Su geçirmezlik bitim işlemi (Alm. Appretur für Undurchlässigkeit, Fr. imperméabilisation, İng. water-proof finishing), su geçirmezlik özelliği istenen, çadır, branda, muşamba gibi ürünlerin üretiminde kullanılacak tekstil malzemesinde suyun hiçbir şekilde alt yüzeye geçmemesini sağlamak amacıyla genellikle kaplama yöntemiyle yapılan işleme denir.
Su geçirmez kumaş, genellikle sentetik olan polyester, akrilik gibi malzemeden dokunan, içerisinde suyu itici apreler bulunduran kumaş türüdür. Çadır, paraşüt, kaplama malzemeleri, inşaatlarda kullanılan membran türü kumaşlar gibi pek çok alanda su geçirmez kaplama kumaşlar bulmak mümkündür.
Su geçirmeyen kumaş, su ile nüfuz etmeye ve ıslanmaya karşı dirençli olan kumaştır. Su geçirmez terimi, geçerli bir spesifikasyona ve bir laboratuvar test yönteminin spesifik koşullarına uygunluğu ifade eder. Bu su geçirmeyen kumaş maddesinin akış yönünü kesmek ve başka yöne doğru ilerlemesini sağlama çalışmalarından doğan bir terimdir.
Su geçirmez kumaşlar, yağmura ve su akımına karşı su geçirmezlik sağlayacak şekilde üretilmiş veya terbiye edilmiş kumaşlardır. Ancak bu kumaşlar uzun süreli su ile temas ettikleri takdirde veya çok fazla yağmur aldıkları takdirde tam bir su geçirmezlik sağlamazlar. Kumaşların su geçirmezlik özelliği, belli bir açıdan ve belli bir kuvvetle kumaşa su temas ettiği zaman, suyun kumaşın içinden geçebilme özelliğine denilmektedir. Tekstil ürünlerine su geçirmezlik özelliği şu iki şekilde kazandırılmaktadır:
- Kumaşın görünümünü değiştirmeden, kumaşa nem itici bir özellik verilmektedir. Bu yöntemde elyaf içine ve üzerine, çeşitli kimyasal maddeler, yağ asidi veya mum gibi su itici maddeler aplike edilmektedir.
- Tamamen su geçirmez nitelikte kumaşlar üretilmektedir. Bu yöntemde kumaşlar örneğin; naylon, kauçuk gibi su geçirmez bir madde ile kaplanmaktadır.
Su geçirmeyen ancak nefes alabilen laminasyon tekniği ile üretilen kumaş yapısı. |
Genellikle kauçuk, polivinil klorür (PVC), poliüretan (PU), silikon, floropolimerler ve balmumu gibi bir su yalıtım malzemesine eklenmiş veya kaplama yöntemiyle yapılmış doğal ya da sentetik kumaşlar su geçirmez özellik kazanır. Kumaşa yapılan işlem imalat sırasında ya da imalattan sonra elde edilir. Örnekler arasında ceketlerde, sauna takımlarında ve şişme botlarda kullanılan kauçuk kumaş bulunur. Aynı zamanda su yalıtım spreyi ile optimize edilerek su geçirmeyen kumaş üretilebilir. Gore-tex kumaşlar su geçirmeyen kumaşlara örnek verilebilir.
Piyasada su geçirmez olarak satılan bir çok ürün aslında suya dirençli ürünlerdir. Bu ürünlerin malzemeleri suyu itmiyor, sadece suyun içlerinden geçmelerine engel oluyorlar. Örneğin; yağmurlu bir havada sıradan kumaşlar suyu emer, suya dirençli kumaşlar suya direnç gösterir ama bu direnç sonsuz değildir. Uzun süre yağmur altında kalındığında suyu emmeye başlarlar. Asıl su geçirmeyen malzemeler ise yüzeye çarpan su damlalarını iterek suyun kumaşın içine geçmesini engelleyen malzemelerdir. Bugün su geçirmez kumaşların üretiminde uzun zincirli polimerler kullanılır. Bu polimerlerin doğada parçalanması çok zordur ve insan vücudunda birikirler. Su geçirmez kumaşların sıvı ortam içinde üretilmesi başka bir önemli sorun. Kumaş, su geçirmez hale gelmesi için, bir sıvının içine batırıldıktan sonra kurumaya bırakılır ve böylece üzerindeki gözenekler tamamen kapanır. Daha sonra hava geçişine izin vermesi için hava akımına tutularak gözeneklerin kısmen geri açılması sağlanır. Böylece kumaş kazandığı su geçirmezlik özelliğini az da olsa kaybeder.
4 yorum:
Günümüzde kullanılan su geçirmez kumaşların hem çevreye hem de sağlığa zararlı olmaları önemli bir sorun diye biliyorum.
Su geçirmez kumaş ile su itici kumaş arasındaki fark nedir bu terimler aynı anlamda mı kullanıyor yoksa
sututmaz kumaş aynı tür su geçirmez ile sanırım
Nefes alan giysiler önemli, eğer giysiniz yeterince nefes almıyorsa, suya karşı ne kadar dayanıklı olursa olsun yaz ya da kış farketmez ıslanırsınız. Sıcak veya yağışlı bir havada ya da yoğun hareket halindeyken oluşacak su buharı dış ortama atılamazsa kumaş suya karşı ne kadar dayanıklı olursa olsun siz kendi terinizle içeriden ıslanırsınız. Yağmurlu koşullarda kuru kalmak için su geçirmezlik özelliğinin yanında mutlaka iyi nefes alabilir bir giysi almak gerekir.
Yorum Gönder