Giyinmek; her insanın yeme, barınma gibi temel ihtiyaçlarından biridir. |
Kumaş (Alm. Stoff, Fr. étoffe, İng. fabric), tekstil liflerinin ya da ipliklerinin dokuma, örme, dokusuz
yüzey oluşturma gibi yöntemlerle bir araya getirilmesi ile elde edilen ve belirli bir mukavemete sahip,
şekillendirilebilir yüzeylere denir. Kumaş tekstil liflerinin düzgün bir yüzey ve değişmez kalınlıkta ince bir doku oluşturacak şekilde bir araya getirilmesiyle elde edilen her tür yapıya verilen genel addır.
Kumaş, yapay veya doğal elyaflar başta olmak üzere değişik malzemelerden elde edilebilir. Kumaşlar üretim tekniğine göre; dokuma, örme veya dokusuz yüzey (nonwoven) şeklinde sınıflandırılır. Kumaşların özellikleri, yapımında kullanılan elyafa ve onlara uygulanan işleme bağlıdır.
Kumaşlar sonsuz desen çeşitliliği ile çok farklı renklerde üretilebilirler. |
Kumaşlar elde edildikleri elyafın özelliklerini gösterirler. Pamuk lifinden elde edilen kumaşın özellikleri: teri emen hava alan bir yapıda iken, yün lifinden üretilen kumaş; sıcak tutan ve kuru hissettiren bir yapıya sahip olacaktır. Karışım kumaşlar yani birden çok elyaf türünün bir araya gelerek oluşturduğu, bir lifin kumaştaki oranının yüzde yüz olmadığı kumaş türleri ise karıştırılan liflerin ortak özelliklerini gösterecektir.
İnsanlık tarihi boyunca kullanılan doğal lifler ipek, pamuk, yün ve ketendir. Daha sonra rayon, naylon, akrilik ve polyester içeren yapay elyaflar üretilmiştir. Kumaşlar, sırt çantaları, kıyafetler, çadırlar, ağlar, bayraklar, balonlar, paraşütler, yelkenler, halılar ve havlular gibi hayatımızın her alanında birçok öğenin oluşturulmasında kullanılır. En son bulunan veya icat edilen yapay elyaf ise 1993 yılında ağaç hamurundan üretilen lyocell olmuştur.
12 yorum:
kumaşlar yün, pamuk, ipek gibi malzemelerin ipliklerinden makinede dokunmuş veya örülmüş her türlü elbise üretmenin hammaddesi olan tekstil ürünlerine denir.
Kumaş nasıl yapılır: Birbiri içine geçen, yapışan, yapıştırılan lifler, filamentler ve/veya kalınlığına bağlı olarak önemli bir yüzey (düzlemsel) alana sahip ipliklerden imal edilen montajlanan ve lifleri bir arada tutan yapı kazandırmak için yeterli mekanik mukavemet sonucu bir araya getirilen tekstil liflerinden imal edilen malzemeler. Çoğu kumaş örülmüş veya dokunmuş halde, bazıları örgü, keçeleşme ve büküm gibi dokuma olmayan (nonwoven) işlemlerle üretilmiştir. Geniş tanımlama uygulandığında da, kumaşlar: bağcıklar, kafesler ve ağları içerir. Kumaş tekstil anlamında da kullanılır.
Kumaş ve bez kelimeleri, tekstil kelimesinin eşanlamlıları olarak (terzilik yapma ve kıyafet dikme gibi) kullanılır. Bununla birlikte, özel kullanımda bu terimler arasında önemli farklılıklar vardır. Tekstil, iç içe geçmiş liflerden yapılmış herhangi bir malzemeyi belirten genel bir terim iken; kumaş, başka malların üretiminde kullanılabilen dokuma, örme, tığ işi yapma veya yapıştırma yoluyla yapılmış herhangi bir malzemeyi belirtir.
kumaşın hammaddesi nedir: tekstil lifleri kumaşın hammadesidir, kumaş çeşitleri ve isimleri, kumaşın tarihçesi, kumaşın icadı, kumaş çeşitleri ve özellikleri, kumaş üretimi aşamaları, kumaş üretimi nasıl yapılır, kumaş nasıl yapılır kısaca, kumaş hakkında herşey.
kumas elbisenin hammaddesidir, elbisenin önceki halidir; her türlü giysi önce iplik kumaş haline getirilip, sonra bu kumaşlar birbirine dikilerek üretilir.
kumaşlar rengarenk, desen desen, ormesi, dokuması, incesi, kalını, yazlığı, kışlığı, yapayı, doğalı ile onlar insanlık için vazgeçilmez.
kumaş ne demek, kumaş koruma demek soğuktan, güneşten, rüzgardan, yağmurdan, kumaş demek bedeni gözlerden korumak demek, kumaş demek temizlik demek, kumaş demek rahatlık ve konfor demek kumaş iyi bir şey olsa gerek
Kumaşların en belirgin iki özelliğinin düzgün yüzey yapısı ve esneklik olduğunu belirtilir, kumaşın tanımını kısaca yapmak gerekirse liflerden düzgün bir yüzey, değişmez kalınlıkta ince ve esnek bir doku oluşturacak biçimde elde edilen her tür yapıya kumaş denilebilir.
kumaş ne demek? TDK’ye göre kumaş sözcüğü ne anlama geliyor? Kumaş kelimesinin kökeni ne kumaş kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir?
KUMAŞ KELİMESİ NE DEMEK? KUMAŞ KELİMESİ TDK ANLAMI
Kumaş kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Kumaş, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK’ye göre kumaş kelimesi ise şu anlama gelmektedir:
- Pamuk, yün, ipek vb.nden makinede dokunmuş her türlü dokuma,
- Varlığı ve kişiliği oluşturan nitelik veya malzeme,
KUMAŞ KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Her şey, esvap ve eşya Bursa'da dokunan ipek kumaşlardan yapılmıştır.
KUMAŞ KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER
kumaş mengenesi, Hint kumaşı
Kumaş: Doğal, yapay ve sentetik lif ya da maddelerden, dokuma, örme ya da dokusuz yüzey yöntemleriyle; giysi, döşeme vb. kullanım alanları için üretilen, tabaka biçiminde tekstil ürünü. Üretiminde kullanılan malzemeye, üretildikleri yöreye ve uygulanan yapım tekniğe göre ad alan değişik kumaş türleri vardır.
kumaşların temel özellikleri nelerdir, elbiseler kumaşlarda yapılır, kumaşın tanımı,kumaş tanımı kısaca,tekstilde kumaş nedir, kumaş ne demek, kumaş nasıl yapılır kısaca anlatım,
kumaşlar en önemli sanayi ham maddelerinden biridir, aynı zamanda yarı mamuller kategorisine girer
Yorum Gönder