Tekstil ve Moda

Core Spun İplik Nedir, Özlü İplik Ne Demek

Çekirdekli iplik yapısı. 
Çekirdekli (özlü) iplik ya da core-spun iplik (Alm. Core-spun-Garn, Fr. fil guipé, İng. core spun yarn), ortasındaki bir monofilament ya da ince filament ipliği etrafında büküm alan liflerle sarılmış yumuşak bir ipliktir. 

Özlü iplik, öz ve kabuk olmak üzere en az iki kısımdan oluşan, özünde bulunan kesikli ya da devamlı lif ipliğinin üzerinin kabuğu oluşturacak kesikli ya da devamlı liflerle sarılması ile üretilen ipliklerdir. Mantolu iplik ya da nüveli iplik olarak bilinir. Özlü ipliklerde eğirme işlemi öz ve onun etrafını saran kabuk olmak üzere iki farklı bileşenden oluşacak şekilde, kesikli ya da filament lif ipliğinin üzerinin, kesikli ya da devamlı liflerle sarılması ile yapılır. 

Core spun iplik, elastanın (lycra vb), iplik eğirme işlemi sırasında çıkış silindirinden itibaren büküm bölgesine girmesi ve bu bölgede elyafla birlikte büküm almasıyla üretilir. Bu sırada elastan ipliğin merkezinde kalır ve üstü kullanılan elyaf ile kaplanır. Böylece elastanın merkezde kalması ve kullanılan harman ile kaplanması ve kusursuz bir şekilde örtülmesi sağlanır. Core-spun iplik örme ve dokuma kumaşlarda tercih edilmektedir. 

Özlü iplikler, iki farklı özellikteki bileşenin özelliklerinden aynı anda optimum ölçüde yararlanabilmek için geliştirilmiş öz ve kılıf/manto liflerinden oluşan bir iplik türüdür. Özlü iplik, yüksek mukavemet aynı zamanda estetik ve tutum özelliklerinin bir arada istendiği yerlerde kullanılmaktadır. Günümüzde yaygın olarak özlü iplik üretimi, iplik merkezine elastik ve elastik olmayan bir filament beslenerek gerçekleştirilmektedir. 

Son yıllarda, esneklik, insan vücuduna tam uyum, rahatlık ve kumaş konforu gibi özelliklere olan talep nedeniyle elastik tekstil ürünlerine ve bu nedenle elastan liflerine olan ilgi giderek artmaktadır. Bay ve kadın çorapları, serbest zaman giysileri, iç giyim ürünleri, spor giyim, abiye kıyafetler, korse, mayo ve tıbbi tekstiller gibi ürünlerde kullanılan elastan lifleri, tekstil endüstrisinde ipliğe ve kumaşa kazandırdığı fonksiyonellik sayesinde önemli bir yere sahip olmuş durumdadır. Elastan içerikli iplik üretimi, bilinen iplik üretim makinelerinin çeşitli modifikasyonları sonucu yapılabilmektedir. Bu makinelerden özellikle ring iplik eğirme makinesi, klasik ring iplik üretiminde olduğu gibi elastan içerikli iplik üretiminde de oldukça fazla kullanılmaktadır. 

Özlü iplik üretimi dört ana başlık altında incelenebilir. 
1-) Friksiyon eğirme sisteminde özlü iplik üretimi 
2-) OE-Rotor eğirme sisteminde özlü iplik üretimi 
3-) Ring eğirme sisteminde özlü iplik üretimi 
- Klasik ring eğirme metodu ile özlü iplik üretimi 
- Kompakt eğirme metodu ile özlü iplik üretimi 
- Siro-spun eğirme metodu ile özlü iplik üretimi 
- Siro-kompakt eğirme metodu ile özlü iplik üretimi 
4-) Vortex eğirme sisteminde özlü iplik üretimi 

3 yorum:

Korspan iplik nedir demek core spun kelimesinin günlük hayattaki kulllanımıymış.

Streç ipliğin merkezi bir elastan (likra) çekirdeği ve streç pamuk gibi streç kotlarda kullanım için bir dış pamuk kaplaması vardır.

Endüstriyel dikiş makinesi ipliği, merkezi bir polyester çekirdeğe ve bir dış merserize pamuk kaplamasına sahiptir. Daha ucuz olan bir % 100 polyester iplik kullanılsaydı, makineden hızla geçen ipliğin sürtünmesi onu eritir ve eriyen iplikler iğneyi ve makinenin içinde yapışırdı. Polyesterin pamukla kaplanmasıyla iplik hala ucuzdur ancak erimeyecektir.

kor ipliği nedir dedim ilk duyduğumda meğerse core kelimesinin Türkçe okunuşuymuş.