Tekstil ve Moda

Mavi Ne Demek, Mavi Rengin Anlamı Nedir

Mavi, renk psikolojisinde güvenilirliği ve sorumluluğu ifade eder. 
Mavi, üç ana renkten biridir. Kökeni Arapçadaki mai kelimesinden gelir. Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Renk kodu #0000FF olan mavi okyanusların ve gökyüzünün rengidir, maviden sıkılmak çok zordur, insana ferahlık ve genişlik hissi verir. 

Mavi, akılcı, rasyonel bir renktir insanlarda konsantrasyonu arttırır. Kalp ritmi ve solunumu yavaşlatma, sinir sistemini rahatlatma, sakinleştirme etkisi vardır. Mavi renkli duvarlar vücut ısısını düşürür ve iştahı azaltır. Dikkat, okuma ve zindelik ile ilişkilidir.  7 - 11 yaş arasındaki çocukların en sevdiği renktir. 

Karar verme mekanizmalarını geliştiren mavi renk, derin düşünce ve meditasyonla ilişkilidir. Sınırsızlığı ve uzak ufukları simgeler. Mavi huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Aynı zamanda yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeleyen soğuk bir renktir. 

Emniyet ve güvenle ilişkilidir. Tüketici veya kullanıcıya güven vermek isteyen markaların logoları mavi renklidir. Mavinin bilgi aşılama özelliği vardır, uyarıcı levhaların kırmızı renkli olmasına rağmen bilgi verici levhalar mavidir. Kırmızının aksine heyecan giderici, rahatlatıcı, sakinlik veren etkisi vardır. Sadakati, güven ve samimiyeti temsil eder. Mavi renk özgürlüğün, gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir, rahatlatıcıdır. Mavinin kan akışını yavaşlattığı bilinmektedir, kötülükleri uzak tuttuğuna inanılır nazar boncuğu, o yüzden mavidir. 
Mavi renk yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, güveni ve bilgeliği simgeler. 
Mavi, gökyüzü ve denizin simge rengidir ve onlar gibi insan psikolojisi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Mavinin değişik tonları farklı etkiler yaratır; koyu maviler örneğin çivit ve gece mavisi yatıştırıcı, açık mavi huzur vericidir, duygusallığı ve duyarlılığı ortaya çıkarabilir, deniz mavisi ise düzen ve disiplini temsil eder. Mavi inceliğin ve nezaketin rengidir. Yaratıcılığı, hayalciliği, ciddiyeti, güvenilirliği ve idealizmi beraberinde getirir. Mavi renkli ortamlar konsantrasyon artırmak için kullanılabilir. Bulunduğunuz ortamın mavi renkte olması size soğukkanlılık, olgunluk ve pozitif atmosfer getirir. Koyu mavi ve lacivert ise sonsuzluğu, otoriteyi simgeler. Bu yüzden, iş adamlarının ve firmaların sık olarak tercih ettiği bir renktir. 

Büyük alanlarda ve çok fazla kullanıldığında ise durgunluğa, tekdüzeliğe ve hayalperestliğe yol açabilir. Tamamlayıcısı olan turuncu ile birlikte kullanıldığında, etkiler dengelenir. Mavi, çok koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır. Psikologların hasta görüşmelerinde koyu mavi renkli ve tonlarında giysileri tercih etmemelerinin sebebi de budur. 
Mavi, gezegenimize ismini veren renktir. 
İş görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade eder. Kilo problemi olanların evlerini maviye boyamaları, onların diyetine yardımcı olabilir. Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Mavi ve açık mavi boyanmış ortamlar, verimliliği ve performansı arttırır. 

Dünyada neden mavi renkli kalemlerin tercih edildiğini sanırım birçok kimse düşünmemiştir. Mavi kalemle yazılan yazılar hafızada daha çabuk ve kalıcı olarak yer almaktadır. Mavi rengi tercih edenlerin kişilik analizlerinde bu kişilerin toleranslı, hoşgörülü, anlaşma yanlısı olduklarını ve huzuru aradıklarını görmekteyiz. Çevreleri ve kendileri ile barışıktırlar. Az ile yetinirler, sabırlı ve metanetlidirler. 

