Tekstil ve Moda

Haute Couture Nedir, Haute Couture Tasarım Ne Demek

Haute couture giyim ürünleri sadece belli moda evleri tarafından üretilmektedir. 
Haute couture, kişinin özel siparişi ve özel beğenisi üzerine tasarlanmış ve hazırlanmış, sadece bir tane dikilen kişiye özel hazırlanmış giysi anlamına gelen bir moda terimidir. 

Haute couture kelimesi Fransızca kökenli bir moda terimidir. Couture kelimesinin sözlük anlamı; elbise dikmek, dikiş veya iğne ile işlemek anlamına gelmektedir. Haute ise yüce, muhteşem, şık ve zarif demektir. İki kelimenin biraraya gelmesiyle oluşturulan Haute Couture terimi ise giyim sektöründe mükemmel bir sanatçılığı, yüksek dikişi ve tekliği ifade eder, kişinin özel beğenisine göre tasarlanmış, sadece bir tane olup; kişiye özel tasarlanan elbise anlamındadır. 

Buna karşın, her özgün ya da kişiye özel yapılan tasarımlar haute couture olarak sınıflandırılamaz. Genellikle üst gelir seviyesinde elit müşterilerin beğenisine göre hazırlanan giyim türüdür. Yani kişinin kendi tercihlerine (renk, aksesuar, taşlar vb.) göre yapılan tasarımlardır. Haute Couture olarak hazırlanmış bir giysi aldığınızda bu giysinin en üst düzeyde moda akımı ile hazırlandığını ve bu giysinin couture tasarım yapan bir moda evinde dikildiğini bilirsiniz. Ayrıca bir Haute Couture müşterisi, sadece aşırı özenli kesim metodları ile hazırlanan giysinin vücuduna tam olarak oturacağını bilir. Bu metodlarla hazırlanan bir giysinin el işçiliği süreci bir takım elbisede 30 ile 50 saate kadar kadar çıkabilmektedir. 

Haute Couture Kumaşları Nelerdir 
Houte Couture çalışan moda evleri ipek, ince yünlü, kaşmir pamuklu, keten, deri, süet veya kürk gibi pahalı kumaş ve aksesuarları kullanır. 

Haute Couture Dikiş Teknikleri Nelerdir 
Haute Couture dikiş teknikleri sıradan değildir. Bu nedenle söz yöntemleri sadece profesyonel moda evleri tercih eder. Bu giysilerin büyük bir çoğunluğu, elde dikilir. Hazırlanan kıyafetlerin herhangi bir eşi yoktur ve bu parçalar bir sanat eseri olarak değerlendirilir. Bu tür bir giysinin üzerinde modacının imzası olarak adlandırılabilecek olan pek çok özel desen ve işleme bulunabilir. 

Haute couture dikiş özellikle moda etkinliklerinde sergilenen kıyafetlerin tasarım aşamasında sıklıkla tercih edilir. Bir parçanın yüksek terzilik ürünü olarak değerlendirilebilmesi için makine dikişine sahip olmaması gerekir. Haute couture giysinin bu kavram çerçevesinde değerlendirilebilmesi için kişiye özel olarak tasarlanmış olması önem arz eder. Bu tür bir kıyafet ancak bir siparişin sonucunda dikilebilir. Bu noktada herhangi bir haute couture tekniğinden bahsetmek ise doğru olmaz. Bunun sebebi ise söz konusu parçaların benzersiz olmasıdır. 

Haute Couture Tarihi 
Haute Couture, ilk kez giyimde yaratıcılığa yönelik bir terim olarak 19. yüzyılda Fransa'da Charles Frederic Worth tarafından ortaya atılmıştır. 1945 yılında ise Fransız Kanunları ''Haute Couture'' terimini koruma altına almıştır. 19. yüzyılda 3. Napolyon için çalışmak üzere Londra'dan Paris'e gelen Charles Frederic Worth, Haute Couture mantığını ilk oluşturan kişidir. Paris'e gelişinden 5 yıl sonra ise geleneksel giysi üretiminde bir çığır açarak modern Haute Couture'u ortaya çıkardı: Müşterilerini atölyesine davet ederek koleksiyonlarını canlı modeller üzerinde sergiledi. Bu sistemden önce müşteriler tasarımcıları evlerine çağırır ve ne istediklerini söylerlerdi. Worth'un bu mantıkla çalışan moda evi 1956 yılında kapandı. Worth'den sonra gelen Jacques Doucet; Degas, Monet, Van Gogh gibi sanatçılar da bu akımdan etkilenerek Worth'un adımlarını takip etmiştir. Doucet 1898'de bu konuda yeni bir çığır açarak ''kültürlü tasarımcılar'' mantığını devreye sokmuştur. Kolayca anlaşıldığı üzere Haute Couture'un prestiji tarihinden gelmektedir; marka ne kadar eski olursa o kadar başarılıdır. Haute Couture giysiler benzersizdir ve onları yaratan markalar dünyaca ünlüdür ve her bir moda evi kendi moda çizgisini oluşturmuştur. 

6 yorum:

haute couture uçmuş halidir, bir elbiseye o kadar para verilir mi, işte elbiseden dünyada bir tane olsun o da bende olsun deyince böyle şeyle ortaya çıkar

ot kutür mu hot kutür mü nedir kardeşim bizim çektiğimiz şu yabancı kelimelerden

Nedir bu Haute Couture? Yenilikçi dikiş teknikleri, el dikimi ve boncuk işleme, hazır giyim koleksiyonlarından çok daha prestijli olan gerçek dışı, hayali, üstün tasarımlar için kullanılıyor.

Haute couture, Fransızca bir ifade ve kavramsal ve deneysel olan yüksek kalite moda için kullanılıyor. Chambre de Commerce et d’Industrie de Paris, kendilerini bu şekilde tanıtmak isteyen modaevleri için 1945’in yasal ilkelerini 1992’de revize etti ve şu kriterleri sundu: Senede iki kez, tek olma özelliğini koruyan 80 parçalık bir koleksiyon ve Paris’te en az bir atölye ve 70 kişilik ekipler halinde dikiliyor. Haute couture modası, en iyinin iyisini yaratmak için yapılan değişikliği sembolize ediyor; en iyi kumaşlar, antika deriler, zincirlerden örülen parçalar ya da 24 karat altın gibi eşsiz materyaller kullanarak oluşturuluyor. Haute couture, tasarımcıya yenilikçi dikiş teknikleri, el dikimi ve boncuk işleme, hazır giyim koleksiyonlarından çok daha prestijli olan gerçek dışı, hayali, üstün tasarımlar yaratma fırsatı tanıyor.

modanın en üst noktası, haute couture koleksiyon, couture moda ne demek, dünyanın en ünlü moda evlerinin özel tasarımlarıdır

kotür kootüür kootuur koötür kotüre gibi okunabilen moda terimidir

Haute couture kişinin özel siparişi üzerine hazırlanmış, özel dikim giysi anlamına gelen ve Fransızca'dan gelen bir moda terimidir. Tam karşılığı ise yüksek dikiş'dir.