Tarlatan elbiseye iskelet benzeri yapı sağlar. |
Tarlatan, belirli bir sertlik verilmiş olan ve kimi giyeceklere sertlik vermek için kullanılan ince bir tür kumaştır. Ayrıca eteklerin sürüklenmesini engellemek için belin hemen arkasında, eteklerin altında giyilmektedir. İçindeki halkaların genişliği ve rijit yapısı sayesinde, giysinin daha kabarık durmasını sağlanmaktadır.
Tarlatan, özellikle; gelinlik ve bazı abiye elbiselere kabarıklık vermesi ve yürürken ayağa dolanmaması amacıyla kullanılır. Genelde; balenle yapılan, gelinliğin altına giyilen iç etek olarak da tanımlanır. Özellikle prenses kesim gelinlik modellerinde çok sık tercih edilir.
Tarlatanın içinde bulunan teller (balen), gelinliğin kabarıklığını ayarlamak için kullanılır. Tarlatan üzerinde ne kadar tel kullanılırsa gelinlik o kadar kabarık olur. Ancak tarlatanda gelinliğinin kabarıklığını ayarlamak için tek yöntem teller değil. Farba olarak adlandırılan ve gelinliğin içindeki fırfırlı katlar, gelinliği daha kabarık hale getirmek için kullanılır.
Tarlatan, kumaşı olarak vual, patiska, organze ve tül kumaşlardan yapılan tarlatanlar elbisenin türüne ve kalınlığına göre tercih edilir. Örneğin etek kısmı katlı tüllerden oluşan, az kabarık tarlatan içeren elbiselerde tül tarlatanlar kullanılır. İpek tafta ve şifon gibi tarlatan kumaşları, az kabarık, sade modeller ile elbisenin ve gelinliğin daha rahat kullanımı için tercih edilir.
Tarlatan Kullanım Alanları
Tarlatan, özellikle kabarık gelinlik modelleri için çok sık kullanılır. Genelde; gelinliğin kabarık olmasını sağlayan ve balen kullanılarak yapılan iç etek olarak tanımlanır. Eski dönemlerde bu balenlerin yerine teller kullanılırmış. Fakat artık çoğu üretici yeni nesil plastik balenleri tercih etmektedir. Bu balenlerin çokluğu, tarlatanın daha kabarık olmasını sağlar.
1 yorum:
Tarlatan içeren gelinlik modelleri gelinlere tam bir eziyet bence ne giyiliyor ne çıkarılıyor
Yorum Gönder