Tekstil ve Moda

Organdi Kumaş Nedir, Organdi Kumaş Özellikleri

1940 tarihli organdi kumaştan dikilen elbise. 
Organdi, elbise, korsaj ve döşeme yapımında kullanılan, sert görünümlü, hafif, şeffaf, apreli pamuklu bir tür müslin kumaştır. Organdi kumaşlar, tülbent gibi oldukça sık dokunmuş şeffaf bir kumaştır. Müslinden az tülbentten çok parlaktır. Kırılabilir şekilde aprelidir. 

Organdi ismi tarihte Araplar ve Çinliler arasında önemli ticaret merkezlerinden olan Türkmenistan'ın kuzeydoğusunda Ceyhun Nehrinin güney kıyısında bulunan Köhne Ürgenç (Köneürgenç) şehrinden gelmektedir. 

Organdi ve organze iki benzer kumaştır, dokunmasında kullanılan ipliklere göre bu kumaşlar ayrılmaktadırlar. 

Organdi Kumaş Özellikleri 
Musline benzer şekilde, sert görünümleriyle ayırt edilirler. Organdi ve organze kumaşlar; bluzlar, korsaj süslemeleri (yakalar, manşetler), çocuk elbiseleri, gece elbiseleri, geleneksel kostümler ve şeffaf tip perdeler veya masa örtüleri ve döşemelik kumaşların üretiminde kullanılmaktadır. 

Organdi, özel bir yüzeyle güçlendirilmiş (sıkı ve çok esnek) çok hafif ve çok şeffaf Mısır pamuğu, suni ipek veya ipekten üretilen müslin türüdür. Organdi dokuma, çok ince bükümlü ipliklerden yapılmış şeffaf bir kumaştır. Geçmişte romantik bir görünümü nedeniyle gece ve dans kıyafetlerinde kullanılan organdi kumaşlar, kırılgan ve kırılabilir olduğu için artık dans kostümlerinde kullanılmıyor. 

0 yorum: