Tekstil ve Moda

Vual Kumaş Nedir, Vual Kumaş Özellikleri

Vual, parlak ve kaygan yüzeyli, hafif, ince ve rahat bir kumaş türüdür. 
Vual kumaş (Alm. Voile, Fr. voile, İng. voile fabric), ince numarada, gaze edilmiş, yüksek bükümlü penye iplikten, bezayağı örgü yapısında seyrek dokunmuş, çizgili, kendinden desenli ya da baskılı pamuklu kumaşlardır. Vual kumaşlar genellikle % 100 pamuktan üretilir ve hafif, rahat, nefes alabilen bir kumaş ortaya çıkar. Vual sözlükte ince örtü anlamına gelir. Parlak ve kaygan yapıya sahip olduğu için ipek kumaşa benzetilir. İnce numaralı ve seyrek dokunarak elde edilir. 50/2 Ne iplikten cm.'de 14 sıklıklarda, ya da 100/2 Ne iplikten cm.'de 22 sıklıklarda dokunur. Yollu, figürlü ve baskı desenli türleri vardır. 

Vual kumaş çeşitleri desenleri, renkleri ve kullanıldığı alanlar bakımında zenginlik gösterir. Doğal bir ürün olan pamuklu bir yapıya sahip olduğundan vücut ile etkileşim göstermeyip alerjik ve benzeri rahatsızlıklara yok açmaz. Teri emerek rahat bir giyim kalitesi sağlarlar.  Görünüş itibariyle kaygan ve parlak yapıya sahip olan kumaş ipek kumaşı andırmaktadır. Vual kumaş desenleri, çeşitleri itibariyle zengin kullanım alanına sahiptir. Hava geçirme özelliği bulunduğu için terletme yapmaz. Hafif, şeffaf yapısı itibariyle teri emerek rahat bir giyim kalitesi ve kullanımı sağlar. 

Vual kumaş özellikleri nelerdir 
Vual kumaşlar; ince numaralı, gaze edilmiş, yüksek bükümlü penye iplikten seyrek olarak dokunmuş, pamuklu kumaş türüdür. 
- Vual kumaş tamamen pamuktan ya da kullanım alanına göre pamuk ve ketenden harmanlanarak üretilir. 
- Hafif, düz dokuma bir kumaştır. 
- Nefes alabilen kumaştır. 
- Terletme yapmaz. 
- İlkbahar ve yaz kıyafetleri için ideal bir kumaş türüdür. 
- Yumuşak, ince ve kaygan dokuya sahiptir. 
- Hipoalerjeniktir. Yani; alerjisi olan ve hassas cilde sahip kullanıcılar için ideal bir kumaştır. Herhangi bir sağlık sorununa yol açmamaktadır. 
- Pamuktan üretilen bir kumaş türü olduğu için bakımında özen gösterilmelidir. 
- Yarı şeffaf olduğu için iç gösterebilmektedir. 
- Çabuk kırışabilen bir kumaş türüdür. Ancak orta ısı dereceli ütüde kolayca açılabilmektedir. 
- Zarif ve şık bir görüntüye sahiptir. 

Vual kumaş nerelerde kullanılır 
Vual kumaş tüm yaz ve ilkbahar mevsimi giysileri için ideal bir kumaş türüdür. Kullanım alanlarını açacak olduğumuzda bunlar; -Tesettür modasında sıkça görülür. Özellikle şal ve eşarplarda çokça tercih edilmektedir. Pamuk vual olarak da anılmaktadır. Kullanıldığı öncelikli alanlar elbise, şalvar, etek, plaj kıyafetleri, pareo, iç çamaşırı, başörtüsü vb. yapımında kullanılır. Elbise, tunik, bluz, etek, şapka, üstler, şalvar, iç çamaşırları, gecelik vb. -Ev tekstilinde de görülmektedir. Bunlar; yastık kılıfı, örtü, battaniye, çarşaf vs. 

Vual kumaş bakımı nasıl yapılır 
Vual ürünler sıcak olmayan suda elde veya makinede narin programlarda düşük sıcaklıklarda yıkanır. Kuru temizleme tavsiye edilir. Yüksek ısıda ütülenebilir ancak santrifüjlü kurutma yapılmamalıdır. Vual kumaş pamuktan üretildiği için çekme yapabilmektedir. Bu sorunun oluşmaması için ılık su da yıkamanızı tavsiye ederiz. Elde yıkama veya kuru temizleme de tercih edebilirsiniz. Yıkama talimatı bulunmayan ürünlerinizi 30 derece altında yıkamanız ürünün uzun soluklu kullanımını arttıracaktır. Yüksek ısıda da ütülenebilmektedir. 

Vual kumaş dikimi nasıl olur 
Vual kumaş dikiş ipuçlarını birkaç maddeyle sıralayabiliriz. -Kumaş biraz kaygandır ancak kesim masanızda şifon ve organza kumaş kadar kaymayacaktır. -Kesimi ve çizimi oldukça basittir. -Kumaşı dikmeden önce ön yıkama yapmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede büzülmeye eğilimli olan pamuk kumaştan yıkama ve kurutma sonrası doğru ölçümleri alabilir hale geleceksiniz. 

+ Vual kumaş terletir mi 
- Hava geçirgenliği olan vual kumaş terletme yapmaz. Bu özelliğiyle yaz mevsiminin en çok tercih edilen kumaşıdır. 
+ Vual kumaş iç gösterir mi 
- Yarı şeffaf yapıya sahip olan vual kumaş iç gösterebilir. 
+ Vual kumaş kırışır mı 
- Genellikle saf pamuktan ve sentetik ipliklerin karışımıyla üretilen vual kumaş kırışmaya müsait bir kumaş türüdür. 
+ Vual kumaş esnek mi 
- Kullanılan ipliğe bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Genel olarak az esnek yapısı vardır.

5 yorum:

vual kumaşa yorumun gayet tercih edilesi bir tür

VUAL: İnce numaralı, gaze edilmiş, yüksek bükümlü penye iplikten seyrek olarak dokunmuş, pamuklu kumaş türüdür. Parlak iplikle yapıldığında iyi giyinme kalitesi sağlar. Yollu, figürlü, baskılı, benekli, kabarcıklı, pike veya çizgili gibi türleri vardır.
1.Benekli Vual: Atkıda benekli fantezi iplik kullanılarak elde edilir.
2.Yollu Vual: Dokuma esnasında, bazı çözgü ipliklerinin daha sık, bazılarının daha seyrek dizilmesiyle elde edilen, yollu efektli vualdir.
3.Kabarcıklı vual: Atkıda kabarcıklı iplik kullanılarak elde edilir,
4.Pike Veya Çizgili Vual: Çözgü ipliklerinin düzgün aralıklarla bir çizgi yapacak şekilde ayarlanmasıyla elde edilen ve dimiti pikesi olarak adlandırılan vualdir.
Örnek: Fantezi Vual: 100 % Pamuk, İplik No 40/1, Sıklık 24 x 20, En 140 cm, 110 gr/m².

vual kumaşlar nedir, vual ne demek, vual elbise nedir, vual nedir kelime anlamı voile kumaş nedir, tekstilde voile ne demek

Vual, genellikle yüzde yüz oranda pamuk veya pamuk karışımından yapılmış hafif, düz dokuma bir kumaştır.

Pamuklu vual kumaş özellikleri denince akla ilk olarak rahat ve hafif kumaş türü olmaları gelir.