Tekstil ve Moda

Fular Makinesi Nedir, Fulard Ne İşe Yarar

Fular makinesi. 
Fulard, fular ya da sıkma silindirli tekne (Alm. Foulard, Fr. foulard, İng. padder), emdirme yöntemine göre yapılan tekstil terbiye ve boyama işlemlerinde kullanılan tekne (küvet) ve sıkma silindirlerinden oluşan donanıma denir. 

Fular makinesi, emdirme yönteminde kullanılan en basit ve en yaygın makinedir. Fulardlar; tekne hacmi ve sayısı, silindir sayısı, kumaş geçiş şekillerine göre oldukça çeşitlilik gösterirler. Fulardların esasını, içerisinde flottenin bulunduğu bir tekne ile sıkma merdaneleri oluşturmaktadır. Fulard makinesinde çalışırken reçete hesaplarıyla beraber kumaşın sıkma silindirinden geçtikten sonra üzerinde kalacak banyo miktarının (pick up) hesaplanması gerekir. Bu hesaplamalara fulard hesabı denir. Aprelenecek veya boyanacak kumaş fulard teknesinden geçip flotteyi aldıktan sonra sıkma merdanelerinin arasından geçerek sıkılır. Kumaşın içinde, sıkma merdanelerinin basıncına bağlı olarak bir miktar flotte kalır. Sıkma merdanelerinin basıncı, istenilen sonuca göre belirlenir. Bunun için fulard hesaplarının yapılması gerekir. 

Fular ya da fulard makineleri, boyar maddeleri veya diğer kimyasalları kumaş üzerine açık en formda uygulamak için kullanılır. Fular, tekstil terbiyesinin tüm aşamalarında ihtiyaç duyulan bir makinedir. 

Fular makinesi aynı zamanda geniş bir boyama makinesi olarak da bilinir. Dokuma ve örme kumaşları geniş ende açılan kumaşlara eşit miktarda flotte (kimyasal-boya vb) uygulamak için kullanılır. Boyamanın yanı sıra emprenye ve diğer terbiye işlemlerinde de kullanılır. 

Ayrıca, tekstil ürünleri üzerindeki fazla suyu uzaklaştırmak içinde kullanılabilir, böylece daha sonraki ramöz makinesinde uygulanacak işlemler için kurutma süresi kısalır ve böylece enerji tüketimi azaltılır. 

1 yorum:

Her modelde fular makinesi fular silindirleri, yedek parça ve fular teknesi, paslanmaz fular teknesi üretim ve satışı yapılır