsteki bir ipten yapılmış olan makrome ürününün yıkamasında ılık suda bekletmeden direkt olarak ovuşturma yapmak gerekiyor. Ardından hafifçe süzdürülüp ürün kendi halinde kurumaya bırakılıyor. 

2 yorum:

Düğüm teknikleri ve özel makrome ipi kullanılarak oluşturulan bir tekstil şeklidir.

Makrome el işi sanatı evimde çok kullandığım ve severek yaptığım bir süsleme sanatı.