Tekstil ve Moda

Kadife Kumaş Nedir, Kadife Kumaş Özellikleri

Kadife kumaş elbise. 
Kadife kumaş (Alm. Samtstoff, Fr. velours, İng. velvet), genellikle üst giyim ve ev tekstilinde kullanılan, ön yüzünde kısa kesilmiş havlar bulunan, parlak, yumuşak kumaşa denir. Kadife kumaş ya da velur, yüzeyi belirli uzunlukta bırakılmış ham madde lifleriyle kaplı, parlak, yumuşak kumaşlardır. 

Kadife, atkı ve çözgü ipliklerinin arasında hav oluşturan ilave çözgülü kumaş türleridir. Yumuşak, tüylü veya kabartma yüzeyli bir görüntü oluştururlar. Bu kumaştan yapılmış, bu kumaşla kaplanmış bütün kıyafetlerde kadife olarak ifade edilir. Kadife temel dokumadaki atkı veya çözgü ipliklerine, gevşek durumda ilave bir atkı ya da çözgü eklenip daha sonra kesilerek havlı (tüylü) bir yüzey kazandırılan dokuma tekniği ile üretilir. 

Kadife Kumaş Çeşitleri 
Düz veya fitilli gibi çeşitleri vardır. 

- Düz kadife: Temel dokuma ipliklerine, düzenli bir şekilde bağlanan ilave ipliklerin, dokuma işleminden sonra kesilerek kumaş yüzüne düzgün bir havlı (tüylü) görünümün sağlandığı tekstil yüzeylerdir. 

- Fitilli kadife: Hav atkılarının sürekli olarak aynı çözgü ipliklerine grup halinde bağlanması ve daha sonra bunların kesilmesi ile elde edilen kadifelerdir. Kumaş yüzünde, çizgiler halinde havlı bir görünüm vardır. Fitilli kadife, genellikle çözgü yerleştirmeli dimi sırtlı dokuma ile elde edilmiş geniş dikey ripsleri olan pamuklu veya yünlü kumaştır. 

Kadife Kumaş Tarihçesi 
Kadifenin tarihi çok uzun yıllar öncesine dayanmaktadır. Kadife benzeri ilk havlı dokuma M.Ö. 2000 yılına kadar Mısır'da ortaya çıkmıştır. Günümüzde kullanılan kadife benzeri kesilmemiş hav örgüler Çin'de geliştirilerek ardından Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta çalışan yetenekli dokumacılar tarafından daha kaliteli kadifeler geliştirilmeye başlanmıştır. Kadife, özellikle Osmanlı döneminde kemha ile beraber en çok kullanılan kumaştır. Çözgüsü ipek, atkısı ipek (bazen de pamuktan) olan, havlı bir kumaş çeşididir. Atkısında kılaptan bulunana telli kadife denirdi. Kadife tekniği, oldukça eskilere dayanan karmaşık bir dokuma tekniğidir. Kadifenin havı, çözgülerin arasına atılan fazla çözgü ipliklerinin ön yüze çıkarılıp, aynı seviyede kesilmesiyle yapılırdı. 
Tarihi kadife elbise. 
Kadife, Osmanlı döneminde özellikle Bursa ve İstanbul'da dokunmuştur. Karmaşık bir yapıya sahip olan kadife dokumacılığının diğer ipekli dokumalardan daha geç, 8.-9. yüzyılda Doğu 'da görüldüğü daha sonra Batı' ya geçtiği ve orada geliştirildiği anlaşılmaktadır. 15. yüzyılda Osmanlı kadifeciliği Bursa kadifeleri ile kendini gösterir. Doğulu kaynaklarda “Türk kadifesi'' adı en erken Karamanoğlu Alaaddin Bey'in I.Murad'ın (1360-1389) kızı Melek Hatun ile evlenirken (1378 veya 1381 yılında) Sultan Murad'a verdiği başlık arasında geçer. Ancak Türk kadifelerinin mevcudiyetiyle ilgili bilgiler Osmanlılar zamanında İstanbul' un fethinden sonra özellikle Fatih devrinde ortaya çıkar. 1502 tarihinde İstanbul, Bursa ve Edirne şehirleri için hazırlanan İhtisap (Belediye) Kanunlarında kumaşların standartları belirtilmiştir. Kanunnamede kadifeyle ilgili şu bilgi verilir: “... havın her teli bükülecek, rengin her yeri aynı olacaktır. Birkaç yıldır hav telinin birini büktürüp, diğerini büktürmüyorlar. Bükülmeyenler ince oluyor. Müzehhep kadifenin 45-50 teli bir dirhem olursa kumaş sağlam ve parlak olur.” Kadifelerin meşdut (çözgü), pot (atkı) ve hav ipliklerinin boyanması konularına da geniş yer verilmiştir. Bursa çatma kadife yastık yüzlerinin Batı'da çok beğenildiği ve önemli bir ihraç malı olduğu gümrük defterlerinden anlaşılır. 

Bileşik dokuma, çözgüsü ve atkısı ipek, desenine göre altın tel kullanılan havlı bir kumaştır. Giyim ve döşemelikte kullanılmıştır. Havı, esas çözgülerin arasına atılan hav çözgülerinden yapılır. Kadife tekniği, kullanıldığı yer, ihtiva etiği malzeme itibari ile çok çeşitlidir. Kadife; düzüne "sade", "müzehhep" (altınlı, kılaptanlı), "benek-i müzehhep" ve "münakkaş" (desenli) olmak üzere dört esas kolda dokunmaktadır. Sade kadifelere zaman zaman dokumadan sonra üstünün sıcak baskı kalıpla desen verildiği örnekler vardır. Güvezi zemin rengi üzerine altınlı ve gümüşlü tel en çok kullanılan renklerdir. Kadifeler, 15. yüzyılda Rumi kıvrımları ile zenginleşen yatay düzende madalyon şemasına sahiptir. 16. yüzyıl ortalarında Osmanlı sanatında doğadan alınmış gül, lale, karanfil, bahar dalı gibi motiflerle çiçek üslubu ortaya çıkmıştır. Bu üslup Osmanlı kadifeleri üzerinde de yer almıştır. Kaydırmalı eksende yerleşmiş sekiz dilimli, yıldız benzeri çiçeklerin bütün yüzeyi doldurduğu desen, Bursa kadifelerinde 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar kullanılan en yaygın desendir. 
Yeşil kadife elbise. 
Kadife Kumaş Özellikleri 
Kadife, diğer tüm kumaşların arasında en yumuşak ve en yumuşak olanlardan biridir. Kadife kumaşlar, kendine özgü özellikleri nedeniyle özel olarak üretilir ve işlenir. Kadife kumaşlar, pantolon, gömlek ve daha birçok giysi gibi çeşitli cihazlarda kullanılır. Ayrıca, kadife kumaş çarşaflarda, örtülerde, perdelerde vb. kullanılır. Kadife kumaş, parlaklık veya bitmeyen sır olsun herhangi bir değerlendirmede ipekten daha az değildir. Kadife kumaş, yüksek sınıf görünümü ve fiyat canlılığı sayesinde onu en çok tercih edilen kumaşlar haline getirmiştir. Modern zamanlarda, kadife kumaşlar çok yönlü tasarımlarda ve renklerde yararlanılmaktadır. Ayrıca önceki zamanlardan daha güçlü ve esnektir. Daha yeni kadife kumaşlar daha az bakım gerektirir ve kolayca yıkanıp kurutulabilir. Kadife kumaşların bileşiminde modern yeniliklerin kullanılması, onu ortak kitleler için daha kolay erişilebilir hale getirdi. 

Geleneksel olarak ipekten yapılan kadifeler, günümüzde dayanıklılığını arttırmak için polyester benzeri sentetik elyaftan yapılmaktadır. Kadife, çift kumaş olarak özel bir tezgahta dokunur ve kadife iplikler ekstra bir set çözgü ipliğinden yapılır. Kesik uçlar yüzeyde kümeler oluşturur ve bunlar eşit şekilde kesildiğinde yumuşak dokusuyla havlı bir doku ortaya çıkar. 

