|
Periyodik bakım makinenin uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. |
Dikiş makinesi (Alm. Nähmaschine, Fr. machine à coudre, İng. sewing machine), kumaş gibi çeşitli yüzeyleri dikmede kullanılan mekanik veya elektrikli türleri bulunan makinelerdir. Dikiş makinesi başta iğne ve baskı ayağı olmak üzere pek çok parçadan oluşmaktadır.
Dikiş makinesi arızaları ile karşılaşmak dikişte yaşanabilecek en temel ve sinir bozucu durumdur. Ancak ortak arızalardan bazılarını ve çözüm yollarını bildiğinizde, ne kadar kolay çözülebileceklerine şaşıracaksınız. Makine arızaların birçoğu, düzgün bir şekilde ilk kurulum ve bakım yapılmasıyla engellenebilir.
İğne ve iplik hakkında bilmemiz gerekenler
İğne, dikiş makinesinin en çok kullanılan ve en önemli parçasıdır. Kumaşımıza ve ipliğimize uygun iğne kullanmak çok önemlidir. Farklı kumaşlar (
dokuma, örme,
pamuklu vb.) için farklı kalınlıkta iğneler vardır. İğne numarası küçüldükçe iğne de incelir.
- 9-11 (70-80) Çok ince bir iğnedir. Hassas ve ince kumaşlar için kullanılır. İnce pamuk, ince yün, ipek,
müslin,
jarse, krep, gömlek ve bluz kumaşları.
- 14-16 (90-100) Orta ağırlıktaki kumaşlar için kullanılır. Pamuk branda bezi, yün, kalın örgüler, kot kumaşı, hafif ve orta ağırlıkta döşeme kumaşları.
- 18 (110) Kalın ve ağır kumaşlar içindir. Kalın yünlüler, manto kumaşı, deri ve vinil.
Kullanılan ipliklerin kaliteli olması da diğer bir önemli konudur. Çok uzun süre beklemiş eski iplikler, doğrudan güneş ışığı altında kalmış veya nemli ortamda beklemiş iplikler kalitesiz hale gelir ve makinede sorun yaratabilirler.
Dikiş makinesinin kullanma klavuzu ve kitapçığına bakmakla işe başlayabiliriz
Makineyi satın aldığınızda içinden çıkan el kitabı, herhangi bir sorun oluştuğunda kolayca bakabilmek için her zaman dikiş makinemizin yakınlarında bulunsun. Makineyi ilk kez kullanacaksanız, kurulum ile ilgili kitapçığı okuyup talimatları uygulayın. Tüm ayarlar ve bakım bilgileri bu kitapçıkta anlatılmıştır. Kitapçığı bulamıyorsanız, internetten marka/model bilgisini yazarak indirebilirsiniz. Çoğu zaman dikiş makinesinin aksamasına sebep olan, küçük ayrıntılardır. Öncelikle bu tür aksaklıkların engellenmesi için kontrol etmemiz gereken bazı şeyler var.
İğne yerini kontrol edin
Çoğu zaman iğne düzgün yerleştirilmediğinde bobin ipliğini almayan atlamalı dikişler, iplik kopması olur. İğneyi düz tarafı arkada olacak şekilde yerleştirin. (ya da makinemizin el kitabında ne yazıyorsa ona göre yerleştirin) Bakılacak bir diğer husus: makine dişlilerinin düzgün çalışıp çalışmadığıdır. Bu, dikiş makinemizin her 100 saatlik çalışmasından sonra yapmanız gereken bakımla ilgilidir.
Makine bakımı
Dikiş makinesindeki olağan dışı sesler, çarpma, gıcırdama gibi olağanüstü durumlar makinenin bakıma ihtiyacı olduğunu haber vermektedir. Bir fırça yardımıyla, dişli plakası, masura mekik kısmını tüy ve tozlardan arındırın. Düzenli olarak bakım yapılması, makinemizin ömrünü uzatır ve daha kaliteli ve rahat şekilde çalışmanızı sağlar.
