Tekstil ve Moda

Elastomultiester Lif Nedir, Elastomultiester Lif Özellikleri

Elastomultiester lif yapısı. 
Elastomultiester, iki veya daha farklı kimyasal doğrusal makromoleküllerin iki veya daha farklı aşamada etkileşimi ile oluşan (kütlesine göre % 85’i aşmayan), baskın işlevsel birim olarak asidin alkolü etkilemesi ile oluşan bileşik grupları içeren (en azından % 85 oranında) ve uygun muameleden sonra uzatıldığında orijinal uzunluğunun 1,5 katına kadar çıkan ve serbest bırakıldığında hızla ve gerçek anlamda başlangıç uzunluğuna ulaşan lif çeşididir. 

Elastomultiester'in temel özelliği, çok bileşenli bir lif olmasıdır; aslında tek bir polimerle değil farklı polimerlerin bir kombinasyonu ile yapılır. Elastomultiester farklı viskoziteye sahip iki farklı polimerin aynı anda çekilmesi ile edilen özel bir tür ipliktir. İpliğe ısı uygulanması ile yay benzeri bir yapı ortaya çıkar. Bu özel yapı sayesinde elastomultiester ipliklerden üretilen; çok iyi esneme ve geri toplama özelliği ile birlikte ısıya, klora, kimyasallara ve diğer çevresel faktörlere dayanıklı kumaşlar meydana getirilir. 
İçerik olarak; % 94 pamuk, % 2 elastan, % 4 elastomultiester içeren kot pantolon
Elastomultiester, ağırlıklı olarak dokuma kumaşlarda, genellikle atkı iplikleri üzerinde, ağırlıkça % 2'den fazla bir oranda istenen esnekliğe bağlı olarak değişik miktarlarda kullanılır. Elastana alternatif olarak son ürüne elastik özellikler kazandırmak için kullanılır. 

Günümüzde mevcut ticari elastomultiesterin (T400) kimyasal bileşimi, doğrusal yoğunluğundan bağımsız olarak % 40 polyester (3-GT tipi) ve % 60 polyesterdir (2-GT tipi). 

Her bir elyafın içinde iki farklı polyester birleştirilir. Isıya maruz kaldığında, her bir bileşen farklı bir dereceye kadar büzülür ve lifin gösterdiği elastik özelliklerin nedeni olan düzgün ve düzenli bir kıvrım oluşturur. T400 elyaf, kumaşın nefes alabilirliğini ve nem yönetimini geliştirebilen benzersiz, kardan adam benzeri bir enine kesite sahiptir. T400 elyaf, yüksek dereceli pamukla kaplanmıştır ve kalıcı bir uyum için benzersiz bir elyaf oluşturur. T400 elyaf, pamuklu kumaşların performansını iyileştirmemize olanak tanır; konforu, şekillendirmeyi ve dayanıklılığı artırır. 

2 yorum:

elastomultiester jeans nedir öğrendik esnek bir yapısı varmış

Ticari isim yani marka olan T-400'ün içeriği; elasto multiester, yani polyester elyafı içerikli bir ipliktir.