Tekstil ve Moda

Şantuk Kumaş Nedir, Şantuk Kumaş Özellikleri

Şantuk (İpek Şantuk), bezayağı örgüde, doğal renkte ve düzgünsüzlükler ya da nopeler taşıyan ipek ipliklerden dokunan pürüzlü yüzeyli kumaşlardır. Şantuk, genellikle yazlık giyim eşyası yapımında kullanılan, üzerinde kendinden desenli çizgileri bulunan, ham ipekle dokunmuş kumaşa verilen addır. Kumaş, atkı yönü boyunca kaburga efektleri oluşturmak için şantuklu iplikler ile yapılır ve parlaklık ile pürüzlü bir dokuya sahiptir. Şantuk kumaşları gelinlik, elbise vb. için kullanılır. 

İpek şantuğun dokuma örgüsü B 1/1'dir. Doğal renkte, düzgünsüz, nopeli, ipek iplikleri ile dokunur. Yüzeyleri pürüzlüdür. İplik numaralan 150 denyedir. Çözgü sıklığı 30 adet/cm, Atkı sıklığı 28 adet/cm. Kullanım alanı oldukça geniş olan şantuk kumaşlar; erkek gömlek, kadın bluz, erkek ve kadın pantolon (keten), gömlek, ceket ve ev tekstilinde özellikle perdelik kumaş olarak kullanılmaktadır. Şantuk kumaşı inceli, kalınlı yani düzgünsüz ipliklerin sadece atkı ipliği olarak kullanılmasıyla elde edilir. Bazen kumaşa alışılmışın dışında bir efekt vermek için bu inceli kalınlı iplikler hem çözgü hem atkı ipliği olarak kullanılmaktadır. Şantuk; ipek, rayon, asetat, naylon, akrilik, pamuk ve yün liflerinden elde edilebilir. Ya da değişik efekt ve tutumlar elde edebilmek ve farklı özellikler kazandırmak için bu liflerin karışımı halinde kullanılabilmektedir. 

Pamuklu şantuk, ipekli şantuk taklidi, bezayağı örgüde, nopeli ya da inceli kalınlı oluklu bölümleri olan pamuk atkı ipliği kullanarak dokunan bir kumaştır. Elbiselik tam kıvamında şantuk kumaşlar, ne saten kadar yumuşak ne de tafta kadar serttir. Şantuk kumaş ne mat ne de çok parlaktır. Özellikle özel gün ve gecelerde kullanmak için uygundur. Gelinlik, damatlık, abiye ya da ev tekstili gibi geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Hemen her renkte elbise bulabilirsiniz. 

0 yorum: