Drapeli ve asimetrik etek drapajı tekniğinde elbise. |
Drape, giysinin ya da kumaşın çeşitli yerlerinde yatay dalgalanmalarla oluşturulan dökümlü duruş. Drape herhangi bir kıyafet türünde katlanarak dikilmiş kısımlara verilen isimdir. Kumaşın, ince katlar halinde aşağı doğru salınmasını sağlayan kumaş kıvrımı özelliğidir; çoğunlukla eteklerde, elbiselerde, gömleklerde ve bluzlarda tercih edilir. Her kumaşta drape olmaz bu yüzden satın almadan önce drapeyi kontrol edin. Aynı zamanda büzü ve pliseler tarafından drapeler yapılabilir.
İnsanoğlunun korunma ve rahatlık amacıyla örtünme ihtiyacı duyduğu ilk zamanlarda, bu iş için bulunabilecek tek malzeme hayvan derisiydi. İnsanlar hayvan derilerini vücutlarına oturtmak için değişik yollar buldular. Bunun sonucunda da drapaj tekniği doğdu. Bu giyim tarzı yüzyıllar boyunca sürdü. Dokuma tezgâhları ile kumaş üretimi dönemi başladığında, Yunan ve Roma kültürleri ilk insanın giyim tarzının çok ötesine giderek, drapeyi estetik bir giyim için kullandılar.
Kumaş; düz, verev, pilili gibi farklı şekillerde katlanarak dikilir ve bu şekilde kıyafete model verilir. Drape, sözcük anlamı olarak kıvrımları güzel düşürmek şeklinde açıklanabilir. Kumaşın yapısına ve dokusuna bağlı olarak yapılan pililerin vücudu sararak dökülmesi anlamına gelmektedir. Drapeler tutturularak yapılabileceği gibi, kumaş kendi düşüş şekline göre de bırakılabilir. Drapeler tutturulurken şeklin bozulmaması ve dikişin görülmemesi önemli hususlardandır.
Drapelere ütü sürülmemesi gerekir. Kendi düşüşüne bırakılır. Beden üzerinde iğne ile tespit edilmiş olan drapeler, görülmeyecek şekilde alttaki kumaş veya astara dikilir. Drapeler bedene iyi oturtulmadığı takdirde kişinin hareketi sırasında bedende kabarmalar yapabilir. Bu görünüş, kıyafeti taşıyan kişiyi hoş göstermez. Bunun için drapelerin vücudu iyi sarması öncelikli bir konudur. Drapeli modeller daha çok ince, uzun boylu, dekoltesi güzel olan kişiler için uygundur. Fakat kilolu kadınlar için de fazlalıkları kapatacak şekilde tasarlandığında oldukça kullanışlı olabilir. Bu modeller bedeni sardığı için kumaş seçimi önem kazanmaktadır.
Drapelerin; görünümü, sıklığı ve düşüşü kumaş özelliğine göre değişmektedir. Kumaşın doğru seçilmesi modele uygun bir drape verme konusu ile doğru orantılıdır. Yumuşak, ince ve dökümlü kumaşlar tercih edilmelidir. Drape uygulanan modellerde genellikle şifon, ipek veya saten gibi seçenekler öne çıkar. Drape uzun yıllardır gerek heykel gerekse resim sanatında önemini yitirmemiştir. Drapajda bir model çalışılırken vücut üstündeki kumaşın düşüşleri pililer yardımıyla en iyi biçimde çalışılır. Drapeli bir modeli drapaj kağıdı ile uygulamak ise oldukça zor bir konudur. Drapeyi ev tekstilinde, özellikle perdelerde sıklıkla görebilirsiniz. Ancak drapeler, en çok elbiselerin veya eteklerin üst kısımlarında kullanıldığında etkileyici bir görüntü sunar.
6 yorum:
Drape nedir kısaca: Birçok büzgünün bir yerde toplanmış hali. Kelime anlamı buruşmuş, kırışmış demektir. Kumaşın giysi yapımında ince pililerle işlenerek kullanılması. Bu kullanım belde, bedende veya kalça üzerinde, giysinin belli bir bölgesinde olabildiği gibi giysinin tümünde de olabilir.
Drape ne demek kısaca: (İng. Drape, Fr. Draperie) 1. Kısa yatık tüylü şardonlanmış yünlü bir kumaş türü. 2. Giysinin ya da kumaşın çeşitli yerlerinde yatay dalgalanmalarla oluşturulan dökümlü duruş. 3. Kumaş kıvrımı 4. Ana motifi iki eğilimli dimi olan örgüler.
Öne çıkan trendlerden olan drape, kumaşın kat kat büzülerek kullanılması demektir özellikle etek ve elbiselerde dikkat çekiyor.
Drape, insan bedeni veya cansız manken üzerinde kumaşa şekil verilmesi işlemidir. Canlı veya cansız manken üzerinde kâğıt veya kumaşla istenilen bir giysi modelinin kalıbı drape yoluyla elde edilebilir. Yani drape, canlı veya cansız manken üzerinde genellikle her türlü giysi (etek, bluz, elbise vb.) kalıbı elde etmek için kullanılan bir tekniktir.
drapeli nedir, drape elbise nedir, drapery İngilizce nedir, drapaj elbise ne demek
Drape giysinin ya da kumaşın çeşitli yerlerinde dalgalanmalarla oluşturulan döküme denir.
Yorum Gönder