Tekstil ve Moda

Kendir Nedir, Kendir İpi Ne Demek

Kendir iplikler ve kendir kumaşlar. 
Kendir, kenevir bitkisinin (Cannabis sativa) sak kabuğundan elde edilen liflere denir. Kendir, Cannabaceae familyasına ait tek yıllık, çift çenekli ve otsu bir bitki cinsidir. Kenevir adıyla da bilinmektedir. Cinsin gövde kısımı dik ve içi boş olup üzerleri dikenimsi tüylerden dolayı pürtüklüdür. Bitki cinsi eşeylidir ve bitkiler erkek ve dişi olmak üzere ikiye ayrılır. 

Kenevir temmuz-ağustos aylarında soluk yeşilimsi renkli çiçekler açan, kültürü yapılan ya da yabani olarak yetişebilen, 50 cm.'den 3 m.'ye dek boyu olan, bir senelik, iki evcikli ve otsu bir bitkidir. Meyvesi 3-5 mm. boyunda, mercimek şeklinde, grimsi veya yeşilimsi-esmer renklidir. Kenevir tohumlarından yağ çıkartılır ve yeşilimsi renkli bu yağ, özellikle sabun yapımında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kendir yağının tıbbi amaçlı kullanıldığı da bilinmektedir. 

Orta Asya'dan Anadolu'ya ve oradan Balkanlar aracığıyla, bütün Avrupa’ya yayılmıştır. Hint keneviri ya da kendir olarak bilinen bu bitki, lifli bir yapıya sahiptir. Bu lifler, özellikle elbiselik kumaş, yastık ve çeşitli dokumaların yapımında kullanılmıştır. Kendir lifinden; kendir iplik, kendir urgan, kendir kumaş vb tekstil ürünleri elde edilir. Tekstil endüstrisi dışında, tohumları yağ üretiminde ve hayvan yemi yapımında, lifleri kağıt yapımında kullanılmaktadır. 

1 yorum:


küçükken anlamı merak ederdim ne demek bu kendir, ne anlama geliyor kendirli sokak. Anlamı buradan geliyormuş demek ki. Bizim eski evimizdeki sokağın adı idi kendirli sokak ama sonradan değiştirip saçma sapan bir sayı yaptılar