Peki ne zaman yapmalı bakım işlemlerini
- Makinenizi her gün kullanıyorsanız haftada bir,
- Haftada bir ya da iki kez kullanıyorsanız ayda bir,
- Ayda birkaç defa kullanıyorsanız üç ayda bir temizliğini ve yağlama işlemini yapmak gerekir.
Dikiş Makinesi Arızaları ve Pratik Çözümler Nelerdir
Dikiş dikerken makineden ses geliyor
Dikiş makinemiz gürültülü sesler çıkarıyorsa çeşitli nedenleri olabilir. Bunun en yaygın açıklaması, temizlik ve bakım ihtiyacıdır. Makineyi hemen durdurup, makinenin elektriğini kesin ve sorunu gidermek için makineyi kontrol edin. İğneyi değiştirmeyi deneyin. Başka bir çözüm; iğne plakası ve bobin alanındaki tüylerin temizlenmesidir. Ayrıca horoz ya da mekik etrafında iplik dolanıp dolanmadığını da kontrol edin. Makinemizin kitapçığını okuyup gereken parçaları yağlayın. Tüm bunları yaptınız sorun devam ediyorsa makineyi servise götürün.
Makine yavaş çalışıyor
Ayak tablasını kontrol edin, herhangi bir yere takılmış olabilir. Hız kontrolü varsa makinemizde, hızı kontrol edin. İğne tablası altındaki tüy ve tozları temizleyin. Masura sarma çubuğunun sol tarafta olduğuna emin olun.
Makine dikiş oluşturmuyor
İğne yanlış yerleştirilmiş olabilir. İğnenin sağlam ve makinemize uygun olduğundan emin olun. Üst
ipliğin düzgün takılıp takılmadığını kontrol edin. Üst ipliğin iğneye geliş yolunun düzgün olup olmadığını kontrol edin.
Dikiş makinesi çalışırken aniden durdu
Sürekli düşük hızda uzun süre çalıştırdıysanız, makinemiz motorun aşırı ısınmasını önlemek için kendini durdurur. Bu durumda gücü kapatın ve yirmi dakika bekleyin.
Motor çalışıyor, makinenin ışığı yandı ancak dikiş yapmıyor
Ayak pedalının düzgün takılıp takılmadığını kontrol edin. Pedalın tamamen bastırılabileceğinden ve önünde bir engel olmadığından emin olun. Baskı ayağını değiştirin. İğnenin düzgün şekilde takıldığından emin olun.
İğne kırılıyor
İğne, makinenin en çok kullanılan parçasıdır. Bu sebeple uzun süre kullanımlarda körelmesi, kırılması normaldir. Sert bir nesnenin (iğne, baskı ayağı vs) üzerine geldiğinde de kırılabilir.
Ancak durum böyle değilse,
Dikerken kumaşı çekmediğinizden emin olun.
Kumaşı çekerseniz iğne bükülebilir ve bir süre sonra kırılır. İğnenin gevşek olmadığından, düzgün takıldığından emin olun. Diktiğiniz kumaş özelliğine göre iğnenin türünü kontrol edin. Bu çok önemlidir. Kumaşa uygun olmayan iğne çok fazla problem çıkartır. Kullandığınız ipliğin düğümsüz olduğundan emin olun. Ucuz iplikleri kaliteli kumaşlarınız için kullanmayın. Baskı ayağının doğru olduğundan emin olun. Baskı ayağının basıncını kontrol edin
, sıkıca takıldığından emin olun. İğne kelepçesi vidasının gevşek olup olmadığını kontrol edin. Kumaşı sabitlemek için kullandığımız iğnelerin üzerinden dikiş yapmayın.
Dikişi bitirdiğinizde iğneyi yukarı kaldırmadan kumaşı çekmeyin.
Dikiş atlıyor
Bu sorun çoğu zaman iğneden kaynaklanır. İğne; bükülmüş, körleşmiş ya da yerine tam oturmamış olabilir. Farklı bir iğne takın. Kullandığınız kumaş için doğru iğne olduğuna emin olun. Kumaşları kullanmadan önce mutlaka yıkayın. İplik gerginliğini (tansiyon ayarı) kontrol edin. Çok sıkı olursa dikişler atlanabilir. Tansiyon ayarını düşürün. Kumaşı elle çekmeyin, ittirmeyin. Makinenin kendi doğal hareketine bırakıp sadece düz dikebilmesi için yön belirleyin.