Çeşitli Kültürlerde Mavi Renk 
- Azurro, İtalya'nın ulusal rengidir. Açık mavi bir rengi vardır. 
- Mavi, Hindistan'ın ulusal spor rengidir. Laikliği temsil eder. 
- Mavi rengi, çevresi okyanusla veya denizle çevrili ülkelerin bayraklarında kullanılır (örn. Avustralya). 
- Mavi, beyaz ile birlikte Somali, İskoçya, Finlandiya, Guatemala, Honduras, Yunanistan, İsrail, Nikaragua gibi ülkelerin ve Birleşmiş Milletler'in bayraklarında barışı temsil etmek amacıyla kullanılır. 
- Mavi, sarı ile birlikte İsveç, Kazakistan, Ukrayna ve Barbados ülkelerinin, 
- Mavi, yeşil ile birlikte Brezilya'nın, 
- Mavi, kırmızı ile birlikte Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Çad, Romanya ve Moldova ülkelerinin bayraklarında kullanılır. 
- Fenerbahçe Spor Kulübü'nün renkleri sarı-laciverttir
- Türkler genellikle bayraklarında mavi ve mavinin tonlarını kullanmışlardır. Göktürk bayrağı, Gagavuz bayrağı, Azerbaycan bayrağı, Kazakistan bayrağı, Doğu Türkistan bayrağı, Irak Türkmenleri (Türkmeneli) bayrağı, Hazar Devleti bayrağı, Büyük Selçuklu Devleti bayrağı, Karamanoğulları bayrağı, Akkoyunlular bayrağı, Kazak Hanlığı bayrağı, Türkistan Milli Devleti bayrağı İdil Ural Devleti, Altay, Balkar, Başkurdistan, Karaçay, Kalpakistan, Taymir, Tuva, Yakutistan gibi tarihi ve çağdaş Türk devletlerinin bayraklarında mavi ve mavinin değişik tonlarının olduğu görülmektedir. 
- Yahudilik'te mavi; mavi gök ve denizin rengi olduğundan tanrısallık vasfını simgeler. 

7 yorum:

evet dünyamız da mavidir, uzaylılar veya uzaydan gezegene bakan birisi mavi gezegen der hatta, mavi güven verir. dünyamız da o nedenle güven verir ara sıra gökyüzüne bakalım ferahlayalım.

Renklerin psikolojik etkisi konusunda en fazla kendinden söz ettiren renk belki de mavi. Mavi insan zihnini derinden etkiler. Yatak odaları ve banyolar için idealdir çünkü yatıştırıcı etkiye sahiptir; sakinlik ve huzur hissi aşılar. Bu karizmatik, sessiz ve vakur renk resmiyeti de temsil eder. Mavinin daha açık renkler ve beyazla renk uyumları mükemmeldir. Fazla kullanımı bunaltıcı olabilir, dikkat edin.

mavi neyi temsil eder,mavi psikolojik etkileri ne,mavinin insan üzerindeki etkisi,mavi elbise ne anlama gelir,mavi ne anlama gelir,mavi rengin özellikleri nelerdir,

mavi çocuk aşkım benim onu görünce mavi bir şeyler kaplar içimi mavi bana onu hatırlatır nedense

mavi renk pek çok şarkı ve şiire de konu olmuştur mavilim mavişelim gibi, maviyi çok severdin vb

#0000FF hex kodlu açık gökyüzünün ve okyanusun rengi olan mavi, RGB renk modelindeki üç ana renkten biridir. Hem ABD'de hem de Avrupa'da, hem erkeklerin hem de kadınların çoğunluğunun favori rengi seçildi.

mavi rengin anlamı benim için çok büyük mavi çocuk..