Tekstil ve Moda

Parafin Nedir, Parafinleme İşlemi

Parafin, iplikte sürtünmenin azaltılması için uygulanan petrol kaynaklı bir mum çeşididir.  
Parafin, petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum çeşididir. Parafin petrolün bir yan ürünüdür. Tekstilde parafinleme ise ipliğe, parafin mum ile kayganlık kazandırma işlemidir. 

İplik aktarma makinelerinde ipliğe parafin, ipliğin kullanılacağı yere göre ipliğin sürtünme kuvvetini azaltmak için verilir. Parafin, özellikle trikotajda kullanılacak az bükümlü örme ipliklerine ve mekiksiz dokuma makinelerinin atkı ipliklerine makine parçalarından geçerken iplik kayganlığının arttırılması için uygulanır. Parafinin tekstilde kullanılması sayesinde materyaller hava ve su geçirmezler. 

Aktarılması yapılan iplik bobininden çıkan uç; domuz kuyruğu, kontrol kısmı ve gerdirme pullarından geçtikten sonra parafin aparatına gelir, parafine temas eder. En iyi parafin alma miktarı parafin sertliği, parafin ve aparatının ipliğe basma kuvveti, iplik gerginliği, ortam ısısına göre değişen oranda parafin iplik üzerinde kalır. İyi parafinleme, ipliğin sürtünme kuvvetini % 40-50 oranında azaltır. 

2 yorum:

Parafin bir petrol ürünü olarak bilinir. Yutulduğu takdirde karaciğer, lenf düğümleri ve böbreklere büyük zararlar verebilir. Parafinli ürünlerin yutulması her ne kadar zor gibi görünse bile farkında olmadan vücudumuza girebilirler. Buna en büyük örnek ise rujlardır. Yapılan araştırmalar sonucu parafinin kalbe de kalıcı zararlar verdiği ifade edilmiştir. Parafin zararları her ne kadar az bilinse bile oldukça büyük hasarlara yol açabilmektedir.

parafin nedir, parafinleme işlemi nasıl yapılır, parafinleme nedir, iplik parafinleme yapımı, parafinlemek nedir, tekstil parafin,