Polyester elyafından üretilmiş sentetik (tam yapay) iplik tipidir. Polyester üretiminde petrol türevi olan katı haldeki termoplastik özellikli polimer madde eritme için kullanılan bir ekstrudere beslenerek buradaki sıcaklık etkisiyle sıvı/akışkan hale getirilmektedir. Devamında eriyik haldeki bu malzeme bir pompa yardımıyla düze paketine beslenmekte ve burada yer alan düzelerden filament telleri şeklinde çekilmektedir. Düzelerden istenilen incelikte çekilen filamentler devamında katılaşarak birbirlerine yapışmayacak şekilde birleştirilip çok sayıda filament liflerden oluşan iplikler formunda bobinlere sarılmaktadır.
Polyester oluşumu için gerekli olan ana madde DMT (DimetilTerefitalat) ve MEG (Monoetilen Glikol); yardımcı olarak da antimon (Sb), mangan (Mn) ve sodyum (Na) katalizörleri kullanılır. DMT ile MEG'in reaksiyona girmesi sonucunda polyesterin ham maddesi olan polietilenterefitalat (PET) ve metanol açığa çıkmaktadır.
Polyester lifi doymuş polyester ve doymamış polyester olarak iki çeşittir. Doymuş polyesterlerden yüksek moleküllü termoplastikler yapılır. Doymamış polyesterler reaktiflik özelliği gösterir ve takviyeli plastik yapımında tercih edilmektedir. Polyester lifinin fiziksel özellikleri de vardır. Polyesterin özgül ağırlığı 1,38 gr/cm küptür. Normal şartlar içinde % 0,4 oranında nem oranına sahiptir. Kopmaya karşı dayanıklı olan polyesterin kopmaya karşı dayanıklılık ölçüsü 4,5-5,5 gr/denye olmaktadır. Enine kesitlerinde yuvarlak bir forma sahip olan polyester eğer özel amaçlarla üretiliyorsa lif kesitlerinde farklılıklar olabilmektedir. Polyestere merserizasyon işlemi yapılırsa az da olsa çekme ve dayanıklılığında azalmalar görülebilmektedir.
Petrol türevi olan poliester iplikler, filament olarak veya kesilerek ştapel hale getirilen elyaftan eğrilerek üretilebilirler. Filament iplikler pürüzsüz, kaygan bir yüzeye sahiptir. Kesitleri yuvarlaktır. Yüksek mukavemete sahiptir. Ştapel formun mukavemeti filament forma yakındır. Yüksek esneme özelliğine sahip polyester iplik, düşük nem çeker. Erime noktası 260 °C’dir. Kolay tekstüre olur. Tekstüreli veya tekstüresiz olarak kullanılabilen poliester iplikler tekstilde önemli bir yere sahip sentetik ipliklerdir. Poliester iplikleri dokuma ve örme kumaşların üretiminde çok geniş bir kullanıma sahiptirler. Dayanıklıdır ve esneme özelliği vardır, düşük nem emiciliğine sahiptir.
Polyester İplik Özellikleri
- Polyester çabuk kuruma özelliğine sahiptir.
- Kırışıklıklara, aşınmaya, daralmaya karşı dirençlidir.
- Yanıcı özelliği bulunmaktadır.
- Parlak yüzeyli ipliklerdir.
- Kolay yıkanır ve kuru temizleme yapılabilir.
- Güve ve böceklere karşı dayanıklıdır.
- Tekstüreli ve tekstüresiz olarak iki şekilde kullanılabilirler.
- 260 derecede erime gösterirler.
- Düşük nem emicilik özelliğinden ötürü statik elektriklenme ve tüylenme özelliği taşırlar.
Polyester İpliği Kullanım Alanları
Polyester ipliklerden elde edilen kumaşların olumlu özellikleri geniş bir alanda kullanılmalarını sağlamaktadır. Genel olarak bakıldığında; her türlü kadın ve erkek giyiminde, ev tekstillerinde (perde, mefruşat vb.) ve endüstriyel alanlarda (çadır, branda, yelken, balık ağları, halat, mobilya, dikiş ipliği, yangın hortumu vb.) teknik tekstillerde yoğun olarak kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder