Tekstil ve Moda

Tayyör Nedir, Tayyör ile Döpiyes Farkları Nelerdir

Tayyör (Alm. Kostüm, Fr. costume de tailleur, tailleur, İng. coat and skirt; tailored suit), ceket ve etekten oluşan kadın takım elbisesine denir. 

Tayyörler ceket ile etekten oluşan bir kadın giysisidir. Erkeklerin giydiği takım elbisenin kadınlardaki karşılığı sayılabilir. Tayyör sıklıkla topuklu ayakkabı ve bluz ile birlikte giyilir. 

Döpiyes, ceketin altına ayrıca bluz giyilmeyip, ceketin bluz olarak kullanıldığı durumlarda genellikle döpiyes şeklinde adlandırılır. 

Döpiyesin parçası olan ceketin içine bir şey giyilmezken, tayyörün içine bluz veya gömlek giyiliyor. Yani döpiyes iki; tayyör, üç parçadan oluşuyor. Geleneksel olarak etekle giyilse de, 20. yüzyılda kadınların da pantolon giymeye başlaması sonucu tayyörde etek yerine pantolon da kullanılır olmuştur. 

3 yorum:

Tayyör (Fr. Tailleur) tayyör nedir kısaca: Fransızca'da terzi anlamında da kullanılır. Giysi bütünlüğünü yansıtarak vücuda oturan etek ve ceket takımıdır.

Etek ve ceketten oluşan iki parçalı kadın giysisine döpiyes denir. Döpiyesler, farklı renklerde, kumaş türlerinde, farklı boylarda ve modellerde olmaktadır.

Döpiyes, Fransızcadan gelen bir kelimedir. Etek ve ceketten oluşan iki parçalı kadın giysisine denir.