Tekstil ve Moda

Keten İplik Nedir, Keten İpliğinin Özellikleri

Keten ipliği. 
Keten ipliği (flax yarn, linen yarn), kumaş üretmek için kullanılan eski malzemelerden biridir. Keten ilk çağlardan beri yerleşik toplumlarca bilinir. Keten elyafı, keten bitkisinin saplarından elde edilir. 55-90 cm uzunluğundaki elyaflar parlak, sağlam, dayanıklı, değişik kalınlıkta açık sarı veya gümüşi renktedir. Bitki sapındaki elyaf demetçiklerini zedelemeden çıkarmak için saplar çürütülür. Çürütülen saplar kurutulur. Sert kısımlar kırılır, kırılan odunsu parçalar sıyrılır ve taranarak elyaf demetleri temizlenir. İplik yapımına hazırlanır. Mukavemetlidir, elastikiyeti azdır. Tabii bir parlaklığı vardır. Çabuk buruşur. Soğuk bir tutumu vardır. İyi kasarlanmış ise rengi kar gibi beyazdır

Kısa ştapelli ve uzun ştapelli olarak iki kısma ayrılırlar. Kısa ştapelli keten iplikler kaba ve kalın olmalarına karşın uzun ştapelli iplikler ince ve hassastır. Kısa ştapelli iplikler hacimli bir yüzeye sahip olup düzensizlikler vardır. Genelde evlerde dokunan kaba kumaşların yapımında kullanılır. Uzun ştapelli iplikler ise pürüzsüz ve düzgün bir yüzeye sahiptirler. İnce ve düzgün yüzeyli oldukları için daha hassas kumaşların dokunmasında kullanılır. 

Keten elyafı, modal, lyocell, viskon, pamuk ve polyester gibi liflerle karıştırılarak üstün kaliteli, karakteristik efektli, kumaşta sıcağa karşı vücudu serin tutan iplikler elde edilmektedir. Örme sektöründe ancak karışım halinde kullanılabilir. Örme ve triko sektöründe saf olarak kullanılamayan keten ipliği genelde dokuma kumaşlardan elde edilen ürünlerde kullanılır. İnce kumaş ürünleri genellikle yazlık kıyafetlerdir. Kaba kumaşlar ise hasır, ayakkabı gibi ürünlerde kullanılır. Bunların dışında ev tekstili, temizlik bezleri, peçete ve mendil üretiminde ketenden faydalanılır. 

1 yorum:

keten çok yönlü bir bitki hem elbise oluyor hem de borularda sızdırmazlık malzemesi