Tekstil ve Moda

Müslin Kumaş Nedir, Müslin Kumaş Özellikleri

Muslin kumaş. 
Müslin kumaş (Alm. Musselin, Fr. mousseline, İng. mousseline; muslin fabric), bezayağı örgü yapısında, pamuk, ipek ya da çok ince yün ipliklerden, yumuşak tutumlu, ince ve seyrek dokunmuş bir kumaş türüdür. Müslin çok şeffaf ince dokumalardan kaba dokumalara kadar birçok farklı kalınlıkta üretilen düz dokuma bir kumaş tipidir. Genelde düz renktir. 

Müslin kumaş adını ilk üretildiği yer olan Irak'taki Musul şehrinden alır. Arapça'da Musullu/Musul işi anlamına gelen musuli sözcüğü köken olarak gösterilebilir. Müslin kelime anlamı olarak "Musul'dan gelen, Musullu" olan ve Osmanlı'ya Musul'dan geldiği için bu adla anılan ince pamuklu kumaş. türüdür. Diğer dillere de benzer olarak geçmiştir: İngilizce "muslin", Fransızca "mousseline", İtalyanca "mussolina" gibi. Meşhur İtalyan lideri Benito Mussolini'nin soyadı da aynı kökenden gelmektedir. 

Erken dönem müslinler, özellikle Bangladeş'te, olağanın dışında narinlikte elde eğirilmiş ipliklerle dokunmuştur. 17 ve 18. yüzyıllar boyunca Avrupa'ya sıklıkla bu bölgelerden müslin ihraç edilmiştir. İnce iş keten müslin, başta sindon adıyla bilinmektedir. İpekten dokunanına şifon, kalınına ipek müslin ya da mermerşahi denir. 

Müslin kumaşlar ince dokulu bezayağı kumaş üzerinde çok kalın fakat yumuşak ekstra atkı iplikleriyle motiflerin oluşturulduğu bir kumaş türüdür. Bu iplikler genelde 2:2 kumaş yapısına sokulurlar. Ekstra ipliklerin motif kumaş oluşturmak için kumaş yüzüne çıkan bölümlerinde temel çözgülerle bağlama yapılmakla birlikte kumaşın arkasında kalan bölümlerinde bağlama yapılmaz. Kumaş arkasındaki bu iplik uzunlukları apre işlemleri sırasında kesilirler. Böylece motifler ışık geçiren bir zemin üzerinde mat alanlar olarak görülürler. Bu kumaşlar tül perdelik, eteklik ve bluzluk olarak üretilirler. 

Müslin Kumaş Özellikleri 
Müslin kumaş, bezayağı örgülü, yumuşak, çok hafif, ince ve seyrek olarak genelde pamuktan dokunmuş bir kumaştır. Bezayağı yapıya sıkıştırılmış bölümler yerleştirilerek yapılan yollu türleri ile ekstra iplikler kullanarak yapılan figürlü türleri de vardır. 

Müslin kumaşlar yapısı itibariyle nefes alan bir dokuya sahiptir. Böylelikle vücut hava ile temas eder, nefes alabilir. Hafif bir kumaştır ve giyildiğinde neredeyse hissedilmez. Hafif olmasının yanı sıra dayanıklı bir kumaştır. Uzun süre kullanılabilir. Doğal ve ekolojiktir. Higroskopiktir yani bulunduğu ortamdaki su moleküllerini difüzyon veya çeperinde yoğunlaştırma yöntemi ile azaltabilme yeteneğine sahiptir yani teri ve ıslaklığı emer. Hava alan yapısı dolayısıyla çabuk kuruyan bir kumaştır. 

Dünya kullanılan en eski dokuma kumaş çeşitlerinden biridir. İlk kez Mısırlılar tarafından bebekleri kundaklamak için kullanılmıştır. Yumuşak bir dokuya sahiptir. Bebek elbiselerinde tercih edilen bebek cildine temas edebilecek ideal bir üründür. Elbiseler için olan müslin kumaşlar nakış, clip-spot/clip-dot veya lappet desenleri ile dekore edilebilirler. 

1 yorum:

Müslin ipekli (İpek Müslin) ipek iplikten bezayağı örgüde, seyrek olarak dokunan, yumuşak ve ince bir kumaş tipidir.