Tekstil ve Moda

Gücü Nedir, Gücü Teli Ne Demek

Gücü telleri. 
Gücü teli (Alm. Weblitze, Fr. lisse, İng. heddle), dokuma makinesinde çözgü hareketlerini kontrol etmek için kullanılan, ortasında çözgü ipliğinin geçirilmesi için gözü olan kordon, düz metal şerit veya silindirik metal çubuk formundaki elemana denir. 

Gücüler, çözgü ipliklerinin çerçevelere gruplar halinde takılı olarak bulunmasını sağlayan veya jakar sisteminde serbest olarak bulunan metal aksamlardır. Gücü teli, dokuma makinesinde çözgü hareketlerini kontrol etmek için kullanılan, ortasında çözgü ipliğinin geçirilmesi için gözü olan kordon, düz metal şerit veya silindirik metal çubuk formundaki elemandır. 

Üstünde bulunan gücü gözü adı verilen delikten çözgü ipliklerinin geçirildiği metal tel ya da plakalardır. Çözgü ipliklerinin ağızlığı oluşturabilmesi için örgü hareketine göre aşağı yukarı yönlenmesi gerekmektedir. Bu hareketin çerçeveler aracılığı ile çözgüye ulaştırılmasını sağlayan ağızlığın oluşmasında önemi yüksek olan bir tahar elemanıdır. 

3 yorum:

gücü nedir diyordum ilk defa görüyorum.

gücüne mi gidiyor burdan geliyor olmasın

ip attım ucu kaldı, tarakta gücü kaldı diye şarkı sözünde geçen aparat eski tip elle çalışan dokuma makinelerinde sıkça karşılaşılan durumdur. ipliğin ucunun dokuma tarağındaki gücülerde kalması yani.