Tekstil ve Moda

Reçme Makinesi Nedir, Reçme Makinesi Özellikleri

Reçme makinesi. 
Reçme makinesi, genellikle penye elbiselerde kullanılan ve elbisenin etek kısmının kıvrılarak dikilmesini sağlayan çift iğneli makinedir. Örme kumaşlarda lastik takan, etek bastıran (special makine) reçme makinesi kullanan elemana ise reçmeci denir. 

Reçme dikişi, 2 veya 3 iğne ipliği grubu ile alt lüper ipliğinin bağlantısı ile oluşur. Ön yüzde iğne sayısıyla orantılı olarak birbirine paralel kilit dikiş (düz dikiş) görüntüsü ve alt yüzeyde ise kaplama dikişi görüntüsü vardır. Karyoka aparatı ve ipliğinin eklenmesiyle ön yüzeye de kaplama dikişi görüntüsü verilir. İğne sayısının değiştirilmesi ve değişik aparatların kullanılmasıyla amaca göre farklı dikişler yapılır. Reçme dikişi kumaşın orta bölümlerinde de birleştirme ve süsleme amaçlı olarak kullanılabilir. 

Reçme Makinesi Dikiş Ayarı 
Reçme makinesinde alt ve üst iplik gerginliği, yapılacak işe, kumaş cinsine, iğne kalınlığına, iplik çeşidine ve dikiş boyuna uygun olacak şekilde iplik gerginlik ayarı yapılmalıdır. Dikiş boyu, reçme makinesinde standart dikiş uzunluğu 0,9 mm - 3,6 mm arasındadır. Bu değerler arasındaki dikiş uzunlukları transport ayar topuzunun sağa veya sola çevrilmesiyle ayarlanabilir. Ancak dikiş 3,6 mm'den daha fazla ise uygulama faaliyetindeki işlemler uygulanır. 

Reçme Çeşitleri 
Etek reçme: özellikle likralı, esnekliği yüksek ve hassas kumaşlardan yapılmış ürünlerin etek ucu, kol ağzı, paça vb. yerlerinin kıvrılarak temizlenmesinde 6 kullanılır. Ön yüzde çift iğne düz dikiş, alt yüzde ise iki zincir dikiş arasında overlok dikişi görüntüsü şeklindedir. Bu nedenle reçme dikişi yapılacak yere overlok çekilmez. Bıçak tertibatı ilave edildiğinde (sol tarafa) reçme dikişinin dışında kalan kumaş fazlalığı kesilerek temizlenir. 
Bant reçme: Etek reçmenin ön kapağı biye aparatının takılmasına uygun olarak içeri girintili tasarlanmıştır. Etek reçmenin ön kapağı değiştirilerek bant reçme olarak kullanılabilir. Değişik genişliklerde biye aparatı takarak biye ile kenar temizleme işlemi yapılır. 
Köprü makinesi: Reçme makinesine köprü kıvırma aparatı ilavesiyle kemer köprüsü hazırlar. 
Bıçaklı lastik reçme: Lastik ve dantel ile kenar temizleme amaçlı kullanılır. Sağdan kesicili regula bıçak sistemi ile dantel veya lastik altındaki fazla kumaş kenarları kesilerek temizlenir. İlave edilen lastik verici ünite yardımıyla, lastik veya dantel şerit, makine baskı ayağı altına yönlendirilir. Böylece lastik gerginliği ayarlanabilir. 

0 yorum: