Tekstil ve Moda

Tesettür Giyim Nedir, Tesettür Elbise Ne Demek 🧕

Tesettür elbise ve paşmina şal kombini. 
Tesettür, kelime anlamı olarak kapanma, perdeleme, örtme anlamına gelir. Tesettür, İslam kültüründe çoğunlukla kadınların kıyafetleri ile ilgili tanımlamalarda kullanılan örtünme anlamında bir kavramdır. Arapça “setr” kökünden gelen tesettür, İslam İnancına sahip olan ve bu konuda muhafazakar bir görüşe sahip kadınların, dini kural ve kaidelerde belirtildiği üzere vücutlarının belli bir kısmını örtmeleri anlamında kullanılmaktadır. Tesettür için kısaca örtünme tabirini kullanabiliriz. Tesettür giyim ise, muhafazakâr müslüman kadınların günlük hayatlarında İslam İnancına uygun olarak giyinmek için kullandıkları giyim ürünü ve giyim tarzının geneline verilen isimdir. 

Tesettür giyim; tunik, elbise, ferace ve pantolon başta olmak üzere bir kadının gardırobu için ihtiyaç duyabileceği tüm tesettür parçalarını tek bir çatı altında toplayan elbiselerdir. Kapalı giyim dendiğinde akla gelen ilk parçalardan biri olan tunikler, dökümlü kumaş seçenekleri ve modaya uygun renk ve modelleri ile şal, eşarp, elbise gibi parçaları içine alır. 
Tesettür kıyafetler koleksiyonlarından örnekler. 
Giyim tarzları, kişiye göre farklılıklar gösterir. Bazıları yaşadığı bölgeye göre, bazıları beğendiği tarza göre, kimisi modaya göre kimiside inançlarına göre giyinir. Ancak hepsinin ortak özelliği güzel ve şık bir görünüm amaçlıdır. Ülkemizde inancına göre giyinenler tesettür elbise kullanmayı tercih ederler. Tesettür elbise tarzı toplumumuzda önemli bir tutmakta ve giyim firmaları bu yönde tasarımlar ortaya koymaktadır. 
Tesettür giysiler, giyildikleri coğrafyaya uygun olarak tasarlanmaktadır. 
Her yaşa ve her bedene uygun tesettür elbise modelleri artık günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Mevsim şartlarına göre olsun, iş yeri için olsun özel günler için hatta düğünlerde gelinlikler için dahi tesettür tarzı modeller kullanılmaktadır. Kültürel ve ahlaki değerler göze alınarak üretilen tesettür elbiseler, hangi modelde olursa olsun İslami şartlara göre tasarım edilmekte ve üretilmektedir. Muhafazakar hanımların rahat rahat güvenli bir biçimde giyebileceği tesettürlü elbiseler, abiye ve tunik elbise olarak üretiliyor. Tesettür elbisede bir diğer önemli detay da başörtüsü olarak kullanılan; şal ve eşarptır. Eşarplar, tesettür elbiseyi tamamlayan en önemli ürünlerdir. Bunun yanında panço, yelek ve tesettür ceketleri de muhafazakar hanımların tam isteğine göre üretilmektedir. 

1 yorum:

asıl önemli soru tesettürün modası olur mu ve moda olursa; modanın doğası gereği zamanla değişir mi değişirse bu giyim türü tesettür olur mu.