Tekstil ve Moda

Honan İpeği Nedir

Honan ipeği, Çin'de ham tussah ipeğinin dokunduğu yerden adını alan bir ipek çeşididir. Günümüzde hazır giyim sektöründe kullanılan pek çok ipek kumaş çeşidi vardır. Bu kumaş çeşitlerinden biri de honan ipeğidir. Şantuk olarak da bilinen şantung kumaşından daha pürüzsüz bir dokuya sahip olduğu bilinir. Bu ipek çeşidinden genellikle yazlık giyim eşyası dikilir. Keten karışımına da yer verebilen ve ham ipekten dokunan honan ipeği, genellikle kendinden desenli çizgilere sahiptir. Terletmemesi, sağlıklı dokusu ve hafif oluşuyla sıcak havalarda keyifle tercih edilebilir. 

Bugün pek çok tekstil ürününde kullanılan, birbirinden etkileyici renklerinin yanında parlak ve yumuşak dokusuyla oldukça beğenilen ipek, son derece değerli bir kumaş türüdür. İpek, ipek böceği kozalarından elde edilir. Bu kozalardan çözülerek çıkarılan ve bazı işlemlerden geçtikten sonra iplik haline getirilen ipek, oldukça ince ve parlak bir tel olarak ortaya çıkar. İpek böceği ilk kez ipek elde etmek amacıyla Çin'de yetiştirildiğinden ipek dokumanın tarihçesi de Uzak Doğu'ya dayanır. Daha sonrasında Hintliler tarafından öğrenilen ipek dokuma, zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmış ve bugünkü önemli konumuna kavuşmuştur. 

Yazın klima etkisi yaratan, kışın ise sıcak tutan honan ipeği, özellikle şal yapımında sık kullanılır. Çeşitli renk ve desenlerde olan ipek şallar, hem boynu koruma hem de şık kıyafet kombinleri yapmada kullanılabilir. Honan ipeğiyle; gömlek, bluz, elbise, etek ve iç çamaşırı üretimi de yapılır. Tekstil dünyasının en doğal kumaşlarından olan honan ipeğinin yanı sıra hazır giyimde kullanılan farklı ipek kumaş çeşitleri de vardır. İpek saten, ipek şifon, ipek mongol, taşlanmış ipek saten, ipek dupion, şantuk ve jorjet gibi ipek kumaş çeşitleri, hazır giyim sektörünün farklı alanlarında kullanılan kumaşlar arasındadır. 

    0 yorum: