Tekstil ve Moda

Kenaf Nedir, Kenaf Bitkisi, Kenaf Lifi Nedir

Kenaf bitkisi ve kenaftan elde edilen elyaflar. 
Kenaf, ebegümecigiller ailesinde güney asyaya ait bir bitkidir. Kenaf bitkisi tek yıllık odunsu tabana sahip otsu bir bitkidir. 1.5 - 3.5 metre uzayabilen kenaf bitkisinin sapları 1-2 cm çapındadır. Yapraklar 10-15 cm uzunluğunda, şekil olarak değişkendir, sapların tabanına yakın yaprakları 3-7 derin lobluyken, gövdenin tepesine yakın yapraklar sığ loblu veya mızraksı yaprak şeklindedir. Kenaf bitkisinin çiçekleri 8-15 cm çapında; beyaz, sarı veya mor renktedir. Kenaf çiçekleri; beyaz veya sarı olduğunda bile merkez hala koyu mordur. Meyve, birkaç tohum içeren 2 cm çapında bir kapsüldür. 

Kenaf lifi, kenaf bitkisinden elde edilen yumuşak bir sak lifidir. Lifler uzun, açık sarıdan griye çeşitli renklerde ve jütten daha sert ve parlaktır. Jüt gibi sicim, halat ve diğer endüstriyel amaçlar için kullanılır. Ayrıca kağıt hamuru yapımında da kullanılmaktadır. 

Dünyadaki Kenaf'ın çoğu Hindistan, Bangladeş, Orta Asya, Afrika ve bazı Orta Amerika ülkelerinde ve küçük bir ölçüde de güneydoğu Avrupa'da yetiştirilmektedir. Kenaf Afrikada 4000 yıldır yetiştirilmektedir o zamandan beri çuval bezi olarak kullanılmaktadır ancak 2. Dünya Savaşı'na kadar önemli ölçüde bir ilgi görmemiştir. Savaş sırasında ve sonrasında oluşan jüt kıtlığı ABD, Küba, Meksika vb diğer ülkelerde kenaf ekimini ve lif üretimini artırmıştır. 

Kenaf, jüt ile benzer özellikler gösterir muadil elyaf olarak jüt yerine kullanılabilir. Kenafın benzer ham maddelere göre yapısında daha az lignin bulunması nedeniyle daha az kimyasal ile daha çabuk ve daha kolay hamur haline gelmesi, ağartılabilmesi ile kağıt üretiminde kullanılmaktadır. Kenaf yıllık olarak çabuk büyümesi dolayısıyla verimli bir yenilenebilir kereste kaynağıdır. 

4 yorum:

kenaf ne demek öğrendim teşekkürler

Kenaf (Hibiscus cannabinus L.) doğu afrika ve orta Afrikaya özgü, birkaç bin yıldır yiyecek ve lif için yetiştirilen bir lif bitkisidir. Tropikal ve subtropikal Afrika ve Asyanın ortak bir vahşi bitkisidir. Halat, sicim, torbalama ve kilim gibi ürünler için tekstil lifi kaynağı olmuştur.

Kenaf binlerce yıldır yetiştirilmektedir o zamandan beri çuval bezi olarak kullanılmaktadır.

Kenafın pamukla karıştırılıp kağıt üretimi konusunda çalışmalar bulunmaktadır.