Tekstil ve Moda

Döpiyes Nedir, Döpiyes Elbise Ne Demek

Döpiyes sadece etek ve ceketten oluşan iki parçalı kadın giysisidir. 
Döpiyes (Alm. zweiteiliger Anzug, zweiteiliges Kleid, Fr. ensemble deux pièces, tailleur à deux-pièces, İng. two piece dress), etek ve ceketten oluşan iki parçalı giysiye verilen addır. Döpiyes, Fransızca iki parça anlamına gelen deux piéces sözcüklerinden üretilmiştir. Döpiyes, genellikle tayyörlük kumaşlara göre daha düşük gramajlı kumaşlardan dikilen, ceketi bluz gibi giyilebilen, etek ve ceketten oluşan giysilerdir. 

Dünyanın en önemli moda merkezlerinden olan Fransa'dan dünyaya yayılan döpiyeste temel iki parça yer alır. Kadınların pantolon giymediği dönemlerde döpiyesler sadece etek ve ceket olarak tasarlanmıştır. 20. yüzyıldan itibaren kadınların pantolon giymeye başlamasıyla pantolon ve ceketten oluşan döpiyes modelleri de üretilir. 

Döpiyeste ceket içine, gömlek ya da bluz gibi herhangi bir kıyafet giyilmez. Tek başına bir bluz gibi giyilen ceket ile takımı tamamlayan etek ya da pantolon parçaları farklı modellerden oluşamaz, bir bütünlük söz konusudur. Döpiyes bir takım olarak tercih edilir. Tayyör ve döpiyes sık karıştırılan iki kıyafet türüdür. Tayyörde pantolon-etek ve ceketin yanı sıra tişört, bluz ya da gömlekten oluşan bir üçüncü parça daha kullanılır. Döpiyeste ise alt ve üstten oluşan iki parça vardır ve döpiyes ceketi gömlek veya bluz olarak kullanılır. Döpiyeste alt ve üst parçaların aynı kumaştan üretildiği görülür. Bu kumaşlar çok çeşitli olabilir. Özel gecelerde ve davetlerde; saten, vual veya ipek gibi şık görünümlü kumaşlarla farklı döpiyes modelleri tasarlanabilir. Yaz mevsiminde giymek için pamuklu, keten ve patiska kumaştan dikilmiş döpiyes modelleri tercih edilebilir. Soğuk havalarda giyilen döpiyes modellerinde ise kadife, yün veya kaşe gibi sıcak tutan kumaş çeşitleri kullanılır. Döpiyes modelleri renk ve kesim açısından oldukça zengindir. Döpiyes ceketleri; deri, blazer, peplum veya tüvid gibi farklı kesimlerde olabilir. Pantolonlu döpiyeslerde kumaş pantolon modellerinin yanı sıra daha spor ve günlük pantolonlar da kullanılabilir. Döpiyeslerin olmazsa olmazlarından olan etekler ise isteğe göre farklı uzunluklarda ve kesimlerde tercih edilebilir.

2 yorum:

döpiyes kadın takım elbisesi de denilebilir resmi kadın giyim ürünüdür

döpiyes takımlar resmi ortamlarda tercihim olur