Tekstil ve Moda

Patiska Kumaş Nedir, Patiska Kumaş Özellikleri

Pamuklu patiska kumaş. 
Patiska kumaş (Alm. Batist, m; Fr. batiste, f; İng. batiste; cambric), bezayağı örgü yapısında genellikle penye pamuk ipliklerinden dokunmuş, düşük gramajlı, ince, ağartılmış, uygulanan bitim işlemine göre yumuşak ya da sert tutumlu olabilen, çoğunlukla bir yüzüne parlaklık kazandırılmış, çocuk ve bebek giysilerinde, gecelik, çarşaf gibi ürünlerde kullanılan kumaşlardır. Patiska kumaş, klasik bir dokuma kumaş cinsidir. Düşük gramajlı ve çok ince olup bezayağı örgüsünden yapmaktadır. Patiska sık ve düzgün dokunmuş pamuklu bezdir. Hasse adıyla bilinen bu kumaş, bezayağı örgülü, beyazlatılmış, hafif gramajlı, iç çamaşırlarında ve işleme (çeyizlik) yapmak için kullanılan bir pamuklu kumaştır. Uygulanan apre türüne göre yumuşak ya da diri tutumlu olabilir. Orijinali keten olan bu kumaş şimdi pamuk ya da karışımları veya yün ve karışımlarından yapılır. 

Çok ince işlemelik patiskalarda; 60-80 Ne atkı, 1 cm'de 84-140 tel sıklıkta, 56-66 Ne çözgü, 1 cm'de 80-100 tel sıklıkta kullanılabilir. Günlük kullanım için dokunan patiskalarda ise, 20-30 Ne çözgü ve atkıdan 1 cm'de 20-36 tel sıklıklarda dokunan patiskalar bulunmaktadır. 

Pamuktan yapıldığı zaman genel olarak çözgüde 10-14 ve atkıda 8-14 kaplama faktörü ve metrekaresinde 60-100 gram ağırlığı vardır. Eğer yünden yapılmışsa şalisten (challis) daha hafiftir ve kadın elbiseleri olarak kullanılır. Patiska özellikle Amerika ve Mısır'da yetişen nitelikli pamuklardan eğrilmiş, 60-80 numara ipliklerden dokunur ve çoğunlukla bir yüzüne hafif parlaklık kazandırılır. 

Patiska ağartılabilir yada parça halinde boyanabilir. Nitelikli patiskalar pürüzsüz, parlak apreli ve hafif bezlerdir. Bunlar kolay dikilebilir yada üzerlerine ince nakışlar işlenebilir. Patiska kolay yıkanabildiğinden mendillerde, çocuk giysilerinde, iç çamaşırlarında, çarşaflarda ve geceliklerde kullanılır. Örnek: patiska çarşaf, patiska çamaşır.

5 yorum:

bulmacada çıkan sorunu cevabı olan kumaş çeşidi.

Bulmacada Patiska anlamı nedir? Bulmacada Patiska demek Çoğunlukla pamuktan dokunmuş sık ve düzgün bez nedir sorusunun bulmacadaki cevabıdır. Bulmacada Patiska = Çoğu kez pamuktan dokunmuş sık ve düzgün kumaş nedir sorusunun bulmacadaki cevabıdır.

Patiska giyim tercihimdir ve patiska kumaş severim mavi patiska en sevdiğimdir açıkçası. Desenli patiska kumaş olsun patiska elbise olsun patiska gömlek olsun, patiska butikte aradığım ilk kumaş türüdür.

Batiste kumaş: (patiska kumaş) yaklaşık 80 g/m² ağırlığında olan yumuşak bez ayağı dokuma. Orijinal olarak ketenden yapılmasına rağmen şimdilerde pamuktan da yapılmaktadır.

Patiska
“Hasse” adıyla da bilinen bu kumaş, bezayağı örgülü, beyazlatılmış, hafif gramajlı, iç çamaşırlarında ve işleme yapmak için kullanılan bir pamuklu kumaştır.
Uygulanan terbiye türüne göre yumuşak ya da diri tutumlu olabilir. Çok ince işlemelik patiskalarda 60-80 Ne atkı, cm’de 84-140 sıklıkta, 56-66 Ne çözgü, cm’de 80 - 100 sıklıkta kullanılabilir. Günlük kullanım için dokunan patiskalarda ise, 20-30 Ne çözgü ve atkıdan cm’de 20-36 sıklıklarda dokunan yapılar uygulanmaktadır.

Örnek 1: Çözgü 30/1 Ne, cm’de 25 sıklıkta, atkı 30/1 Ne, cm’de 36 sıklıkta, birim ağırlık 115 g/m2
Örnek 2: Çözgü 24/1 Ne, cm’de 28 sıklıkta, atkı 20/1 Ne, cm’de 20 sıklıkta, birim ağırlık 133 g/m2, en 100-140 cm.

patiska kumaş ne demek, patiska elbise nedir, patiska elbise özellikleri, patiska kumaşlar nasıldır, patiska kumaş çeşitleri, patiska ne demek, pamuklu patiska kumaş nasıl olur