Drapaj çalışması uzun zaman alabileceği için genellikle cansız manken üzerinde yapılır. |
Drapaj ya da üç boyutlu kalıp tasarımı (Alm. Drapierung, Fr. drapage, İng. draping), manken ya da beden üzerinde kâğıt ya da kumaş yardımıyla giysi kalıbı hazırlama işlemine denir. Drapaj kelimesi Fransızca draper sözcüğünden türemiştir. Drapaj, insan bedeni veya cansız manken üzerinde kumaşa şekil verilmesi işlemidir. Genel olarak giysilere yapılan pililer veya büzgüler anlamına gelir. Drapaj, üç boyutlu olarak giysi tasarlama ya da kalıp çıkarma tekniği olarak tanımlanabilir. Farklılığın ve de bireyselliği önde olduğu günümüzdeki moda anlayışında, kişisel zevklere uygun olarak tasarımların yapılması drapaj tekniğini kullanarak kalıp hazırlamaya önem kazandırmaktadır. Özellikle Haute-Couture, yani ısmarlama giyim alanında tasarımlar yapanlar için kişiye özel olarak drapeli tasarımların yapılabilmesinde ve uygulanabilmesinde işleri kolaylaştırır.
Drapaj, canlı veya cansız manken üzerinde genellikle her türlü giysi (etek, bluz, elbise vb.) kalıbı elde etmek için kullanılan bir tekniktir. Drapaj sayesinde canlı ya da cansız mankenlerden yararlanılarak kağıt, kumaş gibi malzemelere istenilen giysinin kalıbı çıkarılır. Drapaj tekniğini ilk kez kullananlar için cansız manken kullanımı daha doğru bir tercihtir. Drapaj tekniğini kullanarak kalıp elde edebilmek için insanın vücut yapısı iyi bir şekilde tanınmalıdır. Bu nedenle drapaj çalışan kişilerin insan vücudunu biliyor olması, elde edilen drapajın daha rahat kullanılmasını ve hareketlerin kısıtlanmamasını sağlar.
Cansız manken üzerinde drapaj tekniği çalışılacaksa ölçülere uyan bir manken seçilmesi gerekir. Erkek, çocuk ve kadın gibi farklı seçeneklerde cansız manken modelleri vardır. Drapaj modellemesi, çalışmayı yapan kişiye farklı alanlarda beceriler katar. Bu teknikte tasarımcı kumaşla birebir çalışma şansı elde eder. Böylece drapaj çalışmaları kişinin model oluşturma becerilerinin gelişmesini sağlarken kumaş özelliklerini de daha iyi tanımasında yardımcı olur. Ayrıntılarıyla incelenen modelin; kollar, etek, kuplar ve cepler gibi her ayrıntısı incelenir. Böylece estetik anlamda uyumu yakalamak daha kolay olur. Drapaj modellemesi esnasında birçok farklı malzemeden yararlanılabilir. Bunlar; Amerikan bezi, mulaj kağıdı ya da patiska benzeri kumaşlar olabilir. Alıştırma ya da prova yapmak için de drapaj çalışmaları kullanılabilir. Özellikle asimetrik ve orantısız vücutlara uygun modellerin seçilmesinde ve belirli kurallara bağlı olarak çalışma becerilerinin kazanılmasında drapaj tekniğinin büyük önemi vardır.
2 yorum:
Drapaj tekniği nasıl uygulanır ? Drapaj tekniğinin uygulanmasında bir manken kullanılır; bu manken canlı veya cansızdır. Drapajla çalışmak uzun zaman alabileceği için cansız manken tercih nedenidir.
Drapaj yöntemi kişiye özel giysi üretimi yapan moda evlerinde sıkça kullanılmaktadır. Drapaj ile asimetrik, fazla kesikli, model özelliği olan drapeli özel giysi üretimleri yapılır.
Yorum Gönder