Kumaş alt tarafında iplik toplanıyor
Masurayı kontrol edin. Doğru takılmış mı, gerginliği doğru mu, yerine oturmuş mu acaba. Üst iplik gerginliğini (tansiyon ayarı) kontrol edin. Dişli plakası altında tüy, toz birikmiş olabilir, temizleyin.
İplik kopuyor / İplik kırılıyor
Genellikle iplik takma işlemi doğru yapılmadığında oluşan bir sorundur. İplik takma işlemini yeniden yapın. Bazen iplikte küçük bir düğüm olabilir. Ya da uzun süre beklemiş iplik, kalitesiz iplik de bu soruna yol açar. İpliği değiştirin. Kumaş için hatalı iğne kullanılıyor olabilir. Bükülmemiş, körelmemiş, kaliteli iğne kullanın. İğnenin düzgün yerleştirildiğinden emin olun. Üst iplik gerginliği fazlaysa iplik kopabilir. Tansiyon ayarını düşürün. İplik ve iğnenin uyumlu olduğundan emin olun. Masura ipliği kopuyorsa, masuranın uygun şekilde sarıldığından ve yerleştirildiğinden emin olun.
Dikişler düzensiz ve kötü görünüyor
İplik gerginliği, baskı ayağı ve dikiş uzunluğu ayarlarını kontrol edin. Masuradaki ipliğin yerinden çıkmadığından emin olun. Yanlış iğne kullanımı Yatay makara pimi yerine dikey olarak deneyin.
Kumaş beslenmiyor
Baskı ayağının aşağıda olduğundan emin olun. Yanlış ayak kullanıyor olabilirsiniz. Baskı ayağı basıncının ayarlanması gerekebilir. Çok düşük olarak ayarlanırsa kumaş beslenmeyecektir. Kumaş çok ağır ise, basınç yeterli olmayabilir.
Dikiş uzunluğu, sıfıra yakın gibi çok kısa olabilir. İğne tablasının altında toz olup olmadığını kontrol edin - dikiş makinesinin içindeki pislikler nedeniyle toz tüylerinin birikmesiyle dişliler sıkışabilir. İğne tablasının sıkıca yerine oturduğundan emin olun Kumaşın altında ipliğin düğümlenmediğinden emin olun.
Kumaş büzüşüyor
Dikmekte olduğunuz kumaş çok yumuşak veya hassas bir kumaş ise, doku kağıdı veya iki katmanlı bir altlık kullanın. Dikiş uzunluğu çok uzunsa, azaltın. İğne körleşmişse, kumaşa uygun değilse değiştirin. İplik gerginliği yanlış olabilir, kontrol edin. İpliğin kaliteli olduğundan emin olun. Yanlış baskı ayağı kullanılıyor olabilir.
Yukarıda sayılan maddeleri uyguladınız lakin sorun çözülmüyorsa, makineyi bir an önce servise götürmenizde fayda var.
3 yorum:
dikiş makinesi hataları ile sık sık karşılaşılıyor, dikiş makinesi problemleri ve çözüm önerileri nelerdir bunlar verilmiş, dikiş makinesi arıza rehberi
Merhaba. Singer tradition dikiş makinem var. Makinemde dikiş yapabiliyorum ama iğneyi yuvasına yerleştirdiğimde biraz sola kayık duruyor, ortada durmuyor. Temizliği ve yağlanması düzenli olarak yapılıyor. Bu sorun, kumaşı hafif bir çekiştirmede sürekli iğne kırılmasına veya yamulmasına sebep oluyor. Nasıl düzeltebilirim ? Servise götürmeden yapabileceğim bir şey varsa yardımınızla yapmak istiyorum. Teşekkür ederim.
iğne yatağında problem olabilir yamukluk veya tam oturmama gibi ama makineyi servise götürmekte fayda var.
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.