Tekstil ve Moda

Elastan Kumaş Nedir, Elastan Kumaş Özellikleri

Elastan, adından da anlaşılacağı üzere elastikiyet yapısına sahip kumaş türlerinden biridir. 
Elastan ya da poliüretan-elastomer lifi (Alm. Elastan, Fr. élasthanne, İng. elastane; polyurethane-elastomer fiber; spandex), Avrupa'da elastan, ABD'de spandex olarak adlandırılan ve ticari isimlerinden birisi likra olan, yüksek esnekliğe sahip, yapısında art arda sıralanan sert ve yumuşak kısımlardan oluşan, uzatıldığında kopmadan % 500-800 oranında uzayabilen ve kuvvet ortadan kalktıktan sonra tekrar ilk uzunluğuna geri dönebilen sentetik liflere denir. 

Elastan, herhangi bir kuvvetle çekildiklerinde belli bir derecede uzama ve uzamaya sebep olan kuvvet kaldırıldığında ise tekrar eski haline dönme özelliğine sahip poliüretan-elastomerden yapılan ipliklere ve bu ipliklerden üretilen kumaşları ifade eder. Elastan kumaşlar, kütlece en az % 85'i bölümler halindeki poliüretandan oluşan ve orijinal uzunluğunun 3 katı kadar gerilip serbest bırakıldığında hızlı bir şekilde ve tamamen başlangıç boyuna dönen elastiki yapıya sahiptir. 

Vücut hareketleri üzerindeki kapsamlı araştırmalar, kumaşlarda % 20-30’luk bir elastikliğin yüksek seviyede konfor ve çabuk toparlanma (ilk uzunluğa dönme) sağladığını ortaya koymuştur. Bu tür kumaşlardan üretilen giysiler de uzun süre yeni bir görünüme sahip olmaktadır. Elastan (spandex) ihtiva eden elastik dokuma kumaşlar, vücut hareketliliğine izin vermekte, vücuda oturmakta, şekillerini korumakta ve giyim rahatlığı sağlamaktadır. Poliüretan kökenli elastan iplikler tekstil ürünlerine elastikiyet, mükemmel taşıma konforu, iyi forma girebilme ve yüksek fonksiyonalite özellikleri kazandırmaktadır. Elastan içeren kumaşlarla üretilen giysilerin kullanıcıya hareketi esnasında rahatlık sağlaması, kullanımla birlikte oluşabilecek sarkma ve bollaşmayı minimuma indirmesi, fit vücut tiplerinde hoş bir görünüm sağlaması gibi nedenlerden dolayı bu ürünlere son yıllardaki talepler oldukça artmıştır. 

Elastan Kumaş Özellikleri Nelerdir 
Herhangi bir kuvvetle çekildiğinde yeniden eski halini alan esnek ipliklerden oluşan kumaşlara elastan kumaş denmektedir. Böylece özellikle giysilerde farklı şekillerde hareket edildiğinde kolayca eski halini alır. Aynı zamanda bu sayede farklı giyim çeşitlerinde ilk günkü görüntüsünü uzun süre korur. Elastan kumaştan üretilen kıyafetler vücut hareketlerine rahat bir imkan verme ayrıcalığı ile dikkatleri üzerine toplamaktadır. Bu nedenle başta giyim olmak üzere değişik alanlarda kullanılan önemli bir kumaş türüdür. 

Elastan kumaş pek çok farklı özellik ve ayrıcalığı ile farklı alanlarda kullanılan özel bir kumaş türüdür. 
- Elastikiyet ile kolayca eski haline döner. 
- Dayanıklı bir yapıya sahiptir. 
- Uzun yıllar ürünlerin aynı yapıda görünmesine olanak sağlar. 
- Vücut hareketliliğini engellemez. 
- Farklı renklerde üretim imkanı tanır. 
- Salınmayı minimum seviyeye çeker ve sıkı bir yapıya sahiptir. 
Elastan kumaş bordo tayt
Elastan Kumaş Kullanım Alanları 
Kumaşlarda elastan kullanımı, vücut üzerinde kumaşın ikinci bir ten gibi daha iyi uymasını ve giysi ömrünün sonuna kadar herhangi bir deformasyon olmadan iyi şekil tutumuna sahip olmasını sağlamaktadır. Aktif spor giyimde ve günlük giyimde esnek kumaşlı ürünler giderek genişleyen bir kullanım alanına sahiptir. Elastomerik iplikler için en önemli kullanım alanları modaya uygun giysiler olduğu kadar çoraplar, taytlar, mayolar, pantolonlar, spor giysiler ve iç çamaşırlarıdır. 

Elastan ipliklerin kullanımı, bu iplikleri ihtiva eden giysilerin kullanım süresince şekillerini muhafaza eden, daha kullanışlı olan kumaşların oluşumunu sağlamıştır. Her yönüyle elastan ipliğin yerini tutabilecek bir ürün yoktur. 

2 yorum:

Elastan nedir, elastan kumaş ne demek, elastan kumaş özellikleri:

Elastan genellikle başka tür esnek olmayan kumaşlar ile karıştırılır ki ürün hem esnek, hafif, hem de şeklini koruyabilir olsun. Elastan kumaş veya elastanlı, elastan içeren kumaşlar esnek bir yapıya sahip olduğundan yıkandığında boydan ve enden çekme özelliği olan bir lif kumaştır. Ancak bu elbiseler uzun kullanımlarda bir süre sonra elastanın özelliğini kaybetmesi nedeniyle genişleyebilirler.

elastan kumaş nasıldır bazı durumlarda örneğin hareket özgürlüğü istenen durumlarda spor yaparken falan elastan kumaş birebirdir.