Tekstil ve Moda

Polinozik Nedir, Polinozik Lif Özellikleri

Polinozik lif (Alm. Polynosic-Faser, Fr. fibre polynosique, rayon polynosique, İng. polynosic fiber; polynosic rayon fiber), ortalama polimerleşme derecesi yüksek selüloz maddesinden, özel işlem koşullarında elde edilen, yüksek yaş mukavemete sahip, bazlara karşı dayanıklı olduğundan merserize edilebilen rejenere selüloz lifine denir. 

Polinozik lifler, mikrofibriler bir lif yapısına sahip yüksek ıslak modüllü rayon lifleridir. Ancak elyafları oluşturan selülozun moleküler zincir uzunluğu, geleneksel rayon liflerine göre yaklaşık iki kat daha uzundur. Polinozik lifler boyutsal olarak kararlıdır ve birçok rayon gibi ıslandığında küçülmez veya şekilden çekilmez. Yumuşak, ipeksi bir his verirken aynı zamanda dayanıklı ve güçlüdürler. 

Rejenere selüloz liflerinin bir versiyonu olan polinozik lifler, viskonun yaş dayanımının düşüklüğünü elimine etmek ve yaş dayanımı pamuğa yakın olan lifler elde etmek için üretilmiş liflerdir. Yapı itibari ile polinozik lifler pamuğa benzediği için, karışımlarında uyum daha iyi olmaktadır.. Tekrarlı yıkamalar sonunda, viskon, pamuk ve polinozik kumaşlar arasında en iyi tutum polinozik materyaller ile elde edilmektedir. Pamuk ve polinozik liflerin boyama davranışları benzer olduğu için, pamuk ve polinozik lif karışımlarında tonin-ton boyamalar elde edilebilmektedir. Yüksek mukavemet ve yüksek yaş modüle sahip polinozik lifler, nem tutma, parlaklık, ipeğimsi tutum, yaş durumda iyi mukavemet gibi özellikleri sayesinde spor malzemelerinde, dış giysilerde, iç çamaşırlarında ve teknik tekstillerde kullanım olanağı bulabilmektedir. 

Polinozik liflerin, yapı ve yaş mukavemetleri pamuk ve viskon lifleri arasındadır. Polinozik liflerin enine kesitleri dairesel olup; sağlam olduğu ve şekli bozulmadığı için çok yıkanan kumaşlarda kullanılabilmektedir. 

3 yorum:

Polynosic fiber nedir: bir çeşit suni ipek ştapel oluşturan selülozun moleküler zincir uzunluğu, geleneksel suni ipeke göre yaklaşık iki kattır.

polinozik lif nedir?
Ortalama polimerleşme derecesi yüksek selüloz maddesinden, özel işlem koşullarında elde edilen, yüksek yaş mukavemete sahip, bazlara karşı dayanıklı olduğundan merserize edilebilen rejenere selüloz lifi.

HWM ve polinozik liflerin ıslak modülü neden viskonun ıslak modülünden yüksektir?