2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Terzi Kimdir, Terzilik Mesleği Hakkında Bilgiler

Terzilik, topluma ve modaya karşı duyarlı, detaylı ve ustalık gerektiren bir meslektir. 
Terzi (Alm. Schneider, Fr. tailleur, İng. tailor), tekstil yüzeylerini yani kumaşları; giysi ya da ev tekstil ürünleri haline dönüştüren meslek erbabına denir. 

Terzi ya da terzilik tekstil ürünlerini işleyerek, fermuar, düğme vb. aksesuar ekleyerek kişiye özel giyecekler ya da ev tekstil ürünleri haline dönüştüren kişilere verilen addır. Özellikle özel dikim işçilik isteyen kişiye özel olarak özel istek üzerine özel günler için üretilen ısmarlama giyim bunun dışında belli standartlara uygun olmayan bedenlere göre elbise diken kişiye terzi denir. 

Kadın giyimini oluşturan elbise, pantolon, etek, bluz, gömlek, ceket, gelinlik, gece kıyafeti, manto gibi giyim eşyalarını kişilerin isteğine göre imal eden ve/veya onarımını yapan kişidir. 

Terzi Ne İş Yapar 
Terzilik hem bir sanat hem de zanaattır. Günümüzde terzilik, moda tasarım kapsamında değerlendirilen önemli bir meslek halindedir. Terziler, gündelik kıyafetlerin yanı sıra, abiye kıyafetler, gelinlikler, kına kıyafetleri ve farklı kostümler tasarlayıp imal edebilirler. Kıyafet daraltma, büyütme, paça kısaltma, fermuar yenileme gibi restorasyon işleri de terzilerin önemli işlevlerindendir. Terziler aynı zamanda müşterilerle etkin iletişim kurarak onların memnuniyetlerini en üst düzeyde tutmalıdırlar. 

Klasik anlamıyla terzi, tekstil ürünleri tasarlayan, imal eden ya da var olan bir tekstil ürününün tadilatını gerçekleştiren bir meslek uzmanıdır. Terzi imalathanesinde genellikle, düz dikiş makinesi, overlok makinesi, reçme makinesi bulunur. Ayrıca terzi atölyesinde iplikler, iğneler, ölçü için mezuralar, aksesuar gibi yan ürünler, geniş bir masa, kesim makası, kalıplar, ütü masası ve ütü de yer alır. Terzi, tüm bu ekipmanlar aracılığı ile kumaşı kesebilir, dikebilir ve aksesuarları da kullanarak yeni bir ürün ortaya çıkarabilir. 

Nasıl Terzi Olunur 
Erken yaşlarda dikiş atölyelerinde çalışmak, biçki dikiş kurslarına gitmek, terzilik meslek liselerinde ve üniversitelerin moda tasarımı bölümlerinde eğitim almak, terzi olmak için izlenecek yollardan bazılarıdır. Terzi olmak için gereken şartlar, yetenek, el yatkınlığı ve görsel estetik algısı ve detaycılık şeklindedir. Ayrıca terzi olduğunuzu kanıtlayan resmi belge edinmeniz gerekir. Terzilerin renk uyumu gibi özel konular hakkında bilgi sahibi olması, modayı yakından takip ederek müşterilere bu doğrultuda danışmanlık sunabilmesi bir hayli önemlidir. Kendi imalathanesini açmak isteyen terziler, büyük moda evleri ve kurumsal markalarla çalışmak isteyen terzi adayları için mesleki yeterliliğin göstergesi olarak diploma ya da ustalık belgesi gerekebilir. Bu anlamda terzi olmak için gerekenler iş tecrübesi ve o iş bilgisine sahip olduğunuzu gösteren yeterlilik belgesidir. 

Terzi Çalışma Koşulları Nasıldır 
Terzi nerede çalışır diye sorulacak olursa, moda evlerinde, küçük terzi atölyelerinde, büyük konfeksiyon imalathanelerinde şeklinde cevap verilebilir. Terzi çalışma koşulları, imalathanenin hitap ettiği kitle, müşteri kitlesi, imalathanenin yeri gibi unsurlara bağlıdır. Bir mahalle terzisi, görece olarak ufak çaplı işler yaptığından genellikle zamanını yönetme konusunda daha özgürdür. Daha büyük ve kapsamlı işler yapan moda evlerinde ve atölyelerde ise çalışmalar uzun saatler alabilir. Bazı terzileri ve moda evleri hafta sonu çalışması da yapabilirler. Terzi sorumlulukları, müşteri beklentilerini doğru anlamak, detaylı bir plan dahilinde imalatı gerçekleştirmek, elindeki işi tam zamanında hatasız bir biçimde teslim etmektir. 

2 yorum:

Terzi mesleğinin maaş aralığını etkileyen faktörler bağımsız çalışma durumu, sektör tecrübesi ve çalışma tarzıdır. Çok kazanan da var karnını zor doyuran terzi de var

Osmanlı'da da bu meslek çok revaçta olan bir meslektir

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.