Tekstil ve Moda

Balen Nedir, Balenli Ne Demek

Balen giysiyi destekleyen plastik, metal gibi malzemelerden üretilen ince tellere denir. 
Balen (Alm. Bügel-BH, Fr. armature, İng. underwire, baleen), giysilerin istenen formda durmalarını sağlamak amacıyla özellikle sütyende bonelerin alt kısmında yarım ay şeklinde kullanılan çubuklara denir. Balen adı verilen iç giyim aparatını, sütyen veya korse için iskelet işlevi gören metal, plastik gibi sert bir yapı olarak tanımlamak mümkündür. Balen, sütyenin belli bir formu koruyarak estetik görünüm sunmasını destekler. Ancak balenler genelde rijit yani esnemesi az olan malzemeler olduğu için sutyenin vücudu sıkmasına neden olur. Bu nedenle balenli sütyen çeşitleri, balensiz sütyenlere göre daha az konforludur. 

Balen denilen malzeme, bazı sütyenlerin alt kısmına yerleştirilen, kumaşın içine gizlenen demir veya plastikten üretilmiş bir tür teldir. Balenli üründe kullanılan malzemenin rengi ne olursa olsun balenler genellikle beyaz renktedir. 

Balenler, bluz ve gömlek yakalarında, iç çamaşırlarda kıvrılma, kırılmaları önleyerek elbise formunu korumak ve destek vermek amacıyla kullanılmaktadır. Dar giysileri sertleştirmek ve şekillendirmek için kullanılan dar naylon veya plastik şerit, genelde askısız gece kıyafetlerinin beden kısımlarında kullanılır. İnce kumaşları korumak için uçları kaplanabilir. 

Özellikle klasik erkek gömleklerinin yaka uçlarının kırılmaması için doğrudan tela üzerine dikilir veya alt yaka parçasına balen cebi dikilerek bu cep içine yerleştirilir. Korse sanayinde de bedeni şekillendirmek için sütyen veya korsenin belirlenen bölgelerine uygun uzunluktaki balen yerleştirilip üzerine bir bant geçirilerek dikilir. Balen plastik veya metal kaplama olabilir. Plastik balen yumuşak ve esnektir. Tela üzerine dikilebilir. Balenleme işçiliği bakımından daha ucuzdurlar. Ancak yıkama, kaynatma, ütü gibi bakım işlemleri uygulandığında formları bozulabilir ve giysi performansının da bozulmasına neden olabilirler. Metal balenler elbiseye dikilemezler. Bu nedenle giysiden çıkarılıp, takılabilecek şekilde kullanılırlar. Böyle bir uygulama için balen cebi dikimi gibi ek ve biraz daha zahmetli bir operasyona ihtiyaç duyulur. Bakım sırasında çıkarabildikleri için şekil bozukluğu meydana gelmez. 
Mürdüm rengi destekli balenli sütyen. 
Balenli sütyenler tercih edildiğinde, göğse destek sağlamış olursunuz ve omuzlara fazla yük binmez. Büyük göğüslü hanımlarda balenli sütyenler, toparlayıcı etki sağlar ve kıyafetlerin daha düzgün görünmesinde yardımcı olur. 

3 yorum:

balen bazen sıksa da işe yarayan bir aparattır

balen nerelerde kullanılır, balen ne işe yarıyor, balen nedir, balenli ne demek,

akıllardaki soru balenli mi balensiz mi? balensiz olan rahatlık, balenli olan daha düzgün bir görünüm sağlar, balen tercihi kişiye ve yere değişir