2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Elbise Neden Elektriklenir, Elbisede Elektriklenme Nasıl Önlenir

Sürtünme ile statik yüklenme sonucu elbise ve etekler yukarı doğru toplanır.  
Statik elektriklenme ya da elektrostatik yüklenme (Alm. elektrostatische Aufladung, Fr. charge électrostatique, İng. electrostatic charging), tekstilde özellikle kimyasal liflerde ve yünde görülen, iki farklı yüzeyin birbirine değmesi, sürtünmesi ile elektron ya da iyonların yer değişimi sonucu oluşan elektriksel yüklenmeye denir. 

Kıyafetlerde görülen elektriklenme sıkça rastlanan rahatsız edici durumlardan biridir. Çünkü yünlü ve sentetik elbiseler: giyerken veya çıkarırken saçlarla sürtündüğü için kolayca elektrik üretirler. Özellikle yünlü kıyafetlerde görüldüğünde saçların bozulmasından kıyafetin çabuk eskimesine kadar giden bir sorun olur ve bu yüzden elektriklenmenin acilen giderilmesi gerekir. Peki nasıl? 

İşte kıyafetlerinizdeki elektriklenmelerden kurtulabilmek için uygulayabileceğiniz pratik yöntemler: 

1-) Küçük Metaller Dikin 
Elbisenizin görünmeyen kısımlarına küçük metaller dikin. Elektriklenme problemi yaşadığınız kıyafetlerin görünmeyen bir kısmına küçük bir metal parça dikerek elektriğin topraklanmasını sağlar ve bu soruna kolayca veda edebilirsiniz. 

2-) Nemlendirici Kullanın 
Bu madde önce biraz tuhaf gelebilir, ancak sonra hak vereceğinizden eminiz. Eğer ki kuru bir cilde sahipseniz kıyafetlerinizle sürtünme artacak ve dolayısı ile statik üretimi de artacaktır. Bunu önlemek için vücudunuzu nemlendirici kremlerle desteklemek şahane yöntemlerden biridir. 

3-) Metal Askı Tercih Edin 
Kıyafetlerdeki elektriklenmeye veda etmenin en pratik yollarından biri de metal askı kullanmaktır. Kıyafetinizi asarken metal askı tercih ederseniz kıyafetin üzerindeki tüm elektriğin toplanmasını sağlarsınız. 

4-) Yıkarken Ayırın 
Kıyafetlerinizde elektriklenmeden kurtulmak istiyorsanız yıkama için tıpkı beyazları ve renklileri ayırdığınız gibi naylon ve polyesteri de ayırmanız gerekir; çünkü naylon ve polyester gibi kumaşlar yıkanırken bir araya geldiklerinde statik elektrik üretir. Ayrıca yünlü kıyafetleri de yıkarken diğer kıyafetlerden ayırmanız gerekir. Diğer kıyafetlerle birlikte yıkadığınızda, yünlü kıyafetler sürtünmeden dolayı elektriklenecektir. 

5-) Sirke Kullanın 
Ne yapsanız da geçmeyen bir elektriklenmeden şikayetçiyseniz basit ve etkili yöntemlerden biri de her derde deva sirkeden yararlanmaktır. Kıyafetlerinizi yıkarken yumuşatıcı yerine sirke kullanarak statik elektrik üretiminin önüne geçebilirsiniz, sirke kokusunu ise hiç düşünmeyin, kuruduğunda kendiliğinden yol olacaktır. 

6-) Güneşe Asın 
Kıyafetlerinizin elektriklenmesini önlemek için mümkün olduğunca güneşte kurutmaya özen gösterin. Yıkamadan sonra güneşli bir yerde kuruttuğunuz kıyafetlerinizin statik elektrik üretmediğini göreceksiniz. Özellikle sentetik iplik veya yün ipliklerden üretilen; triko, kazak, hırka, atkı, bere gibi kıyafetler yıkandığı zaman kurutma makinelerinde kurutulmamalıdır. Aksi halde sürtünmeden dolayı elektriklenmeyi artıracaktır. Bu tarz kıyafetler mümkün olduğunca doğal yöntemlerle; güneş ve rüzgar gibi unsurlar kullanılarak kurutulmalıdır. Böylece meydana gelebilecek elektriklenme en aza indirilmiş olur. Eğer çok aceleniz varsa ve kurutma makinesinde kurutmak zorundaysanız da kurutma makinesine nemli bir havlu koyun. Nemli havlu statik elektrik üretimini azaltacak bir yöntemdir. Ayrıca kurutma makinesinin içerisine koyulacak olan bir alüminyum topu da statik elektriği emecektir. 

4 yorum:

ben sorunu kıyafetlerde değil battaniyede elektriklenme şeklinde yaşıyorum

Elektriklenme bizi kimi zaman zor durumda bırakıyor. Kıyafetlerimizde meydana gelen statik elektriklenmeyi önlemek için yukarıdaki yalıtım yöntemleri kullanmanızı tavsiye ederim işe yarıyor.

Yün kumaş, yapısı gereği statik elektriği üretme ve taşımada oldukça elverişli bir kumaş çeşididir. Yün kıyafetler özellikle kadınlarda daha sık elektriklenirler.

elektriklenip yapışan kıyafetler ve etek yapışmaması için önerileri uygulayacağım teşekkürler.

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.