2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Sak Lifleri Nedir, Sak Lifleri Nelerdir

Sisal bitkisinin yapraklarından tekstil lifleri elde edilir. 
Sak (Alm. Sprossachse, Fr. tige de la plante, İng. plant stem; stalk), bitkinin dal, yaprak, çiçek gibi kısımlarını taşıyan, ağaçlarda odunlaşarak gövdeyi oluşturan bölüme denir. Sak lifleri, bitki yapraklarından ve meyvelerinden üretilen tekstil lifleridir. Yaprak lifleri ve meyve lifleri olmak üzere iki çeşittir; 

1) Yaprak Lifleri: 

Sisal Lifleri: Tekstilde yapraktan üretilen lif sınıfında oransal olarak en fazla sisal üretilir. Brezilya, Afrika ve Endonezya'da yetiştirilen sisal bitkisinin yaprak liflerinden elde edilen lifler; bitki 7-8 yaşına geldiğinde lif üretimine hazırdır. Taze yapraktan da çürütme yöntemi ile lif elde edilir. Sisal lifleri birbiri ile yapışık halde bulunan hücre demetleri biçimindedir. Renk olarak beyazdan; sarı ve kahverengiye doğrudur. Elyafta küçük gözenekler bulunduğundan nem çekme özelliği gelişmiştir. Sağlamlığı ve tuzlu suya karşı dayanıklılığı oldukça yüksektir. Gemi halatlarında, halı, örme işlerinde, tarımda ve denizcilikte bağlama aparatı işlevinde kullanılır. 
Abaca (abaka) lifleri: Diğer bir sak yaprak lifi de manila (abaca) keneviridir, bu bitkide yaprak kınları içinde lifler, demetler biçiminde mevcuttur. Yapraklar, bitki çiçeklenmeye başladığında hasada başlanır. Yaprak kınından lifli kısımlar sıyırma ile ayrılır. Daha sonra güneşte kurutulur. Beyazdan kahverengiye kadar çeşitli ton ve renklerde parlak ve sağlam lifler elde edilir. Yapısında % 63-64 selüloz, % 10 hemiselüloz ve % 5 linyin ve pektin içerir. % 10 kadar da nem bulunur. Abaka (abaca) elyafları, sağlamlığı ve nem çekiş özelliğinin düşük olmasından dolayı yelken bezleri, gemi halatları yapımına uygundur. Ayrıca kaba dokuma kumaşlar ve yastık dolgu malzemesi üretiminde de kullanılır. 

2) Meyve Lifleri: 

Meyvelerden elde edilen bir lif türüdür. Hindistan cevizi bunlara örnektir. Hindistan cevizi lifi halı, hasır, paspas, fırça, gemi halatı yapımında yaygın olarak kullanılır. 

3 yorum:

sak, bir bitkibilim terimi, bu kullanım eskimiştir, bitkide sap (ad).

Pamuğu bırak, muzdan ve ananasdan tekstil lifleri yapıyoruz ve ve gelecekte meyve liflerinin kullanım oranı daha yüksek olabilir.

Dünyada her yıl bir milyar ton muz bitkisinin kabuğu boşa harcanmaktadır, bu lifin verimi düşüktür; araştırmalara göre bir kilogramlık muz elyafı üretmek için sadece 37 kg'lık sap gerekir. 2012'de Filipin Tekstil Araştırma Enstitüsü Filipinler'deki muz ağaçlarından 300000 tondan fazla lif üretebileceği duyurmuştur.

sak lifi nedir,sak lifleri nelerdir,yaprak lifleri nelerdir,tekstil meyve lifleri,bitkisel sak lifleri,sak lifi çeşitleri,tekstil yaprak ve meyve lifleri nelerdir,

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.