Tekstil ve Moda

Naylon Kumaş Nedir, Naylon Kumaş Özellikleri

Naylon kumaş. 
Naylon (nylon), başlangıçta ipeğe göre daha ucuz, insan yapımı bir alternatif olması amaçlanan tamamen sentetik bir kumaştır. Naylon kumaşın diğer ismi polyamid kumaştır. Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır. Dünyada üretilen ilk sentetik lif, naylon (polyamid) lifidir. Tekstil sektöründe en çok tercih edilen naylon lifleri nylon 6.6 ve nylon 6’dır. 

Naylon ya da afilli ismi ile polyamid kumaş düşük emici güce sahip olması nedeniyle ve çabuk kuruduğu için özellikle spor ve boş zamanlarda giyilen giysiler için kullanılmaktadır. Naylon kumaşların bakımı, çamaşır makinesinde yıkanabilir olmaları avatajlarıdır ancak şeklini kaybetmesini istemiyorsak düşük sıcaklıklarda yıkanmalıdır. Naylon kıyafetlerin bakımı hızlı kurumaları ve ütülenmesine gerek kalmaması nedeni ile çok kolaydır. Eğer ütülemek isteniyorsa, ütü de düşük sıcaklıklarda olmalıdır aksi durumda elbise üzerinde parlamalara neden olur naylon çabuk yanar ve büzülür yüksek sıcaklıkta elbise şeklini kaybeder. 

Birçok kullanım alanı olan güçlü ve çok yönlü bir kumaştır. Yağmurluk, spor kıyafetleri, eşofmanlar ve naylon kadın çorapları üretiminde kullanılmaktadır. 

Naylon Kumaş Özellikleri 
Petrol bazlı polimerlerden üretilen naylon kumaşlar, kullanışlılığı, dayanıklılığı, esnekliği ve suya ve diğer kimyasallara karşı daha az reaktivitesi nedeniyle uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan naylon kumaşın bilinmesi gereken özelliklerini maddeler halinde sıralayalım; 
- Ucuz ve yaygın bir kumaş türüdür. 
- Isıya duyarlı sentetik kumaştır. 
- Gergin bir yapısı olduğu için ılık su da yıkanması gerekir. 
- Ütülenmeye gerek kalmadan giyilebilir, kolay kolay kırışmaz. Ütü yapılması durumunda düşük ısı ayarında ütülenmesi gerekir, yüksek ısı kumaşta ütü parlaması yapabilir.  
- Dayanıklı yapıya sahiptir. 
- Ateşten uzak tutulması gerekir. 
- Uzun ömürlü kullanıma sahiptir. 
- Sentetik kumaş olduğu için statik elektrik taşımaktadır. 
- Parlak görünüme sahiptir, parlaklıkları değişkenlik gösterebilmektedir. 
- Kopma, çekilme, sürtünme gibi sorunlar görünmez. 
- Yıkama sonrası çok hızlı kurumaktadır. 
- Güvelenmeye ve küflenye karşı dayanıklıdır. 
- Hava geçirgenliği az olan sentetik kumaşlardan olan naylon kumaşında hava geçirgenliği az olduğundan terletme yapar. 

3 yorum:

Kumaşın naylon olduğu nasıl anlaşılır kumaş naylon ise üzerinde pa veya polyamid yazar

naylon ne demek, naylon kumaş nedir, noylan kumaş özellikleri:

naylon kumaşlar, amit grupları içeren en önemlisi Nylon 66 (hekzametilen diamin ile adipik asidin polimeri) ve Nylon 6 (polikaprolaktam) olan poliamit polimerlerden elde edilen kumaşların genel adıdır.