Tekstil ve Moda

Teyel Nedir, Teyellemek Ne Demek, Teyel Çeşitleri Nelerdir

Farklı her teyel dikişinin ayrı bir işlevi vardır. 
Teyel dikişi (Alm. Heftstich, Fr. point de bâti, İng. basting stitch; tacking stitch), dikiş makinesinde dikilecek parçaların kaymaması ve düzgün bir şekilde dikilebilmesi için dikimin yapılacağı kenarların sonradan sökülmek üzere geçici olarak seyrek bir şekilde el dikişiyle birleştirilmesine denir. 

Teyel, iki ya da daha fazla kumaş üzerine yapılan geçici birleştirme işlemidir. Teyelleme genellikle parçaları esas dikime hazırlamak için ön dikiş olarak yapılan, kolayca sökülen bir dikiş türüdür. Terziler, dikim işlemlerini kolaylaştırmak için kesin dikime geçmeden önce teyel ile tutturma yaparlar. Seri üretimde ise dikim öncesi teyelleme kesinlikle yapılmaz. 

Teyel dikişi küçük yapıldığı zaman oyulgama adını alır. Teyel çeşitleri, genellikle dikilecek parçaları dikime hazırlamak için geçici dikiş olarak yapılan ve istenildiğinde kolayca sökülebilen bir dikiş türüdür. 

Teyellerin Kullanıldığı Yerler 
Terzilik tekniği ile dikim yapılırken teyeller ürünün her aşamasında kullanılır. Çünkü kişiye özel çalışıldığı için işaretler ve bu işaretlerin her parçaya taşınması çok önemlidir. Pens kenarlarının birleştirilmesi, etek ucunun kıvrılması, etek ön ortasının belirlenmesi, yakaya tela kaplanması, kavisli hatların işaretlenmesi örnek olarak verilir. 

Teyel çeşitleri 
Düz Teyel: İki kumaşı birbirine birleştirmek amacıyla kullanılır. Kumaşların kaymaması için ya da makine çekmeden önce işaretlemede kullanılan bir dikiş çeşididir. Düz teyel, makine çekildikten sonra kolayca sökülebilecek şekilde yapılır. 
Bol Teyel: Giysilerdeki işaretleri, bir taraftan diğer bir tarafa geçirmede ya da giysiye prova sonrası karşılaştırma yapmada kullanılan bir dikiş çeşididir. 
İşaret Teyeli: Giysilerin ön, arka ve kol ortasını belirtmede kullanılan bir dikiş çeşididir. 
Verev Teyeli: Etek ve kol boyu paylarını tutturmada, kumaşı dublelemede kullanılan bir dikiş çeşididir.
Z Teyeli: Giysiye telalama işlemi yapılırken, ekstraforu tutturmada ya da yaka kaplama işleminde kullanılan bir dikiş çeşididir. 
Hristo Teyeli: Basit süslemelerde, etek kıvırma payı ve pantolon paçası baskısında kullanılan bir dikiş çeşididir. 
Ara Teyeli: Parçaları birbirine tutturmada kullanılan bir dikiş çeşididir.

5 yorum:

Teyel ya bir kat kıvrımında ölçüyü netleştirmek için alttaki herhangi bir kumaşı, materyali veya astarı üst kumaşa sabitleştirmek için yapılan işlemdir. iki tür teyel vardır: gevşek ve sıkı teyel. Gevşek teyel ve tek noktada başlayıp ara ara yapılır, sıkı teyel alttaki malzemenin oynamaması için bir noktada atılan dikişin yanına küçük bir dikiş daha yapılır ve daha sıkı bir yapı elde edilir

kumaş parçalarını sabitlemek için atılan seyrek ve eğreti dikiş. terziler, bu iplikleri sonradan sökerler ya da keserler, geçici olarak tutturmaya yarar.

Teyel dikişi nedir bende açıklamak istiyorum; son dikişten önce kumaşı yerinde geçici olarak tutmak için veya birbirine takılmadan önce giysi bölümlerini birleştirmek için elde ya da makinede yapılan uzun dikişe denir.

teğelleme nedir,teyel kelime anlami,teyel ne demek,igne ile teyel yapmak,teyel dikisi nedir,teyel cesitleri,kumas teyel nasil yapilir,

Teyel ne demek; geçici olan bir dikiş türü, Teğellemek ne demek değil doğrusu Teyellemek ne demek olacak Teyellemek tdk da böyle yazılıyor, Teyel yapmak ne demek, Teyelleme ne demek, teyelleme dikişi denir