Tekstil ve Moda

Kumaş Boyası Lekesi Nasıl Çıkar

Elde leke çıkarma. 
Kumaşta meydana gelen bir lekeyi çıkarmak için öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken husus kumaşın cinsi, boyanın türü, kumaşın rengidir. Eğer renkli bir kumaş üzerine dökülmüş olan boya söz konusuysa bu zor gibi görünüyor olsa da beyaz kumaştan çıkarmaktan çok daha kolay olabilir. Ancak bunun için nasıl bir uygulama yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. 

Çamaşır Suyu 

Çamaşır suyunun çözücü bir etkisi vardır ve beyaz olan çamaşırlarda en çok tercih edilen temizlik maddesidir. Ancak boya çıkarmada çamaşır suyu kullanılmak isteniyorsa bu durumda kumaşın bu uygulamaya sıcak bakıyor olması gerekir. Renkli olan çamaşırlarda çamaşır suyu kullanmak doğru olmaz için kumaşın beyazlamasına neden olur. Eğer beyaz kumaştaki lekeyi çıkaracaksanız bu durumda kumaşı bir legen içerisindeki çamaşır suyu eklenmiş suya batırmanız ve belli bir süre boyunca beklemeniz gerekir. Ardından ise çamaşır makinesine atılarak yıkama sağlanabilir. Bu yöntem uğraştırmadan fakat kumaşa daha zarar verebilecek bir yöntemdir. 

Sıvı Deterjan 

Kumaş boyası lekesini çıkarmanın bir diğer yolu da sıvı deterjanlardır. Bir legen içerisine suyu koyduktan sonra sıvı deterjanı ekleyin ve bu şekilde kumaşın beklemesini sağlayın. Ardından çamaşır makinesine atarak yıkama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Renkli Kumaş 

Renkli kumaşlardan boyanın çıkarılması daha zordur. Çünkü bu tür kumaşlarda çamaşır suyu kullanamazsınız. Böyle bir durumda yapılması gereken lekeli olan bölgeye deterjan dökerek bir müddet beklemeniz. Sonrasında ise elinizde ya da çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. 

Renkli kumaştan boyayı çıkarma konusunda yapmanız gereken husus boyanın çıkarılması için kumaşın ovalanması gerektiğidir. Bu sayede kumaştaki boya derinden çıkar ve kabarır. Sizin yıkamaya devam etmenizle birlikte de kumaş üzerinden çıkar. 

Amonyak ve Sirke 

Boyanmış olan kumaşı amonyak ya da sirke ile çıkarabilirsiniz. Kumaşı suyla dolu olan leğene koyun ve bastırın. Başka bir leğen içerisinde bir çay kaşığı tuz, bir bardak sirke ve bir bardak amonyak koyarak karıştırın. Kumaşı leğenden çıkararak sıkın ve sonrasında bu karışımın içerisine yatırın. Hazırlamış olduğunuz bu karışımla sadece lekeli olan bölgeyi süngerle temizleyebilirsiniz. 

Son olarak kumaşı tekrar yıkayınız ve durulayınız. 

0 yorum: