Tekstil ve Moda

Anti-Pilling Nedir, Anti Pilling Kumaş Ne Demek

Kumaşlarda kullanılan boncuklanma tıraş makinesi
Anti-pilling, boncuklaşma ve tüylenme yapmayan ipliklere ve kumaşlara denir. Bilindiği gibi bazı elbiseler özellikler akrilik başta olmak üzere belli bir süre sonra elbise üzerinde sürtünmeye bağlı olarak lif topakları ve tüycükler görülür. Bu istenmeyen durumu önüne geçmek için, kumaşa kazandırılan ekstra özelliğe anti-pilling denir. Anti-pilling iplikler tüylenme ve boncuklanma yapmaz ve bu sayede alerjisi olan bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde rahatlıkla kullanılabilir. 

Liflenme doğal kumaşlarda daha az görülürken yapay kumaşlarda akrilik başta olmak üzere sık gözlenir, örneğin akrilik kazağın sürtünmeye maruz kalan dirsek, ön cephe, omuz gibi yerleri daha sürtünme miktarına göre daha fazla lif toplanır. Bunun nedeni yapay liflerin mukavemetinin yüksek olması nedeniyle elbise üzerinden aşınan lif parçacıklarının kopamaması ve elbise yüzeyinde asılı kalmasıdır. Pamuk vb kumaşlarda lif topçukları bu nedenle gözlemlenmez veya daha az gözlenir, çünkü aşınan lifler kumaş üzerinde tutunmaz ve kolayca elbiseden uzaklaşır. Anti-pilling özelliği ile elbise ve kumaşların yüzeyindeki liflenmeyi azaltır. 

7 yorum:

kabarmasını önlemek için kumaşa uygulanan işleme anti pilling denir, tekstilde anti-pilling tiftiklenmeyen elbise üretmek amacıyla uygulanır.

pilling kumaş boncuklanan ve üzerinde zamanla lif topçukları oluşan kumaşlara denir, elbisede pilling genellikle örgü ve triko kumaşlarda daha çok görülür birde elbisenin başka bir yüzeyle temas eden kısımlarında daha fazla görülür.

Anti-pilling özelliğine sahip iplik nedir? Anti-pilling iplik tüylenme ve boncuklanma yapmaz ve bu sayede alerjisi olan bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde rahatlıkla kullanılabilir. Ördüğün örgüler giyim ve yıkama esnasında neredeyse hiç tüylenmeyeceği için, alerjik reaksiyona sebep olması mümkün olmayacaktır.

anti pilling, boncuklamayı önleyici bitim işlemine denir.

hangi kumaş tüylenmez cevap anti pilling yapılmış kumaş

anti pilling ne demek, elbisede boncuklanma nedir, kumaşta topaklanma sorunu, kumaşta boncuklanma, anti pilling nedir, elbise üzerindeki lif ve elyaf topçukları, elbisenin boncuklanması,

Tekstil sektöründe kumaş üretiminden sonra kumaşın sürtünme dayanımını, mukavemetini ve boncuklanma hassasiyetini ölçmek için bazı testler uygulanır. Bunlardan biri Martindale testidir. Martindale cihazı hem boncuklanma direncinin ölçülmesinde hem de kumaşların aşınma dayanımın ölçülmesinde kullanılmaktadır.