|
Bilgisayarlı Kumaş Kesim Makinesi. |
Bilgisayarlı Kesim Sisteminin Avantajları
- Kesim işlemi sıfır hata ile gerçekleşir.
- Birbirine çok yakın veya çakışık şekilde yerleştirilebilen kalıp yakın kesimi hatasız olarak gerçekleştirileceği için fire oranları azalır.
Kumaş tasarrufu sağlanır.
- Serilen kumaşlar sıkıştırıldığı için katlar arası boyut farklılığı önlenir.
- Çalışanların performansı kalifiye olma durumları dikkatsizlik gibi etmenler işlemi etkilemeyeceği için kesimin kalitesi yüksektir.
- Daha az sayıda ve nitelikte çalışana ihtiyaç duyulması nedeniyle işçilik giderlerini ve işçiye olan bağımlılığı azaltır.
- Kumaş serme ve kesme işleminin süreleri çok az olacağı için zamandan tasarruf sağlar ve terminlere uygunluk kolaylaşır.
- Fason yaptıran müşterilerin bilgisayar destekli kesici kullanılması konusundaki talepleri karşılanır ve müşteri yelpazesi genişler.
- Kesilen parçaların düzgün olması nedeniyle dikiş işlemlerinin kalitesinde de artış sağlanır.
Bilgisayarlı Kesim Sistemini Oluşturan Elemanlar
Kesim Kafası
CAD sisteminde hazırlanan kesim bilgilerinin iletildiği kesim bıçağının salınım hızını kontrol ederek kesimin gerçekleşmesini sağlayan birimdir. Kesim hızları yaklaşık dakikada 45 m.'dir. Ancak yeni geliştirilen modellerde kapasite artırılmaya çalışılmaktadır. Bıçak dalıp çıkma hareketinin yanı sıra 360 derece dönme yeteneğine sahiptir. Böylece yaka, kol oyuntusu vb. eğrisel bölgeler düzgün bir şekilde kesilebilmektedir.
Kesim Masası
Sistemde kesilecek kumaşların serildiği kesildiği ve toplandığı yüzeylerdir. Kesim masası kumaşın serildiği kesimin yapıldığı ve kesilen parçaların aktarıldığı toplama bandı olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır. Kesim masasında kesilen kumaşları toplama bandına aktarmak için konveyör (taşıma bandı) bulunmaktadır.
Vakum
Bu tertibat sayesinde serilmiş ve kesim masasına aktarılmış olan kumaş katları arasındaki hava emilerek katların sıkışması sağlanır. Vakum ile sıkıştırılmış olan kumaş katlarının yüksek hızla kesilmesi mümkün hâle gelir. Sıkıştırılmış katların üzerine kesim esnasında vakumun bozulmaması için en üste plastik bir örtü serilir. Vakum tertibatının kullanılan kumaşın özelliğine uygun emme gücüne sahip vakum ayarına sahip olması gerekir.
Bileyleme Tertibatı
Doğru ve hızlı kesim yapılabilmesi için bıçağın keskin kalmasını sağlayan birim bileyleme tertibatıdır. Bileme işlemi; keskinleştirici tekerlekler veya bantlar yardımıyla gerçekleştirilir. İyi bileyleme sayesinde iki bileyleme arasındaki zaman uzun olur, bu süre kumaş özelliğine göre de değişir.
Taşıyıcı Kiriş
Kesim kafasının taşınması ve bıçağın
kumaş katları üzerinde doğru pozisyonu almasını sağlayan tertibat taşıyıcı kirişlerdir. Ayrıca bu kirişler bıçağın kesilecek kumaş katları üzerinde istenen noktaya taşınması için gereken hareketi de sağlar.
Kontrol Sistemi
Kullanıcı, veri kaynağı ve kesim elemanları arasındaki iletişimi sağlayan bir ya da daha fazla bilgisayardan oluşan sistem kontrol sistemidir. Bunun kullanımı sayesinde kesim işleminin kontrolü ve güvenliği sağlanmış olur.
Bilgisayarlı Kesim Sistemiyle Kesim Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar
-Bilgisayarlı kesim sistemi ile kesim yaparken en düşük fire oranı dikkate alınarak pastal planı hazırlanmalıdır.
- Kumaş serimi yaparken pastal planı uzunluğuna dikkat edilmelidir.
- Kesiciye çalışma komutu verirken online-offline yani başlama ve bitiş yerlerine dikkat edilmelidir.
- Kesim tamamlandığında kesilmiş parçaların toplama bandına nakledilip kesicinin çalışacağı alanın boşaltılması gerekmektedir ki düzenleme bölümünde yapılacak bazı işler (cep, pens yerleri
, yan çentiklerin işaretlenmesi, üst kata etiket yapıştırılması vb.) gibi kesici kafaya ilave edilecek çeşitli aparatlar yardımıyla gerçekleştirilebilsin.
2 yorum:
kesimin bilgisayarla yapılan şeklidir
otomatik kumaş kesme masası, bilgisayar kalıp kesme, bilgisayarla kumaş kesimi, bilgisayar destekli kumaş biçme makinesi,
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.