Tekstil ve Moda

Jorjet Kumaş Nedir, Jorjet Kumaş Özellikleri

Pembe jorjet kumaştan elbise. 
Jorjet kumaş (Alm. Georgette, Fr. georgette, İng. georgette), atkı ve çözgüsü yüksek bükümlü ipliklerden bezayağı örgü yapısında dokunmuş, yüzeyi pürüzlü, ince ve hafif, bluz, elbise, eşarp, şal gibi ürünlerde kullanılan, ipek ya da ipek taklidi pamuk karışımlı, rayon veya polyester ipliklerden üretilen kumaşa denir. 

Jorjet, ipliklerinin fazla bükülmüş olmasından dolayı oldukça bürümcüklü bir görünüşte olan ve yüksek bükümlü çözgü ve atkı iplikleriyle, bez ayağı örgüde, seyrek dokunmuş, ince, hafif, bir ipekli bir kumaş çeşididir. Muhtelif desenlerde emprime yapılmış jorjetlerden, ince olmaları sebebiyle yazlık kadın elbiseleri yapılır. Eşarp, bluz ve gece giysisi yapımında kullanılır. Çok hafif olan şifon-jorjet türü %75 oranında yüzey boşluğu veren bir seyrekliktedir. 

Jorjet Kumaş Çeşitleri 
- İpek Jorjet, 
- Krep Jorjet, 
- Pamuklu Jorjet (pamuk yerine ucuz versiyonu olan polyester de kullanılabilir), 

İpek Jorjet: Atkı ve çözgüsü yüksek S ve Z bükümlü ipliklerden, 2S 2Z düzeninde, bezayağı örgüsü ile dokunan ipekli bir kumaştır. Kumaş yıkandıktan sonra top boyama yapılır. Diri tutumlu ve yüzeyi pürüzlü bir kumaştır. İnce ve hafif bir kumaş olmasına karşın dayanıklıdır. Jorjet kumaşlarla yumuşak, vücuda oturan, sıkı tutumlu ve iyi dökümlü giysiler elde edilebilir. Soğuk havalar dışındaki tüm ara sezonlarda, günlük giysilerde ve yaz giysilerinde kullanılır. Kumaşın kalitesi ipliklerin içerisinde kullanılan lif çeşitliliğine ve kumaşı oluşturan liflerin bir inch'teki sayısına göre değişiklik gösterir. Genellikle daha ucuz olan jorjetlerde bir inch'te daha az sayıda iplik vardır veya içerisine pamuk karıştırılmıştır. Kumaş yüzeyi, atkı ve çözgü ipliklerine sol veya sağ büküm verilmesiyle farklı şekilde görülebilir. Herkesin giyebileceği uygunlukta, renk çeşitliliğinde, yumuşak veya sert olarak üretilebilirler. Yıkama sonrasında büyük oranda solabilen jorjetler, günümüzde marketlerde dahi satılan toz boyalan ile kolaylıkla tekrar boyanabilirler. Çekmeyi önlemek için nemliyken ütülenmelidirler. Çünkü çok incedirler. İş kıyafetlerinde yüksek kalitede ve basit yapıda dokunmadıkça pek kullanılmazlar. Bunun dışında; bluzlarda, elbiselerde, eşarplarda, atkı ve şallarda, şapkalarda, abajurlarda, iç çamaşırlarında, süsleme olarak çantalarda ve iğne oyalarında kullanım alam bulurlar. 

İpek yerine % 100 Rayon Kumaş Eni: 140 cm, Gramajı: 100 gr/cm², Sıklık: Çözgü 34 tel/cm, Atkı 22 tel/cm.  çeşitleri de üretiliir. 

Krep Jorjet: Genellikle çözgü ve atkı iki kat, yüksek Z bükümlü iplikle ve bezayağı île dokunan; diğer çeşitleri ise, krep örgüsü ile elde edilen bir kumaştır. Mantoluk kumaş olarak yapılması istenen materyalde strayhgarn alt atkı ile kuvvetlendirilmiştir. Çift atkı, tek çözgü krep kumaşların kullanım sahaları oldukça geniştir. Elbiselik, tayyörlük ve mantoluk çeşitlerine göre çözgü sıklıkları ve hammadde çeşitleri farklılık gösterir. Poröz, ipekli krep bezayağı örgülü, çözgü ve atkıda bükümlü krep iplikle dokunan düz renk veya baskılı çok kere sentetik elyaftan yapılı elbiselik kumaşlardır. 
Kırmızı polyester jorjet kumaş. 
Pamuklu Jorjet: İpekli jorjet taklididir. Fiyatları ipekli jorjete göre daha düşüktür. Bezayağı örgü ile çözgü ve atkısı çok yüksek bükümlü ipliklerin kullanılmasıyla dokunmuş ince pamuklu kumaşlardır. İpek ve pamuk karışımı jorjet giysiler % 100 ipekler kadar olmamasına rağmen oldukça yumuşak ve güzel görünümlüdürler. İyi bir pamuklu jorjet 70/2 Ne iplikten cm’de 20 çözgü, 18 atkı sıklıkta dokunup % 25 oranda çektirilir. Daha düşük kaliteli ucuz türleri de dokunmaktadır. Bu kumaşlara baskı da yapılabilir. 

2 yorum:

Pamuklu Jorjet: İpekli jorjet taklidi, çok yüksek bükümlü atkı ve çözgü ipliklerinden bezayağı örgüde dokunmuş, ince bir pamuklu kumaştır. İyi bir pamuklu jorjet 70/2 Ne iplikten cm.’de 20 çözgü, 18 atkı sıklıkta dokunup % 25 oranında çektirilir. Daha düşük kaliteli ucuz türleri de dokunmaktadır. Bu kumaşlara baskı da yapılabilir.

ipekli Jorjet (İpek Jorjet) Atkı ve çözgüde yüksek S ve Z bükümlü ipliklerden, 2S2Z düzeninde, bezayağı örgüde dokunan ipekli bir kumaştır. Kumaş yıkandıktan sonra top boyama yapılır. Diri tutumlu, pürüzlü yüzeyli bir kumaştır. Örnek: 13-15 denye, 2 veya 3 katlı, cm’de 20-30 bükümlü atkı ve çözgü cm’de 42 sıklıkta.