Türk giyiminde önemli bir yere sahip olan kadifenin geçmişte Bursa, Bilecik ve Aydos'ta hem en kaliteli hem de en güzelleri üretiliyordu. Özellikle kış aylarında gece kıyafeti seçiminde çok sık kullanılan bu kumaşlar her yaş grubuna hitap etmektedir. Gece kıyafetlerinin yanı sıra günlük spor giyimde rahatlığı ve esnekliği ile tercih edilmektedir. Yaygın bir kullanım alanına sahip olan kadife kumaşlar, sadece giysilerde tercih edilmez; perde, mobilya ve minderlerde de kullanılmaktadır. En belirgin özelliği yumuşak dokusu ve parlaklığıdır ve bunun gibi birçok özelliği bulunur. 

Kadife, kadife yapısına sahip yoğun bir kumaştır. Bu kumaşın diğerleriyle karıştırılması zordur, her daim zengin ve asil görünür. Kadife kumaşlar: Dayanıklıdır ve kolay yıpranmazlar. Modern ve klasik her alanda kullanılabilen özel bir kumaştır. Farklı renkler ve desenlerde üretildiklerinden her zaman son derece trend bir kumaştır. Temizliği kolaydır. Şık ve eşsiz bir görünüme sahiptir. Döşemede kullanılan kadife parçalar ortama konfor katar. Bu kumaşlar kadife kumaş ve örme kumaş olarak karşımıza çıkarlar. Dokuları yumuşak, hacimli ve parlaktır. 

6 yorum:

Kadife kumaş nedir, özellikleri nelerdir? Kadife kumaş nasıldır? İşte merak ettiğiniz detaylar.

Kadife kumaş, birbirinden kaliteli giysiler, ayakkabılar ve birçok tekstil uygulamalarında yaygın olarak kullanılan kumaş çeşididir. Genellikle pamuk ve ipekten üretilen kadife kumaşlar, günümüzde sentetik malzemelerle karıştırılsa da, bu mükemmel kumaş, insan yapımı en şık ve yumuşak tasarlanan ürünlerden biri olmaya devam ediyor. Şimdiye kadar tasarlanan kumaşlar arasında giyim ve ev tekstili modasının lideri olan kadife kumaşın özellikleri, fiyatları pek çok kişi tarafından araştırılmaya devam ediyor.

Kadife kumaş liflerin dokuma yüzeyini belirli mesafede kaplayacak şekilde düzenlenmesi ile yoğun bir görüntü kazanan kumaş çeşididir. Eski dönemde ipek ve pamuktan dokunan bu kumaş, son yüzyılda naylon, yün, pamuk reyon gibi farklı kumaşlarla dokunmaya başlanmış günümüzde naylon kadifeler özellikle koltuk kumaşı olarak eşyalar üzerinde daha sık rastlanır olmuştur.

Kadife kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Kadife kelimesi Arapça kökenlidir.
TDK'ye göre kadife kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Yüzeyi belirli uzunlukta bırakılmış ham madde lifleriyle kaplı, parlak, yumuşak kumaş, velur.
- Bu kumaştan yapılmış, bu kumaşla kaplanmış.

KADİFE KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI

- Kadifeye benzer dokumalı pahalı kumaştan paltolarını omuzlarına atmışlar.
- Kadife bir mahfazayı usulcacık karısının yastığının altına koydu.

Kadife kumaşlar, zemin kumaş üzerine çözgü ilmeli kumaşlar olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle kadife, belirli bir uzunlukta bırakılan liflerin yüzeyini kaplayarak ona havlı (tüylü) bir görünüş vermiş olduğu yumuşak ve hacimli bir kumaş türüdür.

Kadife ipek veya adi ipek, düz olanı (sade), desenlisi (munakkas), atkısı ipek olanı mav'dır. Tüm cepkenlerin işlemesi kadife kumaştandır.

kadife çok güzel olsa da kışlık kumaş olduğu için sadece kışın giyilebiliyor