Tekstil ve Moda

Sandy Kumaş Nedir, Sandy Kumaş Özellikleri

Sandy, polyester iplikten düz parlak yüzeye sahip elbise üretimi için kullanılan bir tür kumaştır. 
Sandy kumaş genellikle polyester ve elastan ipliklerden üretilerek elde edilen bir örgü kumaştır. Sandy kumaş, ince veya kalın örgü kumaş türleri olan; yazlık, dökümlü, kullanımı kolay bluz, tunik ve elbiseler için kullanılmaktadır. Polyester iplikten yapılan sandy kumaş, parlak yüzeyli, pliseli elbiselerin imalatı için kullanılmakta olan bir çeşit kumaştır. 

Sandy kumaş, aslında polyester özellikte bir kumaş türüdür. Elastan ve polyester karışımı ile kumaşa elastiklik kazandırılır. Polyester kumaşların hemen hemen bütün özelliklerini, sandy kumaşta da görebilirsiniz. İnce ve kalın modelleri vardır ancak yaz aylarında genellikle ince modelleri tercih edilir. Dikimi ve kesimi oldukça rahattır. Kumaş dikilen elbisenin yapısına ve kalınlığına göre bazen iç belli edebilir. 

Sandy kumaş önceden genel olarak belirli bir yaş üstündeki kadınların giydiği bluz elbise kumaşlarıydı. Son dönemde sandy kumaş, daha çok geliştirilerek, boydan elbise çeşitleri için de kullanılmaktadır. Parlak ve düz bir yüzeye sahip olan sandy kumaşın, yerine göre kalın veya ince kumaş çeşitleri bulunur. 

Sandy Kumaş Özellikleri Nelerdir 
Son iki senedir sandy kumaşlar arasından, özellikle pliseli olan elbiseler, oldukça revaçtadır ve fazlaca imal edilmektedir. Son zamanlarda ön planda olan pliseli elbiselerin ve eteklerin üretiminde kullanılmaktadır. Üretim alanı oldukça geniştir. Sandy kumaş içerisinde polyester barındırdığı için diğer tüm polyester kumaşlar gibi elektriklenme yapabilir. Kumaşın içeriğine göre elbise kalınlığı, yıkanma şekli, elektriklenme durumu gibi şeyler değişiklik gösterebilir. 

Sandy kumaşlar içeriğine bağlı olarak kolay kırışmaz. İçerik oranları değişebilse de parlak yapıları ile dikkat çekerler. Kaygan ve ipeksi dokuları da öne çıkmasına neden olan özellikleri arasında yer alır. Kullanımında çekme ve kırışma gibi sorunlarla da karşılaşılmaz. Elastik bir yapıya sahip olması rahat kullanılmasını sağlar. Sandy kumaşlarda iplik oranlarına göre kalın ve ince çeşitler bulunur. İç göstermeyen kumaş türlerinden olup tesettür giysilerde tercih edilen kumaşlar arasındadır. Hem serin tutan hem de iç göstermeyen bu kumaş bu özellikleri nedeniyle yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. 

Sandy kumaş özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: 
- Görüntü olarak oldukça hoş bir görünüme sahiptir. 
- Kırışma zor olur. 
- Çamaşır makinesinde, düşük derece ayarında yıkanabilir. 
- Polyester olduğu için nem emme özelliği azdır. 
- Sağlam ve dayanıklı bir kumaş çeşididir. 
- Yapısında bulunan elastan (likra) sayesinde oldukça esnektir. 
- Renkleri çok canlı göstermesinden ötürü, oldukça şık görünmektedir. 
- Dökümlü ve kullanış açısından çok rahat olan bir kumaş türüdür. 
- Parlak bir yüzeyi vardır. 
- Özellikle yaz ve mevsim geçişi dönemlerinde kullanılmaktadır. 
- Sandy kumaş terletmez. 
- Sentetik kumaş olduğu için teri emmez ama hava alan bir yapıdadır; nemi ve teri dışarı atar. 
- Yıkandıktan sonra çabuk kurur. 
- Düşük ısıda ütülenmelidir. 

5 yorum:

sandy kumaş yapısı nedir, sandy kumaş nasıldır, sandy elbise nasıl, sandy kumaşın özellikleri nelerdir gibi sorularıma cevap buldum

sandy kumaş nasıl olur denirse sandy kumaş özeliği olarak sandy kumaş terletir mi sorusu geldiğinde cevap olarak tene temas ederse sıcak hissettirir sandy kumaşlar ama terletme özelliği azdır havadar bir yapısı vardır.

Sandy kumaş bluz aldım, sandy kumaş özellikleri nelerdir sandy nasıl oluyor diyecektim ve de sandy kumaş yazın kullanılır mı? anladım ki eşofman kumaşı gibi deriye değince sıcak ama terletmiyor anladığım kadarıyla.

bende sandy kumaş elbise almayı düşünüyorum ucuz bir kumaş sanırım, sipariş gelince anlarım nasıl bir şeymiş bakalım.

Sandy kumaş hazır giyim ürünlerinde özellikle yazlık koleksiyonlarda tercih edilen kumaş modelleri arasında yer almaktadır.